Vijf eigenschappen van mensen die vinden dat ze geen liefde waard zijn

Mensen die vinden dat ze de liefde niet waard zijn, vinden het moeilijk om gunsten te vragen. Ze voelen zich heel goed als ze de aandacht van anderen krijgen, maar tegelijkertijd hebben ze het gevoel dat ze die aandacht gewoon niet verdienen. Lees er hier meer over.
Vijf eigenschappen van mensen die vinden dat ze geen liefde waard zijn

Laatste update: 05 november, 2023

Mensen die het gevoel hebben dat ze geen liefde waard zijn, structureren hun leven vaak op zo’n manier dat hun prestaties ernstig beperkt worden. Dit gebrek aan eigenwaarde blijkt echter een grote rem te zijn op hun persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast hebben mensen die vinden dat ze geen liefde waard zijn ook moeite om gezonde relaties met anderen aan te gaan. Daarom neemt het risico toe dat ze giftige of misbruikrelaties aangaan.

Om te kunnen veranderen, is het belangrijk dat ze vrede hebben met zichzelf. Als dit niet gebeurt, zullen ze het moeilijk vinden om verder te groeien en om enige vorm van evenwicht of stabiliteit in hun leven te bereiken.

Er zijn een aantal veel voorkomende eigenschappen bij mensen die het gevoel hebben dat ze geen liefde waard zijn. Hieronder bespreken we er vijf.

“Een man kan niet goed in zijn vel zitten zijn zonder zijn eigen goedkeuring.”

Mark Twain

1. De motivatie om anderen te behagen is extreem hoog

Mensen die het gevoel hebben dat ze geen liefde waard zijn, leven met de overtuiging dat ze extra hun best moeten doen om acceptatie van anderen te krijgen. In feite zetten ze zichzelf onder druk om veel van hun middelen te investeren in het bereiken van dit doel. Dit uit zich in een voortdurend verlangen om anderen te behagen.

Voor hen is sociale versterking extreem belangrijk. Als iemand hun werk of de waarde ervan erkent, is dat voor hen een indicator dat hun inspanning de moeite waard is geweest. Aan de andere kant voelen ze een echte angst voor kritiek. Dit komt omdat ze de neiging hebben om het persoonlijk op te vatten. Diep van binnen bestaat er namelijk een extreem intense angst voor sociale afwijzing.

Trieste vrouw

2. Twijfel verlamt hen

Een ander kenmerk dat mensen kenmerkt die het gevoel hebben dat ze geen liefde waard zijn, is de constante twijfel over wat ze denken, voelen en zijn. Hun angst om ongelijk te hebben is even terugkerend als intens.

Ze zien kansen of uitdagingen als valkuilen waarin ze de fout in kunnen gaan en anderen kunnen laten zien hoe weinig ze eigenlijk waard zijn. Daarom aarzelen ze voordat ze een stap zetten die risico’s met zich mee kan brengen.

In deze gevallen vertrekt de persoon vanuit het idee dat hun mening niet echt veel waard is. Daarom houden ze die liever voor zichzelf. In feite vermijden ze om erover uit te weiden en geven ze de voorkeur aan de meningen van anderen.

Als ze in een team werken, laten ze de taak om beslissingen te nemen meestal aan anderen over. In feite voelen ze zich veel meer op hun gemak als ze taken krijgen met een gemiddelde of lage moeilijkheidsgraad.

3. Ze vragen niet en eisen zeker niet

Het is voor dit soort mensen erg moeilijk om ergens om te vragen. Dit betekent soms dat ze op het laatste moment zeer dringende verzoeken moeten doen. Dit laat natuurlijk weinig ruimte over voor degenen die hen willen helpen.

Deze mensen werken vanuit de gedachte dat ze geen hulp van anderen verdienen. Tegelijkertijd hebben ze de neiging om te denken dat een verzoek om hulp een beeld van zwakte uitstraalt.

Bovendien zijn ze bang voor het conflict dat zou kunnen ontstaan als ze een verzoek doen en het wordt afgewezen. In die zin proberen ze zo min mogelijk invloed te hebben op het leven van anderen. Ze denken in de trant van “als ze uit mijn buurt blijven, kan ik me makkelijker verstoppen en zien ze mijn zwakheden niet.”

Bezorgde vrouw

4. Ze verbergen hun gevoelens

Mensen die het gevoel hebben dat ze geen liefde waard zijn, verbergen ook hun gevoelens. In feite geven ze weinig waarde aan wat ze voelen, tot het punt dat ze het uiteindelijk maar al te vaak negeren. In deze gevallen hebben ze de neiging om het gevoel te hebben dat ze altijd een beetje uit hun verband zijn gerukt, op de verkeerde plaats zijn of tot last zijn.

Het is heel moeilijk voor hen om uit te drukken wat ze voelen. Dit komt omdat ze het gevoel hebben dat wat ze voelen er niet echt toe doet. Bovendien verontschuldigen ze zich vaak als ze merken dat ze hun emoties niet langer in zich kunnen houden. Dit is vooral relevant bij emoties die met assertie te maken hebben, zoals boosheid.

5. Ze overwaarderen anderen die hen aandacht geven

Hoewel het in zekere zin een tegenstrijdigheid lijkt, gaan mensen die vinden dat ze geen liefde waard zijn toch een sterke emotionele band met anderen aan. Het is echter niet ongewoon dat ze respectloosheid door de vingers zien, zelfs van vreemden.

In feite zien ze het als nog een wond die hun gehavende emotionele lichaam wordt toegebracht. Tegelijkertijd hebben ze de neiging om iedereen die hen aandacht en genegenheid geeft te overwaarderen.

In feite is het alsof de ander bezit wat zij missen: genegenheid voor zichzelf. Helaas leidt dit vaak niet tot een grotere waardering voor wie ze zijn, maar tot een poging om een symbiotische relatie op te bouwen. Het is zelfs heel gemakkelijk voor hen om de ander te idealiseren en vervolgens afhankelijk van hem te worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bourbeau, L. (2003) Las cinco heridas que impiden ser uno mismo. OB Stare.
  • Stamateas, B. (2012). Heridas emocionales. B De Books.
  • Vallespir, N. (2018). Del amor al amparo: La envoltura amatoria del cuerpo. Revista uruguaya de Psicoanálisis (en línea), 127, 125-142.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.