Hoe mentale helderheid te bereiken en betere beslissingen te nemen

Een heldere geest is er eentje die zich niet laat meeslepen door wat anderen zeggen, het is een benadering die van bovenaf naar de wereld kijkt, vrij van lawaai en vooroordelen om betere beslissingen te nemen. Wil je weten hoe je die luciditeits- en welzijnsstrategie realiseert? Wij leren het je.
Hoe mentale helderheid te bereiken en betere beslissingen te nemen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 11 februari, 2023

Als er één ding is waar we geneigd zijn succesvolle personen te benijden, dan is het wel hun vermogen om beslissingen te nemen. Naast hun bekwaamheid en talent ligt namelijk het vermogen om hun gaven in de juiste richting te gebruiken. Ze moeten besluitvaardig zijn en de beste strategie kiezen op momenten van de grootste onzekerheid. Wie zou dat vermogen niet willen hebben?

Het zal je misschien verbazen, maar een van de noodzakelijke instrumenten om op elk gebied van het leven te slagen is mentale helderheid.

Dit is de competentie om externe en interne ruis uit te kunnen schakelen om de werkelijkheid beter te kunnen verwerken en betere beslissingen te kunnen nemen. Het betekent je kunnen concentreren op wat belangrijk is met luciditeit, interne harmonie en zelfvertrouwen.

Het probleem is dat je niet traint in deze uitzonderlijke dimensie. Het komt zelfs niet voor in zelfhulpboeken. Het is echter een psychologische strategie van grote waarde die zowel op de werkplek als in de relationele sfeer effect heeft. In feite is het essentieel voor een goede geestelijke gezondheid.

Dat komt omdat wanneer je in staat bent je disfunctionele gedachten tot rust te brengen, je het interne evenwicht vindt waarmee je de controle over je leven terugkrijgt.

Wat als je zou uitvinden hoe je deze krachtige mentale focus kunt ontwikkelen?

“Je beheerst je geest of hij beheerst jou.”

Napoleon Hill

Vrouw met oplichtend brein
Het bereiken van mentale helderheid vereist het verbeteren van je aandachtsfocus en weten hoe je je gemoedstoestand kunt reguleren.

Vijf strategieën voor het verkrijgen van mentale helderheid

Als je het moeilijk vindt om mentale helderheid te bereiken, komt dat omdat het niet je standaard psychologische toestand is. Je geest is liever alert. Hij is geobsedeerd door het overpeinzen van zorgen en het zich voorstellen van de meest catastrofale toekomsten.

Zo beschermt het je tegen wat er ‘zou kunnen gebeuren’. Maar daarbij onderwerpt hij je aan gevoelens van aanhoudende angst en ontevredenheid.

In feite zijn de kosten van niet helder kunnen denken immens, zoals je waarschijnlijk weet. Als je geest gevuld is met storingen, irrationele ideeën, vermoedens, stress en negatief gewaardeerde emoties, stijgt je angst tot buitensporige niveaus.

Het is op deze momenten dat je beslissingen neemt zonder na te denken en op een haastige manier. Tegelijkertijd nemen je gevoelens van gebrek aan controle toe, samen met de kans op het ontwikkelen van een psychische stoornis.

Daarom moet je jezelf scholen in mentale helderheid. Dan kun je een andere, gezondere aanpak activeren die de mist van overdaad die alles verduistert, verdrijft.

Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Utah (VS) beweert dat één manier om mentale helderheid te ontwikkelen is met mindfulness, een manier om ons bewustzijn van onszelf te vergroten. Dat is de sleutel. Laten we nu eens kijken hoe we dat kunnen bereiken.

1. Vereenvoudig, een eenvoudig leven stelt je in staat je prioriteiten te zien

Minder is niet alleen meer, maar het betekent ook een betere geestelijke gezondheid. Je bent gewend geraakt aan een bestaan dat vaak beladen is met kunstgrepen en talloze stressoren.

Je vult je agenda met talloze activiteiten, die niet altijd bevredigend zijn. Hetzelfde geldt voor je relaties. Je associeert sociaal succes misschien met het hebben van veel vrienden en meerdere sociale contacten.

Maar het enige wat deze overdaad aan interactie en multitasking doet, is je vullen met ruis. Voeg daarbij het gewicht van sociale media, eindeloze meldingen, en de behoefte om te zijn zoals de maatschappij van je verwacht, en dit staat garant voor een zekere mate van lijden. Je moet je leven dus vereenvoudigen als je mentale helderheid wilt bereiken.

2. Reguleer je emoties om beter te denken

Moeilijke emoties, zoals angst, verdriet, frustratie en woede, zijn als een mist die je geest omhult. In feite wordt je besluitvormingscapaciteit aangetast als je gedomineerd wordt door negatief gestemde emoties.

Als je weet hoe je ze kunt reguleren, kun je de werkelijkheid vanuit een kalme positie bijwonen. Bovendien ben je in staat om in elke omstandigheid de meest geschikte reactie te overwegen.

3. Mindfulness en kalmte in het hier en nu

Zoals we eerder vermeldden, is mindfulness een effectieve manier om mentale helderheid te ontwikkelen. Deze eeuwenoude praktijk traint je aandacht om hem te richten waar hij er echt toe doet: in het huidige moment.

Bovendien kun je met dit hulpmiddel niet alleen je stress en dwalende gedachten reguleren, het geeft je ook zelfbewustzijn. Met andere woorden, het vermogen om contact te maken met je innerlijke wereld om te weten wat er gebeurt en wat je nodig hebt. In feite is het een direct kanaal naar je Zelf en om je op een authentieke manier met de wereld te verbinden, waardoor je naar je doelen wordt geleid.

4. Verduidelijk je prioriteiten, waarden en doelen

De persoon die je bent is opgebouwd uit je waarden, doelen en prioriteiten. Dat gezegd hebbende, is het niet voldoende om alleen deze realiteiten te verduidelijken. In feite moet je ze elke dag in gedachten houden als je mentale helderheid wilt behouden. Het is nuttig om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Welke waarden bepalen jou op dit moment? Dit zijn de soort die je niet door anderen moet laten schenden.
  • Welke doelen heb je voor jezelf gesteld op korte en lange termijn?
  • Wat is je prioriteit in het leven op dit moment? Is dat je gezin, je werk of je gezondheid? Is er iets dat deze dimensies vertroebelt? Wat moet je doen om ze veilig te stellen?
Hoe mentale helderheid te bereiken en betere beslissingen te nemen
Een kritische blik die zich niet laat meeslepen door wat iedereen vanzelfsprekend vindt, draagt bij tot geestelijke helderheid.

5. Kritisch denken

Ben je in staat om kritisch te denken? Trek je in twijfel wat de meesten als vanzelfsprekend beschouwen? Analyseer je gewoonlijk je eigen overtuigingen of opvattingen om na te gaan of ze niet geconditioneerd zijn door vooroordelen?

Het bezitten kritisch denkvermogen houdt niet alleen in dat je de wereld vanuit een meer analytisch perspectief bekijkt, maar ook dat je je ervan bewust wordt dat je ook door vooroordelen handelt.

Zelfbewustzijn vereist het activeren van je zelf dat zichzelf in twijfel trekt. Het soort dat zich niet laat conditioneren door de omgeving. Dit helpt je mentale helderheid te activeren en betere beslissingen te nemen.

Conclusie

Aan de hier aangegeven psychologische strategieën moeten we wat adviezen toevoegen met betrekking tot lichamelijke gezondheid. Een heldere geest heeft bijvoorbeeld goede leefgewoonten nodig. Daartoe behoren een goede nachtrust, een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Zoals je weet vormen je lichaam en geest een geheel waar je dagelijks naar moet luisteren en voor moet zorgen.

Geestelijke helderheid is als een rivier die in harmonie stroomt, waarvan de zuiverheid je in staat stelt de schoonheid van de glinsterende stenen op haar bedding te zien. Aarzel daarom niet om dezelfde harmonie en transparantie te bevorderen waarmee je jezelf kunt zijn bij elke nieuwe stap en vooruitgang die je maakt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Baer RA, Lykins EL, Peters JR. Mindfulness and self-compassion as predictors of psychological wellbeing in long-term meditators and matched nonmeditators. The Journal of Positive Psychology. 2012;7(3):230–238
  • Barnes S, Brown KW, Krusemark E, Campbell WK, Rogge RD. The role of mindfulness in romantic relationship satisfaction and responses to relationship stress. Journal of Marital and Family Therapy. 2007;33(4):482–500.
  • Hanley AW, Garland EL. Clarity of mind: Structural equation modeling of associations between dispositional mindfulness, self-concept clarity and psychological well-being. Pers Individ Dif. 2017 Feb 1;106:334-339. doi: 10.1016/j.paid.2016.10.028. Epub 2016 Nov 9. PMID: 28584390; PMCID: PMC5455779.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.