Elon Musk is een briljante geest in het autismespectrum

"Ik schrijf vanavond geschiedenis als de eerste persoon met Asperger die Saturday Night Live presenteert," beweerde Elon Musk.
Elon Musk is een briljante geest in het autismespectrum
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 01 november, 2023

Elon Musk onthulde in Saturday Night Live (SNL) dat hij het syndroom van Asperger heeft. Voor velen was dit een verrassing. Het was ook een reden om te vieren dat deze ontwikkelingsstoornis zichtbaarder werd. Toch werd zijn aankondiging niet door iedereen zo goed ontvangen.

Het duurde niet lang voordat sociale media het nieuws herhaalden. Binnen een paar uur was er al een controverse aan de gang. Het ging over het feit dat de gevierde natuurkundige, ondernemer, uitvinder, medeoprichter van PayPal, Tesla Motors en SpaceX in de show had gegrapt over het hebben van Asperger. Bovendien rechtvaardigde hij veel van zijn vreemde en misplaatste gedragingen.

Musk sprak ook over veel dingen die hij met zijn bijzondere brein had kunnen doen. Bijvoorbeeld om elektrische auto’s opnieuw uit te vinden en een project op te zetten om mensen naar Mars te sturen.

De waarheid is echter dat noch de terminologie noch de visie die Elon Musk aan de media liet zien correct is. De term “syndroom van Asperger” gebruikt men eigenlijk niet meer. Sterker nog, de American Psychological Association (APA) heeft het syndroom van Asperger in 2013 verwijderd uit de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM).

Tegenwoordig praten we over autismespectrumstoornis (Engelse link). Dit is om veel redenen belangrijk, waarvan we er een aantal in dit artikel zullen bespreken.

“Ik heb niet altijd veel intonatie of variatie in hoe ik spreek, wat, zo is mij verteld, geweldige komedie oplevert. Ik schrijf vanavond geschiedenis als de eerste persoon met Asperger die SNL presenteert.”

-Elon Musk-

Elon Musk

Asperger of autisme? Eenvoudige “etiquette” leidt vaak tot discriminatie

Het syndroom van Asperger wordt vaak vriendelijker bekeken en gezien als een veel interessantere stoornis dan autisme. In feite wordt de persoon met “aspies” (Asperger) meestal gezien als iemand die briljant en uitzonderlijk is. De “autistische” persoon wordt echter vaak gezien als iemand met weinig expressie en beperkte communicatie- en functioneringsvaardigheden.

De waarheid is dat dit soort sociale constructie – of deconstructie – en het arbitraire gebruik van labels veel schade aanricht. Zoals we al eerder zeiden, schrapte de American Psychological Association (APA) bijvoorbeeld de term “Asperger” in 2013. Deze actie werd gevierd door de hele autismegemeenschap.

De Goethe Universiteit (Duitsland) deed onderzoek (Engelse link) dat deze beslissing rechtvaardigde. Het onderzoek bevestigde namelijk dat het tijd is om een einde te maken aan het klinische perspectief dat zoveel fouten en diagnostische moeilijkheden met betrekking tot deze stoornis met zich mee heeft gebracht. De redenen hiervoor zijn:

Autisme is een spectrum en wordt niet onderverdeeld in categorieën

Tot een paar jaar geleden was het syndroom van Asperger, waarvan Elon Musk beweert dat hij het heeft, gekoppeld aan een specifiek label. Het beschreef mensen met autisme die superieur functioneerden. Het waren bijna altijd mannen. Bovendien hadden ze bepaalde beperkingen in expressiviteit en sociabiliteit.

Aan de andere kant stonden de autistische mensen. In feite waren dit over het algemeen kinderen met grotere functionele beperkingen. Deze verdeelde benadering was helemaal verkeerd.

Het was echter Hans Asperger zelf, de Oostenrijkse kinderarts die voor de nazi’s onderzoek deed naar gehandicapte kinderen, die deze controversiële term introduceerde die zo lang stand heeft gehouden.

We weten nu dat autismespectrumstoornis een aandoening is waarbij elke persoon unieke kenmerken en behoeften heeft. Er zijn geen categorieën. In feite is het een spectrum en zijn er verschillende manieren waarop de stoornis zich manifesteert.

Lijders variëren dan ook van niet-functionele genieën tot functionele mensen met kleine beperkingen die zich waarschijnlijk niet eens realiseren dat ze in het autistisch spectrum zitten.

Tegenwoordig gebruiken we niet langer stigmatiserende terminologieën als “hoog functionerend persoon” of “laag functionerend persoon”.

Vrouw met oplichtend brein

Unieke en uitzonderlijke mensen

Elon Musk is een van de knapste koppen van onze tijd. We weten echter dat hij een moeilijke jeugd heeft gehad. Dat hij op 12-jarige leeftijd al zijn eerste videogame had gemaakt en dat zijn referentiepunt altijd Nikola Tesla was.

Nu is Musk een van de rijkste mensen ter wereld. Hij richt zich momenteel op een missie naar Mars en op Neuralink, een bedrijf dat interfaces bouwt om verschillende handicaps te behandelen. Je kunt niet anders dan hem bewonderen.

Zijn monoloog op Saturday Night Live (SNL) was echter zeker niet de meest succesvolle. Bovendien was hij niet de eerste persoon met een autismespectrumstoornis die dit programma presenteerde.

Acteurs Dan Aykroyd en Chris Rock, en ook muzikant David Byrne presenteerden de show, en ook zij zitten allemaal in het spectrum. Bovendien zijn het, net als Musk, even briljante en succesvolle mensen in hun eigen vakgebied.

Om vandaag de dag over het syndroom van Asperger te praten, is een verouderde en discriminerende term. Bij een autismespectrumstoornis zijn er namelijk niet alleen maar genieën en slecht functionerende mensen.

In feite zijn mensen met deze neurobiologische aandoening zowel uniek als uitzonderlijk. Het zijn volwassenen en kinderen met uiteenlopende behoeften die begrepen en begeleid moeten worden.

Het is geweldig dat persoonlijkheden als Elon Musk, Anthony Hopkins, Greta Thunberg, Wentworth Miller en Keanu Reeves over hun autisme praten. Maar we moeten ook denken aan de minder bekende mensen om ons heen die ook autistisch zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bejerot S, Nordin V. Autismspektrumsyndrom ersätter Aspergers syndrom och autism [Autism spectrum syndrome replaces Asperger syndrome and autism]. Lakartidningen. 2014 Sep 23;111(39):1660-3. Swedish. PMID: 25253606.
  • Freitag CM. Autismus-Spektrum Störung nach DSM-5. Konzeptualisierung validität und reliabilität, bedeutung für klinik, Versorgung und forschung [Autism Spectrum Disorder in DSM-5 – concept, validity, and reliability, impact on clinical care and future research]. Z Kinder Jugendpsychiatr Psychother. 2014 May;42(3):185-92. German. doi: 10.1024/1422-4917/a000288. PMID: 24846867.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.