Alle emoties zijn aanvaardbaar maar niet elk gedrag is aanvaardbaar

Alle emoties zijn aanvaardbaar maar niet elk gedrag is aanvaardbaar
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 27 december, 2022

We hebben allemaal het recht om alle soorten emoties te voelen. Allemaal hebben we zaken ervaren die ons bepaalde dingen in ons lichaam en onze geest laten voelen. Elke emotie die we ervaren, is aanvaardbaar. Wat we echter niet mogen aanvaarden is, om het even welk gedrag dat een gevolg is van deze emoties. Alle emoties zijn aanvaardbaar maar niet elk gedrag is aanvaardbaar.

Het is onze taak onze emoties te identificeren. Herken je emoties vóór ze jou overweldigen en uit de hand lopen. Hierin ligt het belang van weten hoe je ze op de juiste manier kan vrijmaken. Het is een manier waarop je niemand kwetst maar die jou toelaat wat je uit te drukken wat je voelt, het onder controle te houden en een uitweg te geven.

Soms ontstaan emoties zonder waarschuwing in ons. Bijna automatisch voelen we razernij. Dat betekent niet dat het iets slecht is of dat je het niet mag voelen. Het is echter iets totaal anders als je de razernij laat overnemen.

Voelen betekent dat we leven. Emoties ervaren betekent dat we iets belangrijk vinden. Alle emoties zijn aanvaardbaar. Zodra onze emoties echter overnemen en ons laten spreken zonder eerst na te denken, verliezen ze hun positieve kracht. Gelijktijdig verliezen alle acties die eruit voortvloeien, hun waarde.

“De sleutel tot onze vrijheid ligt in de kennis van onze angsten en onze onbewuste emotionele patronen.”

-Elsa Punset-

Kunnen we onze emoties onder controle houden

Kunnen we onze emoties onder controle houden?

Sommige emoties treden op zonder dat we het zelfs merken. Ze verschijnen bijna automatisch en onmiddellijk na wat ze uitlokt. We geven een voorbeeld. Je ziet hoe iemand jou in een donkere steeg volgt en angst ontstaat. Je krijgt een geschenk en je voelt je gelukkig.

De manier waarop je spreekt – eigenlijk de manier waarop je denkt – wordt gevoed door wat je voelt. Spreken zorgt er ook voor dat je de situatie ontleedt. We gaan even verder met het voorbeeld. Je loopt dus in die donkere steeg en je ziet iemand achter jou. Je brengt je angst tot rust door tegen jezelf te zeggen dat het slechts iemand is die in het gebouw verderop woont. Het tegenovergestelde zal gebeuren als je denkt dat ze jou van dichtbij volgen met een wapen om jou te overvallen.

Je reacties hangen af van je gedachten

Emoties kunnen dus onmiddellijk optreden. Je reacties zijn echter afhankelijk van je gedachten. Neem de tijd om te analyseren wat je voelt en waarom. Geef wat ruimte aan de emoties en beheers je gedachten. Dan zal je een rechtstreekse band scheppen tussen de emoties en jouw acties. In je vermogen om te overwegen en even na te denken vóór je reageert, kan je kracht vinden.

Niet elk gedrag is te rechtvaardigen

Misschien zit het probleem in het idee dat je het recht hebt om te handelen zoals je wil, alleen maar omdat je iets voelt. Dat is echter niet waar. Je vrijheid om te handelen eindigt waar de vrijheid van een ander individu begint. Geen enkele emotie kan dus ook een rechtvaardiging zijn voor het schenden van de rechten van iemand anders. De kracht van jouw vrijheid bevindt zich ook in de controle die jij over je handelingen hebt.

Kanaliseer jouw emoties

Alle emoties zijn aanvaardbaar: het is aan jou om ze te kanaliseren

Je kan woede voelen en dat is aanvaardbaar. Misschien voel je je haatdragend en dat is oké. Het zal echter nooit aanvaardbaar zijn om anderen uit angst of haat schade te berokkenen, tenzij het duidelijk uit zelfverdediging was.

Het is dus jouw plicht te leren hoe je jouw negatieve emoties kan kanaliseren. Leer hoe je ze op een manier kan uiten die goed is voor iedereen en die jou laat uiten wat je voelt. Je kan de kracht binnenin jou vinden. In jou zal je ontdekken hoe je alles van binnen kan sturen. Je bent vrij om te voelen en te zwelgen in al jouw emoties. Alle emoties zijn aanvaardbaar. Je bent echter ook verantwoordelijk voor wat je door die emoties doet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.