Hoe te stoppen met overdenken

Is je geest meer in het verleden of de toekomst dan in het heden? Heb je de neiging om dingen keer op keer te overdenken? We vertellen je hoe je kunt stoppen met overdenken door middel van een paar simpele trucs.
Hoe te stoppen met overdenken
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 02 februari, 2023

Gedurende de dag gaan er talloze gedachten door je geest. Dit is volkomen normaal, want je geest is voortdurend aan het werk. Je kunt echter de neiging hebben om te veel te denken en moeite hebben deze gedachten te stoppen. Als gevolg daarvan kom je in een mentale lus terecht die je energie wegzuigt. Hoe kun je stoppen met overdenken?

Dat is niet gemakkelijk, want hoe meer je probeert te stoppen met denken, hoe meer je denkt. Daarom is de eerste stap die we aanraden om je innerlijke stem die je zegt te stoppen met denken het zwijgen op te leggen. Probeer niet tegen je gedachten te vechten. Wees je ervan bewust, begrijp waarom ze er zijn, en probeer enkele van de volgende ideeën in praktijk te brengen.

Overdenken: de gedachten die je niet met rust laten

Overdenken staat bekend als ruminatief denken. Het is een gewoonte waar, volgens een onderzoek van de Universiteit van Michigan, 73 procent van de volwassenen tussen 23 en 35 jaar aan lijdt en 52 procent van de mensen tussen 45 en 55 jaar.

Een ander onderzoek (Engelse link) onder leiding van Susan Nolen-Hoeksema van de Yale Universiteit (VS) beweert dat veel mensen die overdenken denken dat ze zichzelf een plezier doen door te herkauwen.

Dit is echter niet het geval, want overdenken impliceert nadenken over onze eigen gedachten. Het leidt ons niet tot oplossingen of conclusies (zoals logisch denken), maar het betekent dat we in een ‘lus’ terechtkomen die ons ongemak, angst en geestelijke vermoeidheid bezorgt.

“Te veel denken leidt tot analyseverlamming. Denken is belangrijk, maar velen gebruiken het denken als een middel om actie te vermijden.”

-Robert Herjavek-

Nadenkende man
Herkauwen kan een vorm van vermijding zijn.

Hoe te stoppen met overdenken

Overdenken kan een indicatie zijn van een hoge mate van angst. Het is een symptoom dat je moet aanpakken zodat het na verloop van tijd geen psychisch-emotioneel gezondheidsprobleem wordt.

Er zijn sommige situaties, vooral die waarin je onder grote stress staat, waarin overdenken te verwachten is. In feite is er niets mis mee als het alleen in specifieke situaties voorkomt. Het probleem ontstaat als je de hele tijd overdenkt.

Dus, hoe stop je met overdenken? Er zijn enkele oefeningen die je in de praktijk kunt brengen die je echt helpen. Het beste van alles is dat ze uiterst eenvoudig zijn. Dat gezegd hebbende, om goede resultaten te bereiken, moet je ze consequent in praktijk brengen.

1. Besteed aandacht aan je gedachten

Het is niet gemakkelijk om te stoppen met overdenken. Ten eerste stellen we voor dat je de gedachten identificeert die je in een lus van overdenken sturen. Je moet stoppen met aandacht geven aan deze gedachten en aan de manier waarop je jezelf de verhalen vertelt over wat er gebeurt. Op die manier kun je de gedachten identificeren die je stress en angst bezorgen.

Het betekent niet dat je moet vermijden ze te hebben (dat is onmogelijk), maar dat je ze laat stromen. Als je terugkerende gedachten hebt, geef jezelf dan de tijd om er aandacht aan te besteden en laat ze dan los.

2. Richt je op het hier en nu

Van de beoefening van meditatie-oefeningen is aangetoond dat ze uitstekende resultaten hebben bij het voorkomen van overdenken. Er is een grote verscheidenheid aan en je kunt degene kiezen die het beste bij je past.

Je hoeft je dag niet helemaal stil te leggen, of naar een verre berg te gaan om te mediteren; je kunt eenvoudige mindfulness-oefeningen doen die net zo effectief zijn.

Probeer op een bepaald moment van de dag bewust aandacht te besteden aan alles wat je doet. Denk niet, maar let op. Als je bijvoorbeeld aan het wandelen bent, concentreer je dan op je stappen, de geluiden in de omgeving, de geuren en de ervaring zelf (defocus je geest).

3. De formule 5, 4, 3, 2, 1

Deze mindfulness oefening zal je helpen je te verbinden met het huidige moment en je lusvormige gedachten te doorbreken. Situeer jezelf in het huidige moment en probeer te denken aan vijf dingen die je om je heen kunt zien, vier dingen die je kunt horen, drie dingen die je kunt aanraken, twee dingen die je kunt ruiken en één ding dat je kunt proeven.

Als je elk ding hebt geïdentificeerd, voel het dan en concentreer je er alleen op. Het doel van deze strategie is om je te concentreren op de details van je omgeving en je te onttrekken aan je zorgen.

4. Gedachtestoppen

Een andere strategie om overdenken te stoppen, typisch voor cognitieve gedragstherapie, is gedachtestoppen. Het houdt in dat je de gedachte identificeert die je naar de vicieuze cirkel van overdenken leidt en een woord, zin, een kleine mantra of een gebaar vindt waarmee je kunt stoppen.

Het kan een woord zijn als “stop” of een handeling als het trekken aan een haarbandje aan je pols. Iedereen moet zijn eigen strategie vinden. Zodra je dat woord zegt of die handeling uitvoert, moet je iets gaan doen om je van die gedachten af te leiden. Bijvoorbeeld schoonmaken, wandelen, iemand bellen, enz.

5. Dankjewel zeggen

Dankbaarheid is een van de meest waardevolle hulpbronnen en het is altijd binnen handbereik. Met dankbaarheid richt je je op het positieve, op wat goed voor je is gegaan, en op wat je hebt.

Dit helpt je om de druk op jezelf te verlagen en helpt je hersenen om een beetje uit te rusten en zichzelf niet langer te pushen om steeds aan alles te denken.

6. De natuur helpt

Onderschat nooit de kracht die de natuur heeft om je te helpen het evenwicht te herstellen en af te stappen van negativiteit. Het maken van een natuurwandeling kan je inderdaad helpen je te concentreren op het heden en de voortdurende gedachten aan elke situatie opzij te zetten.

Probeer, wanneer je kunt, even weg te gaan van het lawaai van de stad en in contact te komen met de natuur. Je hoeft geen lange reizen te maken. Een wandeling naar een nabijgelegen park kan bijvoorbeeld meer dan genoeg zijn om je goed te voelen en je te helpen je te concentreren op het leven, zonder over alles na te hoeven denken.

Vrouw in de natuur
Natuurwandelingen helpen ons contact te maken met het heden en verminderen gerommel.

Hoe je kunt stoppen met overdenken in de wereld van vandaag

Het leven is tegenwoordig hectisch. Volgens de WHO (Engelse link) leden in 2019 wel 301 miljoen mensen aan een angststoornis en 280 miljoen mensen aan een depressie. Nauwelijks verrassend dus dat we allemaal de neiging hebben om te veel na te denken.

Het is goed te bedenken dat bij beide stoornissen herkauwende en obsessieve gedachten veel voorkomende symptomen zijn. Toch hoef je natuurlijk niet aan een van deze aandoeningen te lijden om te kunnen overdenken.

Ten slotte is overdenken een veel voorkomend probleem in het stressvolle leven dat we tegenwoordig leiden, en het is niet gemakkelijk te verdragen. Het is echter mogelijk om dat te doen met enkele van de hierboven genoemde strategieën.

Aan de andere kant, als je het gevoel hebt dat je je problemen niet alleen kunt aanpakken en ze je veel ongemak bezorgen, zorg er dan voor dat je professionele hulp vraagt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Goldstein, E., & Stahl, B. (2016). El manual del mindfulness: prácticas diarias del programa de reducción del estrés basado en el mindfulness (MBSR). Editorial Kairós.
  • Nolen-Hoeksema, S. et al. (2008). Rethinking Rumination. Perspectives on Psychological Science, 3(5). https://doi.org/10.1111/j.1745-6924.2008.00088.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.