Psychologie van tijd: waarom we tijd verschillend ervaren

Psychologie van tijd: waarom we tijd verschillend ervaren

Laatste update: 11 november, 2018

Soms lijkt de tijd snel voorbij te gaan, vooral als we ons gelukkig voelen. Als we plezier hebben, vliegt de tijd voorbij. Maar als we het niet zo leuk hebben, lijkt de tijd eeuwig te duren. Hoewel het verstrijken van de tijd hetzelfde is, kan onze perceptie van tijd erg verschillen. De psychologie van de tijd gaat verder en laat ons zien hoe verschillende percepties van tijd ons gedrag kunnen beïnvloeden.

Het barmhartige Samaritaan-experiment

Het barmhartige Samaritaan-experiment geeft ons een idee van hoe onze perceptie van tijd ons gedrag kan beïnvloeden. In dit experiment werd aan enkele docenten verteld dat ze naar een ander gebouw moesten gaan om een ​​praatje te geven. Terwijl sommigen te horen kregen dat ze voldoende tijd hadden om daar te komen, kregen anderen te horen dat ze te laat waren en dat de mensen al op hen wachtten.

Onderweg kwamen ze een slordig uitziend persoon tegen die op de grond lag, gekleed in vodden. De meeste docenten die te horen kregen dat ze voldoende tijd hadden, stopten om te helpen. De meesten van hen die verteld werden te laat te zijn, liepen hem echter voorbij. Ironisch genoeg (maar niet toevallig) zouden de sprekers een lezing geven over de gelijkenis met de barmhartige Samaritaan!

De conclusie hiervan was dat de mensen zich anders gedroegen vanwege de tijd die ze dachten dat ze hadden. Degenen die haast hadden, dachten alleen maar aan de toekomst. Ze waren gefocust op hun schijnbare late aankomst en stopten daarom niet om te helpen. In tegenstelling daarvan waren degenen die tijd over hadden meer gefocust op het heden en stopten wel om te helpen.

Laten we de psychologie van de tijd eens bekijken en er meer over leren.

De psychologie van de tijd bevestigt dat de perceptie die we hebben van de tijd invloed heeft op ons gedrag.

Man met haast

Verschillende percepties van tijd, volgens de psychologie van de tijd

Gebaseerd op de bevindingen van de studie van de barmhartige Samaritaan, doken twee onderzoekers, Philip Zimbardo en John Boyd, in het bestuderen van de psychologie van de tijd. Hun werk culmineerde met een categorisering van de verschillende tijdsperspectieven.

Volgens Zimbardo en Boyd zijn er zes tijdsperspectieven en hebben mensen de neiging om op één van deze perspectieven gericht te zijn. Dit zijn de zes perspectieven van de psychologie van tijd:

Positief verleden

Mensen die meer op het ‘positieve verleden’ georiënteerd zijn, herinneren zich het verleden met vreugde. Ze proberen actief het verleden te onthouden door de herinneringen steeds opnieuw te herhalen. Ze zijn meestal warm, sentimenteel, vriendelijk en hebben meer zelfvertrouwen.

In de regel zijn ze bijna nooit angstig of depressief en neigen ze niet agressief te zijn. Ze houden van muziek, oude films, familiefeesten, vergaderingen en groepsvieringen. Ze bewaren meestal objecten uit het verleden die symbolische waarde voor hen hebben.

Negatief verleden

Een ander type tijdsperspectief is het ‘negatieve verleden’. Degenen die meer op dit perspectief zijn gericht, neigen ernaar om hun verleden zinloos te vinden. Ze proberen zich te ontdoen van de slechte ervaringen uit het verleden die ze niemand aanbevelen.

Ze hebben meestal niet veel vrienden en de weinige die ze hebben, beschrijven hen als ongelukkig, depressief, angstig en nogal verlegen. Soms raken ze zo gefrustreerd dat ze de controle verliezen en vaak dingen kapot maken. Ze sporten meestal niet of doen niets leuks. Ze vinden het ook moeilijk om hun impulsen te beheersen. Daarom raken ze vaak betrokken bij weddenschappen.

Tieners feesten op strand

Hedonistisch heden

Een ander perspectief van de tijd is het ‘hedonistische heden’. Dit type persoon is meestal creatiever en heeft veel vrienden. Ze zijn energiek en houden van een beetje avontuur. Wanneer zij naar een feest gaan, zijn zij degenen die er het meest uitspringen en iedereen aan het lachen maken.

Ze zijn het leven en de ziel van het feest. Hun motto is: “Als je het leuk vindt, doe het dan.” Daarom houden ze hun taak meestal ook niet lang vol. Ze zijn veel te impulsief. Ze houden er ook van om betrokken te raken bij extreme en gevaarlijke sporten.

Fatalistisch heden

Mensen die de neiging hebben om in de categorie ‘fatalistisch heden’ te vallen, hebben vaak weinig zelfvertrouwen. Dit kan hen vaak depressief en angstig maken. Ze kijken altijd naar beneden en zijn niet erg levendig. Hun motto is “Wat er ook zal gebeuren, zal er gebeuren.”

Helaas raakt dit type persoon vaak betrokken bij gevaarlijke praktijken zoals drugsgebruik. Ze denken dat hun lot al besloten is en dat niets wat ze doen dat ooit zal veranderen.

Toekomst

Andere mensen zijn meer georiënteerd op de ‘toekomst’. Ze zijn realisten en overdenken meestal beslissingen tussen hun directe voordelen en toekomstige kosten. Ze zijn in staat om een ​​onmiddellijke bevrediging voor een grotere beloning in de toekomst af te wijzen.

Deze mensen hebben meestal veel kennissen, maar niet veel vrienden. Ze maken zich grote zorgen over mogelijke gevolgen en houden daarom ook niet van verandering, verrassingen of opwinding. Ze plannen altijd alles en maken veel lijsten. In de regel dragen ze horloges en ze lijken hun leven afhankelijk te zijn van de tijd. Ze worden gekenmerkt door voorzichtigheid en voorkomen onnodige risico’s.

Meisje kijkt op horloge

Verre toekomst

Degenen die gefocust zijn op de ‘verre toekomst’ zijn meestal religieus. Deze mensen geloven in het leven na de dood, gaan regelmatig naar religieuze diensten en voeren rituelen uit voor hun godsdienst, zowel privé als in het openbaar. Ze hebben meestal een goede controle over hun impulsen. Ze zijn niet agressief en maken zich zorgen over de gevolgen van hun acties.

Door welk tijdsperspectief word jij geleid? De makers van deze tijdsperspectieven (hierboven genoemd) bieden je de kans om je perspectief te achterhalen door een vragenlijst in te vullen op hun website. Waarom ga je niet verder en vul je het in? Houd er echter rekening mee dat deze perspectieven in de loop van de tijd kunnen veranderen vanwege verschillende factoren in ons leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.