De invloed van grootouders op hun kleinkinderen

december 6, 2016

Sommige mensen zijn van fundamenteel belang voor ons leven en onze persoonlijke ontwikkeling. Grootouders zijn dit soort mensen, mensen die een unieke, vertederende en onvergetelijke thuis bieden.

Ze symboliseren een generatie-eenheid, met hun begrijpende blikken en de simpele manier waarop ze ons onszelf laten zijn. Met hen creëren we herinneringen vol plezier, genot en tederheid. Verhalen vol met onverwachte wendingen, wit haar dat in de wind danst en ogen die naar de zon kijken tijdens een wandeling, de warmte voelend van die handen die één en al liefde en begrip zijn.

Hun grootste en beste cadeau: de basis, de ‘roots’, die door middel van gedeelde geheimen, kleine details, respect en onvoorwaardelijke steun een onuitwisbare stempel op de harten van hun kleinkinderen drukken.

Grootouders

Grootouders zijn afgestudeerd in de liefde

De opvoedingsstijl van grootouders heeft belangrijke voordelen voor een kind. Waarom? Grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen, brengen lessen over zoals:

  • Hobby’s zoals wandelen, voor planten zorgen, koken etc.
  • Familietradities en verhalen; kinderen vinden het geweldig om te leren dat ook hun ouders ooit klein zijn geweest.
  • Liedjes, spelletjes en verhalen die vol schoonheid en wijsheden zitten.

Bovendien zorgt zowel hun positie in de familie als de ervaring die ze hebben opgedaan voor een opvoedingsstijl die ontzettend positief is.

Grootouders hebben vaak meer geduld en ervaren minder stress in hun dagelijkse leven. Dit stelt hen in staat om hartelijker naar het kind toe te zijn en om consistent emotionele interesse te tonen door empathisch te luisteren.

Emotionele communicatie is een basispijler die het mogelijk maakt dat kleinkinderen zich soms beter begrepen voelen door hun grootouders dan door hun ouders.

De fouten die grootouders bij hun kinderen maakten, maken ze weer goed bij hun kleinkinderen. In bepaalde opzichten vernieuwen ze zo hun kijk op het ouderschap. Tegelijkertijd zijn grootouders veel minder kritisch en concentreren ze zich meer op de goede dingen dan de slechte dingen, door de sterke punten van het kind te benadrukken in plaats van de zwakke punten.

Een ander mooi kenmerk van de opvoedingsstijl van grootouders is dat ze hun kleinkinderen helpen om onafhankelijk te worden van hun ouders en om om te gaan met mensen van verschillende leeftijden.

Vaak stellen grootouders zich op als de advocaten van de kleinkinderen en fungeren ze als brug voor het valideren van de gevoelens en complicaties die een obstakel vormen voor de co-existentie en communicatie tussen ouders en kinderen. In het geval van een crisis en situaties als echtscheidingen binnen de familie vormen grootouders een onmisbare steun voor hun kleinkinderen.

Grootouders laten hun stempel achter op de harten van hun kleinkinderen, maar vergeet niet dat kleinkinderen ook onmetelijke vitaliteit, vreugde en steun brengen voor hun grootouders. Voor grootouders betekent het zorgen voor de kleinkinderen dat ze de wereld opnieuw ontdekken aan de hand van verbazing, onschuld en de meest onvoorwaardelijke liefde.

Grootouders Knuffelen

Soms kunnen ouders het gevoel hebben dat de grootouders te veel op de voorgrond treden, dat ze de kinderen alles geven wat ze maar willen zonder ooit eens ‘nee’ te zeggen. Niets is echter minder waar, iedereen heeft tenslotte zijn bepaalde plek en rol in het leven van een kind.

Je denkt misschien dat kinderen van hun grootouders houden om wat ze van ze krijgen en niet om wie ze zijn, maar in werkelijkheid zijn kleinkinderen dol op avondjes met hun grootouders om wat deze inhouden. Onder andere omdat grootouders buiten de regels treden met liefde, zorg en genegenheid. Omdat de manier waarop we elk detail en elk moment herinneren de kindertijd een unieke en speciale plek maakt. En omdat ze koningen en koninginnen zijn die nooit zullen worden onttroond.

Grootouders houden zo enorm veel van hun kleinkinderen, dat ze het niet kunnen laten om dit op elke mogelijke manier te laten zien. In de keuken, met cadeautjes, met snoepjes, met kusjes, met volle zakken om ze overal van te voorzien, met de aandacht en zorg die hen overal een gevoel van thuis geven.

Grootouders en Kleinkinderen

Kinderen vatten deze overweldigende vrijgevigheid op als dusdanig overmatige genegenheid dat het hen boeit. En wanneer kinderen hun grootouders missen, dan missen ze niet de chocolaatjes, maar eerder wat ze voor hen betekenen: de gesprekjes met opa en oma en de woorden van aanmoediging, liefde en wijsheid.

Grootouders zijn tenslotte de grootste fans van hun kleinkinderen en degenen die hun doorzettingsvermogen, talent, vastberadenheid en overwinningen het meest versterken. En niemand heeft zo veel oog voor de vastberaden houding van hun kleinkinderen, hun favoriete liedjes en hun stralende ogen doordrenkt met passie als hun grootouders.

Niemand kan met zo veel tederheid naar kleinkinderen kijken als de grootouders die voor hen zorgen. Noch zal iemand zich ooit zo kunnen verwonderen over zowel de jaren die voorbijgaan als de invloed die vorm begint te krijgen.
Grootmoeder en Kleindochter

De liefde van grootouders reflecteert dan ook een pure liefde vol met vreugde en vastberadenheid. Het vormt een genegenheid voor kinderen, die deze kinderen beschermt op een unieke manier die niet altijd te begrijpen is en volledig onbeschrijfbaar is.

Dit is waarom grootouders die voor hun kleinkinderen zorgen een onuitwisbare stempel drukken op hun ziel, een geweldige emotionele nalatenschap.