Emotionele ups en downs tijdens de quarantaine

Emotionele ups en downs tijdens de quarantaine zijn heel normaal. We moeten begrijpen dat het onder de huidige omstandigheden onmogelijk is om 24 uur per dag, 7 dagen per week oké te zijn.
Emotionele ups en downs tijdens de quarantaine

Laatste update: 21 mei, 2020

Emotionele ups en downs tijdens de quarantaine komen vaak voor en komen ook steeds terug. Sommige mensen ervaren de hele dag stemmingswisselingen. Van zich gemotiveerd voelen tot zich moedeloos voelen. Ze veranderen gaan van kalm naar een angst waarvan ze pijn in hun buik krijgen en die allerlei negatieve gedachten oproept.

Dit is volkomen normaal. Je moet echter deze negativiteit niet aanwakkeren door je af te vragen of je aan een of andere stoornis lijdt, zoals een bipolaire stoornis. Deze psychologische toestand gaat veel verder dan deze emotionele veranderingen.

Wat er in grote lijnen met ons allemaal gebeurt, is dat we worden blootgesteld aan een volkomen onbekende situatie. Het is een onvoorzien scenario waarin de hersenen, het lichaam en de emoties allemaal tegelijkertijd op elkaar reageren. Het is dus heel normaal dat we enkele van deze emotionele reacties kunnen verwachten.

Hoewel dit je misschien zal verbazen, is deze context echter niet nieuw voor sommige mensen. Vraag een astronaut en hij zal je vertellen wat isolatie is. Dat geldt ook voor gevangenen die maanden en jaren in de gevangenis hebben gezeten.

Ook leven sommige kinderen met een immuunziekte een groot deel van hun leven thuis opgesloten. En tot slot, laten we de onderzoekers niet vergeten die maanden achter elkaar kunnen doorbrengen in afgesloten stations op plaatsen zoals Antarctica.

Lawrence Palinkas van de Universiteit van Zuid-Californië is een expert die zaken als deze onderzoekt. Zijn studies (link in het Engels) over psychosociale aanpassingen in extreme omgevingen bieden ons relevante gegevens om te begrijpen wat we nu ervaren.

Isolatie heeft een grote psychologische impact op mensen en begint vooral na 15 tot 20 dagen merkbaar te worden. Dit is wanneer we het meest last hebben van emotionele ups en downs. Laten we dit hieronder analyseren.

Emotionele ups en downs tijdens de quarantaine

Emotionele ups en downs tijdens de quarantaine

Het is makkelijk om ’s ochtends op te staan en ontmoedigd te raken. Zodra je je ogen opent voor een nieuwe dag, kun je tijdelijke desoriëntatie ervaren.

Een paar seconden weet je niet welke dag het is, en dan boem! Je geest herinnert zich alles… de pandemie, de quarantaine, het fysieke en sociale isolement en de onzekerheid over wanneer je leven weer normaal zal worden.

Als je aan het ontbijten bent, wissel je meestal de eerste woorden uit met familie en vrienden. Je denkt na over wat je vandaag gaat doen en dat geeft je de broodnodige energie en motivatie.

Na een paar uur, en zonder duidelijke reden, lijkt er echter een mist te verschijnen die alles ondoorzichtig en wazig maakt. Je motivatie begint te verdwijnen en verdriet vervaagt alles.

Waarom overkomt jou dit? Ben je misschien bezig een soort psychisch probleem te ontwikkelen? Laten we hier dieper op ingaan om te ontdekken waarom deze emotionele ups en downs optreden tijdens de quarantaine.

Zelfs als je het wilt zul je niet de hele tijd oké zijn

Het maakt niet uit of je stimulerende activiteiten hebt in je dagelijkse routine. Het maakt niet uit of je een van die optimistische mensen bent die altijd aanmoedigende woorden heeft voor jezelf en anderen.

We zullen allemaal, zonder uitzondering, enkele emotionele ups en downs ervaren in deze periode. 24 uur per dag, 7 dagen per week oké en positief proberen te zijn is een illusie.

Dus hoewel dit enigszins ontmoedigend klinkt, zul je een tijdje met je negatieve gevoelens om moeten gaan. Ze zullen zijn als ongemakkelijke en ongewenste huisgenoten die je van tijd tot tijd zullen bezoeken en die je zal moet accepteren en begrijpen.

Probeer jezelf geen andere emoties op te dringen

Als je je ontmoedigd of gefrustreerd voelt, vermijd deze emoties dan niet. Probeer niet om er vanaf te komen en vrolijk te zijn. De emotionele wereld werkt niet op deze manier. De emotionele ups en downs tijdens de quarantaine zijn ook een uitlaatklep voor de hersenen, aangezien dit orgaan het dagelijkse leven dat we hadden, nodig heeft.

Wanneer je een verandering waarneemt die zo ingrijpend is als die we nu allemaal ervaren, verschijnt er een waarschuwing in je hersenen. Dit verandert vervolgens in stress en angst – emoties die worden gereguleerd door je amygdala. Daarom, wanneer deze emoties verschijnen, is het onmogelijk om ze om te wisselen voor andere.

Maar wat moet je dan doen? Allereerst, accepteer ze en zeg vooral tegen jezelf: “Mij zo voelen is normaal, het is een nieuwe onverwachte situatie. Het enige wat ik moet proberen te doen, is ervoor te zorgen dat deze negatieve emotie niet de controle krijgt. Ik accepteer het, ik begrijp het en ik laat het los.”

Probeer innerlijke rust te vinden

Zoek naar ‘kanalen’ om mentale rust te bereiken

Iedereen ervaart emotionele ups en downs tijdens de quarantaine. Bepaalde typen mensen zij echter veel kwetsbaarder voor deze emotionele processen.

Iedereen die een depressie heeft meegemaakt of die lijdt aan een ander type psychische stoornis, of die psychische problemen heeft, zal grotere problemen hebben om die gemoedstoestanden te reguleren. Daarom is het belangrijk dat psychologische, medische en sociale ondersteuning beschikbaar is voor deze mensen.

Als we deze meer uitzonderlijke situaties buiten beschouwing laten, zijn emotionele ups en downs in de meeste gevallen dus volkomen normaal en kun je ze aan.

Stappen die je kunt nemen om met je emotionele ups en downs om te gaan

Je moet begrijpen dat je, in plaats van ze te classificeren als negatieve of positieve emoties, of als goed of fout, je moet weten wat je met die emoties moet doen. Het is duidelijk dat je niet 100% van de tijd goed en productief kunt zijn, maar je kunt wel rustig blijven tijdens dit alles.

Een manier om dit te bereiken is door kanalen te vinden om contact met jezelf te maken. Metaforisch gezien draait het allemaal om met je voeten op de grond te blijven, met je geest gefocust en je hart in balans.

Dus activiteiten zoals praten met familieleden of vrienden die je kunnen helpen je emoties te uiten, helpen altijd. Net als je tijd besteden aan creatieve taken die je helpen ontspannen, zoals koken, schilderen, knutselen of schrijven.

Je moet je op dit moment niet al te druk maken om productief te zijn. Onthoud dat het tijd is om voor jezelf te zorgen en tot op zekere hoogte in de overlevingsmodus te zijn. Om dit te bereiken moet je het brede scala aan emoties die je gedurende de dag kunt ervaren begrijpen. Als je dit doet, kun je deze moeilijke situatie met succes overwinnen!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.