Geef de hoop niet op, ook al word je ouder

Geef de hoop niet op, ook al word je ouder

Laatste update: 17 oktober, 2017

Dat ik ouder ben is wel te zien aan mijn uiterlijk: aan de manier waarop ik mij kleed, mijn haar, mijn rimpels… Maar het is niet te zien aan de vitaliteit en hoop die ik uitstraal, en dat maakt mij zo gelukkig. Daarom zeg ik, geef de hoop niet op, ook al word je ouder.

Sommige mensen hebben een mate van energie en hoop die alle verwachtingen overtreft. Ze vertonen een enthousiasme voor het leven dat vele jonge mensen al verloren hebben.

Leeftijd wordt gemeten in hoop

Niemand ontkomt aan de complexen die gepaard gaan met het ouder worden, vooral niet als het aankomt op de huid. Het lichaam kan niet meer zoveel aan, de vermoeidheid neemt toe etc. De tijd gaat vaak voorbij zonder dat we dit doorhebben, en wanneer we het uiteindelijk opmerken, ontdekken we misschien dat we veel van de dingen die we altijd al van plan waren om te doen, helemaal niet hebben gedaan.

Oudere Dames Rennen Door De Regen

Plotseling zijn we niet meer vijftien, maar drieëntwintig, en hetzelfde geldt voor de jaren tussen ons dertigste en veertigste en ons veertigste en vijftigste. Het vliegt voorbij. Daarom is het belangrijk om de hoop nooit op te geven, het is tenslotte altijd het juiste moment om die projecten af te maken die je nog af moet maken en de plekken te bezoeken die je nog steeds niet hebt bezocht. Het is nooit te laat.

“Want elke leeftijd is een droom die afsterft,
Of één die geboren wordt.”

-Arthur O’Shaughnessy-

Als je denkt dat het op je veertigste, met die paar rimpels op je gezicht, geen zin meer heeft om hoop te hebben, heb je het mis. Je hebt de stappen genomen om een leven voor jezelf op te bouwen, en je hebt je dierbaren geleerd om hetzelfde te doen. Maar dit betekent niet dat het voor jou voorbij is, je kunt je jong blijven voelen in je geest, ongeacht hoe oud je bent.

Leeftijd is een kwestie van perspectief

Leeftijd is niet alleen iets fysieks, het is ook een kwestie van perspectief. Het is goed om je niet te concentreren op hoe zwak je je begint te voelen, maar juist op de energie die je nog hebt om op te maken tot er niets meer van over is.

Misschien verraden de rimpels je fysieke leeftijd, maar je mentale leeftijd stelt je in staat om te blijven genieten van alle mogelijkheden die nog altijd binnen je bereik liggen. Zeg tenslotte zelf, je stop toch nooit met leren? Hoe kun je nu oud zijn als je alledaagse leven jou iets blijft leren, of het nu van je kinderen is, je kleinkinderen, je vrienden, of je gevoelens.

“Het pad naar de jeugd duurt een leven lang.”

-Pablo Picasso-

In plaats van je druk te maken om wat je al ervaren hebt, zou je die ervaringen moeten toepassen op nieuwe ervaringen die nog komen moeten. Rimpels zijn uiteindelijk als twee kanten van dezelfde munt: aan de oppervlakte maken ze ons ouder, maar ze laten tevens zien dat we zoveel hebben meegemaakt dat we weten hoe we kunnen leven zonder complexen.

Het Oog Van Een Oude Vrouw

Beleef elke nieuwe dag met enthousiasme

Elke nieuwe dag die begint is als een vel papier met daarop enkele instructies, maar het meest belangrijke deel moet nog worden opgeschreven. In deze lege ruimte, kunnen altijd nieuwe en opwindende ervaringen worden toegevoegd, hoe oud je ook bent. Maak plannen die je nieuwe, waardevolle herinneringen brengen, die je op de been zullen houden wanneer je benen zelf dit niet meer kunnen en je de mensen die jonger zijn wilt ondersteunen.

Het niet verliezen van dit momentum is vaak een inspiratie voor de mensen om je heen. Je hebt veel meer invloed op je kinderen en kleinkinderen dan je misschien denkt. Soms laat je ze zien dat leeftijd zomaar eens slechts een kwestie van attitude kan zijn.

“De jeugd is niet een levensfase, het is een gemoedstoestand.”

-Mateo Alemán-

Zonder te vergeten dat je ouder bent geworden en dat er aspecten zijn van het mens-zijn die je niet kunt overslaan, zal een houding die gekenmerkt wordt door vitaliteit jou kunnen motiveren om niet op te geven wanneer je wordt geconfronteerd met tegenslag. Zelfs wanneer het leven jou onrecht heeft aangedaan en je rimpels je leeftijd verraden, kun je je nog altijd eeuwig jong voelen in hoop. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.