Vijf citaten over het belang van geduld

Vijf citaten over het belang van geduld
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 28 januari, 2021

Ergens geduld voor kunnen opbrengen is een ware kunst. Mensen die geduldig kunnen zijn, laten hiermee zien dat ze een hoger niveau van persoonlijke groei hebben bereikt. Het impliceert zelfbeheersing, het vermogen om frustratie te tolereren en het vermogen om dingen in perspectief te zien. Dit artikel gaat daarom over het belang van geduld.

Als baby’s zijn we precies het tegenovergestelde. Baby’s zijn niet bereid om te wachten tot hun behoeften worden bevredigd. Ze willen dat hun verlangens onmiddellijk worden vervuld. Als ze niet krijgen wat ze willen, raken ze gefrustreerd en gaan ze huilen.

Geduldig kunnen zijn is dan ook een vermogen dat we alleen met tijd, ervaring en aanhoudend zelfontplooiing kunnen ontwikkelen. Het is een grote deugd die ons beschermt en ons sterker bestand maakt tegen tegenspoed.

Het helpt ons om een geweldige houding te behouden wanneer we worden geconfronteerd met ontberingen. De meeste grote denkers waren zich hier allemaal van bewust, daarom hebben velen van hen zeer mooie dingen gezegd over het belang van geduld. Dit zijn enkele van de mooiste citaten:

Eenvoud, geduld, mededogen. Deze drie zijn je grootste schatten. Eenvoudig in handelingen en gedachten, keer je terug naar de bron van zijn. Geduldig met zowel vrienden als vijanden, stem je in met hoe de dingen zijn. Medelevend tegenover jezelf, verzoen je alle wezens in de wereld met elkaar.

-Lao Tzu-

Het belang van geduld

1. Het genot van weten hoe je geduldig kunt zijn

Als er ook maar iemand is die begrijpt hoe belangrijk het is om geduldig te zijn, dan zijn het wel jagers en vissers. Joseph-Antoine René Joubert zei daarom ooit eens: “Het plezier van jagen is het plezier van wachten.” Zoals je kunt zien, is geduldig zijn voor jagers geen opoffering, maar eerder een bron van voldoening.

Het geduld van een jager is actief. Het maakt deel uit van de uitdaging om zijn prooi te kunnen vangen. De enige manier om het dier te vangen is door het tijd te geven om uit zijn schuilplaats te komen en er te zijn om op tijd te handelen.

Hetzelfde geldt voor vissers. In werkelijkheid is het een metafoor voor het leven. Niet elk moment is het juiste moment. Je moet geduldig zijn en weten hoe je moet handelen wanneer het juiste moment zich aandient.

Man rijdt op vis

2. De beste manier om geduldig te zijn

Het volgende citaat is van Gustave Flaubert: “Je moet wachten als je wanhopig bent en doorgaan als je wacht.” Dat is precies de paradox waar geduld ons mee confronteert. Het betekent niet dat we passief moeten zijn. In plaats daarvan betekent het juist dat we de goede richting in moeten gaan.

Actief geduld betekent dat we niet kijken naar de tijd die voorbijgaat. Het betekent juist dat we ons ervan bewust zijn hoe belangrijk het is om in de goede richting te blijven bewegen, zelfs als die vooruitgang minimaal is of niet precies is waar we op hoopten.

3. Loop liever niet op de zaken vooruit

Een deel van de kunst van weten hoe je geduldig moet zijn, is proberen niet langer stil te staan ​​bij toekomstige problemen. Vaak proberen we namelijk problemen op te lossen die zich nog niet eens hebben voorgedaan.

Julia Navarro herinnerde ons aan iets soortgelijks toen ze zei: “Wanneer we bij die rivier aankomen, zullen we het hebben over die brug.” Hiermee wilde ze zeggen dat we van tevoren niet eens kunnen weten of we de rivier wel zullen bereiken. De kans bestaat dat we de rivier niet bereiken, en toch besteden we veel tijd aan het bouwen van bruggen in onze gedachten.

Brug over een groot meer

4. Wachten met hoop

Samuel Johnson zei ooit: “Toch is het nodig te hopen, hoewel hoop altijd moet worden misleid; want hoop zelf is geluk, en zijn frustraties, hoe vaak ze zich ook voordoen, zijn minder vreselijk dan zijn het uitsterven ervan.”

Zoals Johnson zei, hoop is geluk. Het betekent wachten op morgen met optimisme en positieve verwachtingen. Zelfs als datgene waar we op wachten niet komt, zal een goede houding ervoor zorgen dat we de dingen vanuit een positief perspectief zien.

Wanhoop is daarentegen de dood van alle toekomstige dromen. Wanneer we wanhopig zijn, begint het leven al zijn waarde te verliezen.

Vlinder landt op schouder van meisje

5. Alle dingen komen…

Dit is een zeer eenvoudig citaat, maar dit maakt het niet minder belangrijk. Henry W. Longfellow zei: “Alle dingen komen toe aan degenen die wachten.” Hiermee vatte hij het volledige belang van geduld in één citaat samen.

Vaak krijgen we niet wat we willen, omdat we niet volharden. Soms kost het veel tijd. Dit lange wachten kan er dan voor zorgen dat we in actie komen of dat we ons doel voortijdig laten varen. We vergeten dat hoe langer we volharden, hoe groter de kans is dat we uiteindelijk krijgen wat we willen.

Geduldig kunnen zijn maakt deel uit van wat het betekent om volwassen te zijn. Het is een van de moeilijkste uitdagingen in het leven, maar ook een van de meest lonende. Wie geduldig is, weet hoe hij moet leven. Het belang van geduld is dus groot. Wellicht ook interessant voor jou

Geduld ontwikkelen door 5 eenvoudige gewoonten aan te leren.
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Geduld ontwikkelen door 5 eenvoudige gewoonten aan te leren.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om geduldig te zijn. Dat is in de huidige maatschappijn niet gemakkelijk. We kunnen echter geduld ontwikkel...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.