Enkele tips om je te helpen de kunst van het niet denken te cultiveren

Het stoppen van het mentale gebabbel is essentieel om jezelf te bevrijden van spanning en stress en innerlijke rust te bereiken. Deze eenvoudige oefeningen helpen je om niet te veel na te denken.
Enkele tips om je te helpen de kunst van het niet denken te cultiveren
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Elena Sanz

Laatste update: 27 september, 2023

Hoe vaak heb je gewenst dat je gewoon kon stoppen met denken? Om je gedachten stil te zetten, op de pauzeknop te drukken en te genieten van een paar minuten rust? In feite verlangen veel mensen hiernaar, vooral mensen met een neiging tot angst. Dit komt omdat ze zich ten prooi kunnen voelen vallen aan intense en voortdurende gedachten die hen psychisch uitputten.

Overdenken kan een grote last en een aanzienlijke beperking zijn op veel gebieden van het leven. Niet alleen dompelt het je onder in permanente twijfel en besluiteloosheid, het verhoogt ook je stressniveau en belemmert je sociale relaties.

Sterker nog, door zo’n mentaliteit aan te nemen, merk je dat je niet eens in staat bent om contact te maken met de persoon tegenover je. Gelukkig zijn er echter enkele tips en trucs die je kunnen helpen deze trend om te buigen.

Is het mogelijk om niet te denken?

Hoe vermoeiend het mentale geklets ook is, helemaal nergens aan denken is praktisch onmogelijk. Wat je echter wel kunt doen, is je aandacht richten op iets specifieks. Op deze manier kun je de activiteit van je hersenschors veranderen (Engelse link) en wat rust krijgen.

Blije vrouw

Dit is wat wordt nagestreefd met praktijken zoals mindfulness of meditatie. Als je wordt uitgenodigd om je geest leeg te maken, wordt je in feite aangespoord om de stroom van je gedachten te reguleren, je bewust te concentreren en alle opdringerige ideeën aan je voorbij te laten gaan.

Dit is echter geen gemakkelijk proces. Dat komt omdat je in een snelle maatschappij leeft, in een omgeving vol prikkels, en je eraan gewend bent geraakt dat de inhoud van je gedachten hectisch en chaotisch is. Je kunt echter een aantal eenvoudige oefeningen (Spaanse link) gebruiken om deze activiteit te vertragen en die langverwachte innerlijke rust te vinden.

Oefeningen die je helpen om te stoppen met denken

Mindful ademen

Dit is een van de nuttigste oefeningen als je nieuw bent in de kunst van het niet denken. Dat komt omdat het relatief eenvoudig uit te voeren is. Het doel is om in en uit te ademen met een bepaald ritme, zodat je al je aandacht richt op de luchtstroom in en uit je lichaam.

Om mindful ademhalen te oefenen, zoek je een rustige plek. Ergens waar je alleen kunt zijn en je weet dat niemand je zal storen. Als je kunt, kleed je dan in comfortabele en losse kleding die de natuurlijke bewegingen van je lichaam tijdens het ademen toelaat, en sluit je ogen. Je kunt zitten of liggen met een rechte rug, wat voor jou comfortabeler is.

Plaats vervolgens je linkerhand op je borst en je rechterhand op je buik. Terwijl je inademt, breng je de lucht naar beneden in je longen, waardoor je buik omhoog komt. Als je uitademt, laat je de lucht langzaam los terwijl je buik naar beneden gaat, alsof je hem samen wilt brengen met je rug.

Houd je aan een bepaald ritme, zodat elk van de fasen (inademen, lucht vasthouden, uitademen, vasthouden) vier seconden duurt.

Bodyscan

Dit is een andere eenvoudige oefening die je voor het slapen gaan zou kunnen doen. Je gaat op je rug liggen, sluit je ogen en begint je aandacht te richten op elk afzonderlijk deel van je lichaam. Je kunt beginnen bij je voeten en naar boven bewegen of het proces in omgekeerde richting doen, beginnend bij de bovenkant van je hoofd.

Probeer in elk deel van je lichaam vast te stellen of er spanning of pijn is, of welke sensaties je ervaart… Je kunt zelfs de spieren in het gebied een paar seconden aanspannen en ze dan weer losmaken. Aan het einde van de oefening zul je merken dat je zowel lichamelijk als geestelijk ontspannen bent.

Blije vrouw

Visualisatie

Omdat het niet mogelijk is om je gedachten te elimineren, waarom kies je er dan niet bewust een paar die prettig en positief zijn, die rust en welzijn uitstralen? Dit wordt visualisatie genoemd. Je stelt je op een levendige en aanhoudende manier een mooi en aangenaam tafereel voor.

Je kunt bijvoorbeeld een veld visualiseren, een strand, een paar dolfijnen die in de oceaan springen… de sleutel is om al je vijf zintuigen erbij te betrekken. Welke kleuren overheersen in het landschap? Hoe ruikt het? Voel je de bries? Deze oefening is heel nuttig om je aandacht te richten.

Meditatie en mindfulness

Tot slot, als je het denken wilt vermijden, kun je meditatie en mindfulness beoefenen. Als je een beginner bent, kun je jezelf helpen met geleide meditaties. Je kunt deze op internet vinden of je kunt naar groepslessen gaan, zodat er iemand is om je te begeleiden.

Aan de andere kant kun je mindfulness opnemen als onderdeel van je dagelijkse routine. Concentreer je gewoon op de activiteit die je aan het doen bent, of het nu koken, douchen of praten met een vriend is… Blijf gefocust op het heden, op wat je waarneemt, op wat je voelt. Als je gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst, breng ze dan voorzichtig terug naar het hier en nu.

De kunst van het niet denken

Hoewel de bovenstaande suggesties relatief eenvoudig zijn uit te voeren, is niet denken echt een kunst. Het vereist geduld, inspanning en doorzettingsvermogen. Met oefening zal het echter steeds vanzelfsprekender voor je worden om die staat van kalmte en rust binnen te gaan. Daardoor zullen je opdringerige gedachten aanzienlijk verminderen.

In feite heb je maar een paar minuten per dag nodig om een verschil te maken. Je zult je stress verminderen en je psychologische welzijn vergroten. Begin er nu mee.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aftanas, L. I., & Golosheikin, S. A. (2003). Changes in cortical activity in altered states of consciousness: the study of meditation by high-resolution EEG. Human Physiology29(2), 143-151.
  • Rodríguez, T., García, C. M., & Cruz, R. (2005). Técnicas de relajación y autocontrol emocional. MediSur3(3), 55-70.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.