Hoe je een misbruikrelatie herkent

Het is vaak moeilijk om een ​​misbruikrelatie te herkennen, zelfs als jij het slachtoffer bent.
Hoe je een misbruikrelatie herkent
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 03 september, 2023

Experts beweren dat je je gevoelens moet analyseren om te bepalen of je wel of niet in een misbruikrelatie zit. Je moet zo objectief mogelijk zijn, anders houd je alleen jezelf en je partner voor de gek.

Er zijn veel factoren die erop kunnen wijzen dat het niet zo goed gaat met je relatie. Je kunt je bijvoorbeeld bekritiseerd, gespannen, verdrietig, angstig, afgewezen, genegeerd, nutteloos, onbelangrijk, geïsoleerd en schuldig voelen.

Bovendien kun je merken dat je gedwongen wordt om te doen alsof je gelukkig bent om je partner gelukkig te maken. Je kunt ook merken dat je je eigen belangen opzij zet om hem of haar een plezier te doen of om ruzie te voorkomen. Het kan zelfs voelen alsof je leven uit de hand loopt.

Een misbruikrelatie

Natuurlijk is het mogelijk om sommige van deze gevoelens op bepaalde momenten in een relatie te ervaren. Het probleem is echter wanneer ze de regel worden en niet de uitzondering. Als je dus twee of drie keer per week of maanden achtereen een van deze gevoelens ervaart, moet je je relatie eens goed onder de loep nemen. Je moet kijken wat het met je doet en of je in een misbruikrelatie bent beland.

Zo snel mogelijk ingrijpen geeft vaak goede resultaten. Aan de andere kant, als je werkeloos blijft zitten wachten tot er een antwoord uit de lucht komt vallen, kan alles wel eens heel slecht aflopen.

Boos stel schreeuwt tegen elkaar

Om te beginnen moet je stoppen met ontkennen dat er problemen zijn in je relatie. Dit betekent niet per se dat je een slechte afloop voorkomt, maar het helpt je wel om de toekomstige pijn te vermijden die een scheiding kan veroorzaken.

Veel mensen maken de fout om te ‘wennen’ aan een ongezonde relatie, door zich vast te klampen aan de goede herinneringen van toen hun partner nog anders was. Op deze manier wordt de situatie nooit opgelost. In feite wordt het meestal erger.

Een misbruikrelatie herkennen

Hier zijn enkele tekenen dat je te maken hebt met een situatie van misbruik. Je partner maakt je vaak belachelijk in het bijzijn van je vrienden of familie en bekritiseert of lacht je uit om alles wat je doet. Ze beledigen je en zeggen kwetsende woorden en manipuleren je met dreigementen, leugens, zwijgen of onafgemaakte zinnen.

Deze mensen erkennen nooit je kwaliteiten, ze gebruiken lichaams- of gezichtsuitdrukkingen om je bang te maken en nemen het je kwalijk dat je je dierbaren ziet. Ze staan je niet toe om te doen wat je wilt, maar hebben toch de neiging om overdreven aanhankelijk te zijn nadat ze zich slecht hebben gedragen.

Als je een van deze tekenen herkent, is het van vitaal belang dat je op de rem trapt. Anders zul je er in de toekomst spijt van krijgen.

Doe er iets aan

Het is bewezen dat misbruik toeneemt als er niets aan wordt gedaan. Het hoeft niet te betekenen dat je partner een slecht mens, een moordenaar of een oger is, maar misschien beseffen ze gewoon niet wat ze zeggen of hoe het je laat voelen. Ze zullen je waarschijnlijk duizenden beloftes doen dat ze gaan veranderen, maar toch keren ze altijd terug naar hetzelfde gedrag.

Bovendien geven ze jou de schuld en vertellen ze je dat ze het hebben gedaan omdat “je me nerveus maakte” of “je niet naar me luistert” of “ik gewoon te veel had gedronken.” Je moet altijd in gedachten houden dat jij uiteindelijk verantwoordelijk kunt zijn als je toestaat dat het van kwaad tot erger gaat.

Natuurlijk vermindert dit op geen enkele manier de schuld van je misbruiker. Toch is het altijd raadzaam om te voorkomen dat het misbruik verergert als je dat kunt.

Op tijd uit een ongezonde of misbruikrelatie stappen is een van de moeilijkste dingen die je ooit zult moeten doen. Dat komt omdat het om zo’n extreem hechte relatie gaat. Als je partner je ook nog manipuleert, wordt het nog moeilijker.

Dit soort misbruikers genieten vaak van hun gedrag, dus het is heel moeilijk voor ze om het te veranderen. Bovendien zullen ze altijd proberen goed te praten wat ze doen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze gelijk hebben of dat de ander ‘erom gevraagd heeft’.

Ruziënd stel

Emotioneel misbruik: een plaag van de samenleving

Er zijn meer gevallen van huiselijk geweld dan in de media verschijnen. Het gaat niet altijd om fysieke mishandeling zoals slaan. In feite is emotionele mishandeling het gevaarlijkst, omdat het dieper gaat dan een klap in het gezicht of een gebalde vuist.

Je kent misschien wel mensen die dit meemaken, maar je realiseert je het niet omdat het niet zo duidelijk is als bij mensen die een blauw oog hebben. Emotioneel misbruik beschadigt iemand enorm en in veel gevallen kan dat letsel blijvend zijn. Daarom wordt gezegd dat het gevaarlijker is dan een fysieke klap.

Ruzies en betogen zijn echter niet altijd synoniem met geweld. Alle stellen maken ruzie. Sterker nog, als ze dat niet doen, zou dat reden tot zorg moeten zijn, want het is onmogelijk voor twee mensen om het 100 procent van de tijd met elkaar eens te zijn.

Toch gaat emotioneel geweld verder dan een simpel meningsverschil over uitgaven, financiën of kinderen. Het gaat om iets diepers. Iets dat de verste uithoeken van het hart bereikt en zich daar vestigt.

Erken het misbruik

Als je aan de ontvangende kant van dit soort geweld staat, zul je je houding, levensstijl, gewoonten, in feite alles veranderen om je partner te behagen. Het is echter moeilijk om emotioneel misbruik op te sporen. Enkele duidelijke tekenen zijn:

  • een laag gevoel van eigenwaarde.
  • depressie.
  • constante angst zonder duidelijke reden.
  • isolatie van naasten.
  • gevoelens van schaamte.
  • zelfhaat.
  • angst.
  • onzekerheid.
  • schuldgevoel.
  • een passieve houding of extreme zelfgenoegzaamheid.
  • ontkenning van het probleem.
  • geen hulp accepteren van een professional.
  • liegen.
  • toevlucht nemen tot verslaving.
  • et cetera.

Onthoud dat het erkennen van een misbruikrelatie de eerste stap is om het te stoppen. Laat niet nog meer tijd voorbijgaan. Zoek hulp. Neem niet langer de schuld op je partner en neem niet langer de verantwoordelijkheid voor zijn of haar fouten. Laat je niet manipuleren en zorg ervoor dat je nooit ten prooi valt aan emotionele chantage.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.