Enkele merkwaardige feiten over de wereld van de schilderkunst

De wereld van de schilderkunst zit vol verrassingen. Een daarvan is dat het tussen 1912 en 1948 een van de Olympische disciplines was. Inderdaad, terwijl de anderen wedijverden in puur fysieke activiteiten, deden de schilders dat met hun creaties.
Enkele merkwaardige feiten over de wereld van de schilderkunst
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 06 februari, 2023

De wereld van de schilderkunst zit vol rariteiten, anekdotes en magie. Wie is er bijvoorbeeld niet overdonderd als hij hoort over de grote kwellingen die schilders als Vincent Van Gogh of Frida Kahlo hebben ondergaan? En wie is niet ontroerd door Picasso’s El Guernica of verbaasd door Magritte’s De Mensenzoon?

De geschiedenis van de schilderkunst begon meer dan 32.000 jaar geleden. Het is een van de kunsten die door de geschiedenis heen en in vrijwel alle culturen van kracht is gebleven. Ze heeft ons zelfs enkele prachtige creaties nagelaten die ons blijven verbazen.

De bekendste schilders ter wereld worden beschouwd als Leonardo Da Vinci, Vincent Van Gogh en Pablo Picasso. Dit is geen absoluut feit, maar zij zijn de kunstenaars waarover op verschillende momenten in de wereld het meest gesproken is. De beroemdste schilderijen zijn dan weer De Mona Lisa, Het Laatste Avondmaal, De Sterrennacht en De Schreeuw.

Kunst is nooit af, alleen verlaten.”

Olieverf
Emoties kun je met schilderen doorwerken.

Enkele merkwaardige feiten over de wereld van het olieverfschilderen

Tegenwoordig hoeft iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van het olieverfschilderen alleen nog maar het gereedschap in een winkel te kopen. Dit was echter niet altijd het geval. Schilders van vroeger hadden namelijk geen handige tubes verf. De meesten van hen moesten thuis hun eigen olieverf maken (Spaanse link) en die bewaren in varkensblazen.

De tube olieverf werd in 1841 bedacht door John Goffe Rand. Het bracht een revolutie teweeg in de wereld van de schilderkunst. Het werd beschouwd als een buitengewone uitvinding en dat was het inderdaad. Toch waren er ook meer problemen die opgelost moesten worden. Verschillende kleuren waren bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk te verkrijgen als tegenwoordig.

Zo kon men Indisch geel alleen verkrijgen uit de urine van koeien die gevoed waren met mangobladeren. Die vinden was een hele prestatie. Terwijl Tyrisch paars, een kleur die door de Romeinen zeer gewaardeerd werd, verkregen werd uit de klieren van bepaalde zeeslakken. En mummiebruin kwam van echte Egyptische mummies. Hun resten werden vermalen om de kleur te verkrijgen.

De kunsthandel

Sommige schilderijen hebben een enorme economische waarde. We hebben het dan ook over een uiterst lucratieve business voor velen. Veel werken zijn inderdaad verkocht of geveild voor astronomische prijzen. Maar zijn ze echt zoveel waard? In werkelijkheid werken schilderijen als een vorm van zekerheid, vooral in tijden waarin geld zijn koopkracht verliest. Kunst is een winstgevende business.

Het duurste schilderij is vermoedelijk Leonardo Da Vinci’s beroemde Mona Lisa. De geschatte prijs ervan is gelijk aan 15 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Frankrijk.

Dat is ongeveer 190 miljard dollar. De verkoop ervan is echter verboden. Toch weerhield dit een dief er niet van om het in 1911 te stelen. Bovendien zijn er vijf vervalsingen van het schilderij op de markt gebracht. Daarvan dacht men op verschillende momenten dat ze echt waren.

Van de 25 meest waardevolle schilderijen aller tijden zijn er vijf van Vincent Van Gogh, vier van Pablo Picasso en drie van Jackson Pollock. Dit is nogal ironisch, want Van Gogh verkocht in zijn leven slechts vier schilderijen, van de meer dan 2000 die hij maakte. Zonder de hulp van zijn broer Theo had hij er misschien zelfs nooit één verkocht.

Mona Lisa
De Mona Lisa, Leonardo da Vinci

Werken met raadsels en verborgen betekenissen

Veel kunstenaars verborgen boodschappen in hun werken. Een van degenen die dat het liefste deden was Leonardo da Vinci. In zijn beroemdste werk, De Mona Lisa, zitten minstens twee details die alleen de meest oplettende mensen opvallen.

Ten eerste zijn de initialen van het genie geschilderd op het rechteroog van het model. Ten tweede is het getal 72 gestempeld op de brug achter de figuur. Het is niet bekend waarom.

Een ander interessant detail komt voor in het werk De schepping van Adam, van Michelangelo. Daarin is te zien hoe God de eerste mens in de hemel nadert. Men denkt dat Gods golvende lijkwade een menselijk brein is. Was dit een toevalstreffer, een symbool dat het intellect een geschenk van God is, of een verklaring van atheïsme?

De Hongaarse kunstenaar Tivadar Kosztka Csontváry maakte een fascinerend en raadselachtig werk, De oude visser. De verborgen betekenis ervan werd pas na de dood van de kunstenaar ontdekt. Het werk stelt een oude zeeman voor, getekend door het verstrijken van de tijd.

Wanneer echter elke kant van het schilderij wordt gespiegeld, wordt ofwel een vriendelijke man in gebed afgebeeld, ofwel een sinistere voorstelling van de duivel. Men gelooft dat de schilder de dualiteit van de menselijke ziel wilde weergeven. Nog een prachtig geschenk uit de wereld van de schilderkunst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cortez Chacchi, A. C. (2018). La pintura al óleo, la técnica y su evolución histórica.
  • Gonçalves, M. L. C. R., & de Amorim, A. C. R. (2012). Gabinete de curiosidades: o paradoxo das maravilhas. Educação: Teoria e Prática, 22(40), 223-238.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.