Frida Kahlo: kunstenaar en minnaar

Experts zeggen dat Frida Kahlo meer dan 150 schilderijen heeft geschilderd. Minstens 55 daarvan zijn autobiografisch. In feite heeft ze haar hele leven afgebeeld in die raadselachtige schilderijen die het publiek vandaag de dag nog steeds fascineren. Haar kunst is zowel eerlijk als diepgaand, zoals ze zelf was.
Frida Kahlo: kunstenaar en minnaar
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 02 februari, 2023

Momenteel heeft een schilderij van Frida Kahlo het record van duurste exemplaar verkocht door een Latijns-Amerikaanse kunstenaar. Het is het schilderij Roots waarvoor iemand in 2006 meer dan $ 5 miljoen betaalde. Kahlo was ook de eerste Mexicaanse kunstenaar die een schilderij aan het Louvre verkocht.

André Bretón, de vader van het surrealisme, was een van Frida’s grote bewonderaars. Hij beweerde dat haar kunst surrealistisch was. Frida zelf had echter een hekel aan die classificatie. Ze zei dat ze haar leven schilderde, niet haar dromen.

Om deze reden beweerde ze dat haar werk niet surrealistisch was. Maar toen Bretón haar in Mexico bezocht, gaf ze toe dat ze ongelijk had gehad. In feite was niet alleen Frida een surrealist, maar heel Mexico was een centrum voor surrealistische kunst geworden.

“Ik schilder zelfportretten omdat ik zo vaak alleen ben, omdat ik de persoon ben die ik het beste ken.”

 -Frida Kahlo-

Het leven en werk van Frida Kahlo zijn onafscheidelijk. Je kunt het een niet begrijpen zonder het ander. Deze prachtige Mexicaanse kunstenaar was een fascinerende schilder.

Hoewel ze in die tijd meestal werd erkend als de vrouw van de grote Mexicaanse schilder Diego Rivera. Tegenwoordig herinneren we ons Rivera echter eerder als de echtgenoot van Frida Kahlo, de grote Mexicaanse schilder.

Frida Kahlo

Frida Kahlo: een ongelukkig leven

Frida Kahlo was de dochter van twee fotografen. Haar vader was Duits en haar moeder Mexicaans. Ze werd geboren in Mexico-Stad op 6 juli 1907. Toch vertelde ze later graag dat ze werd geboren in 1910, het jaar van de Mexicaanse Revolutie. Toen ze nog maar zes was, kreeg ze polio. Dit liet haar met levenslange fysieke gevolgen.

Om haar te helpen revalideren, moedigde haar vader haar aan om aan sporten te doen zoals voetbal en boksen. Ze slaagde erin om gedeeltelijk te herstellen. Door haar ziekte werd ze echter een eenzaam kind dat vele dagen van herstel opgesloten in haar kamer doorbracht.

Frida had een zeer hechte band met haar vader. Hij had last van flauwvallen, maar wist niet waarom. Later hoorde hij dat hij aan epilepsie leed als gevolg van een oud hersenletsel.

Frida leerde om hem te helpen als hij een aanval kreeg. Tegelijkertijd was haar vader een geweldige metgezel voor haar en hij bood haar veel steun toen ze op gezondheidsgebied bijzonder kritieke tijden doormaakte.

Haar ongeluk

Op school werd Frida “Lamme Frida” genoemd omdat ze een been had dat dunner en zwakker was dan het andere. In feite heeft ze sommige van haar schilderijen zelfs met die naam ondertekend. Later ging ze medicijnen studeren, waar ze een affaire had met een klasgenoot genaamd Alejandro Gomez Arias.

Het verhaal van haar ongeluk vertelt hoe zij en Arias allebei samen de universiteit verlieten. Ze vergat echter haar paraplu en ze gingen allebei terug om hem te halen.

Vervolgens namen ze een bus die een ernstig ongeval had met een tram. Frida raakte zwaargewond. Haar ruggengraat en bekken braken in drie delen. Ze liep ook elf breuken op in haar rechterbeen, twee in haar ribben, één in haar sleutelbeen en een ontwrichting van haar schouder en heup.

Bovendien doorboorde een leuning haar bekken. Historici zeggen dat een man in de bus goudvlokken had vervoerd en dat Frida’s lichaam was bedekt met een wolk van fijn goudstof.

Frida Kahlo

Een grote liefdesaffaire

Het ongeluk heeft haar leven voorgoed veranderd. Ze begon zelfs te schilderen toen ze voor het eerst aan bed gekluisterd was en is nooit meer gestopt.

Ze werd voorgesteld aan Diego Rivera door een wederzijdse vriend. De liefde bloeide bijna onmiddellijk op. Hij was 43 en zij 22. Frida’s vader waarschuwde hem dat ze de duivel in vermomming was. Haar moeder zei dat de bruiloft eruitzag als een huwelijk van een olifant met een duif.

De twee kunstenaars hadden een gepassioneerde relatie gekenmerkt door wederzijdse ontrouw en het fysieke lijden van Frida. Ze had altijd al moeder willen worden, maar heeft verschillende miskramen en abortussen ondergaan. In feite heeft het ongeluk haar ervan weerhouden ooit zwanger te worden.

Tegelijkertijd was Rivera haar vele malen ontrouw, net als zij. Ze zeggen trouwens dat toen ze erachter kwam wie de minnaars van haar man waren, ze hen ervan overtuigde ook haar minnaars te worden.

Ondertussen werd haar werk steeds interessanter. Ze exposeerde in verschillende kunstcentra in de Verenigde Staten en Europa. Ze maakte echter een zeer pijnlijke periode door toen Rivera een affaire had met haar zus, die altijd haar grote vertrouweling was geweest. Dit zorgde ervoor dat de twee uit elkaar gingen. Toch zijn ze later hertrouwd.

Frida’s gezondheidssituatie werd gecompliceerder en ze moest haar been tot onder de knie laten amputeren. Ze heeft een jaar in het ziekenhuis gelegen. Ze woonde zelfs haar eerste solotentoonstelling in Mexico op een brancard bij.

Frida Kahlo stierf op 13 juli 1954. Ze was 47 jaar oud. Twee jaar later stierf Rivera. Hij vroeg om naast haar begraven te worden. Zijn wens ging echter nooit in vervulling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kahlo, F. (2001). El diario de Frida Kahlo: un íntimo autorretrato. Oceano De México.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.