Eet de kikker: een nuttige techniek om je productiviteit te verhogen

De 'eet-de-kikker' techniek is bedoeld om de productiviteit te verhogen. Een van de voordelen is het vermijden van uitstelgedrag en het genereren van positieve inertie die zich verspreidt naar al ons werk. Lees hier meer over deze strategie.
Eet de kikker: een nuttige techniek om je productiviteit te verhogen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 05 maart, 2023

De eet-de-kikker techniek is een methodiek die bedacht is door Brian Tracy (eat the frog). Hij is een Canadese zakenman en schrijver die zich heeft toegelegd op het bestuderen van de variabelen die van invloed zijn op werkprestaties. Het doel van de techniek is om je te helpen prioriteiten te stellen en zo op een eenvoudige manier je productiviteit te verhogen.

Tracy werd geïnspireerd door een uitspraak van Mark Twain waarin staat: “Eet een levende kikker als eerste in de ochtend en de rest van de dag zal je niets ergers overkomen.” Dit stelt voor om complexe en ongewenste taken eerst onder ogen te zien, zelfs als ze niet urgent zijn. Het helpt de rest van je werk te stromen.

Het is echter vaak niet zo gemakkelijk om je meest uitdagende taken te identificeren. Je kunt bijvoorbeeld fouten maken bij het plannen ervan en het vaststellen van de moeilijkheidsgraad van elke taak. In feite moet je soms een onderzoekje doen om te ontdekken welke activiteiten je moet elimineren, voordat je verder gaat met de rest. Dit is waar de eet-de-kikker techniek over gaat.

“Concentreer je op productief zijn in plaats van druk zijn .” 

-Tim Ferriss-

.

Man aan het werk

De eet-de-kikker techniek

De eet-de-kikker techniek is een prioriteits- en productiviteitsmethodiek. Hij is gebaseerd op het uitgangspunt dat de meest complexe taken als eerste op de dag, aan het begin van de week, of aan het begin van de maand moeten worden uitgevoerd. Met andere woorden, ze moeten prioriteit hebben. Door ze uit te voeren krijg je een flinke hoeveelheid positief momentum waardoor alles sneller gaat stromen.

De belangrijkste bijdragen van de eet-de-kikker techniek zijn als volgt:

  • Het verhoogt je intrinsieke motivatie. Het feit dat je een moeilijke taak uitvoert en voltooit, vergroot je bereidheid om je andere, gemakkelijkere activiteiten uit te voeren.
  • Het maakt gebruik van je meest productieve momenten. Het begin van de dag en de week zijn je momenten van maximale prestatie (Spaanse link), omdat je hersenen dan uitgerust zijn.
  • Het bevordert de concentratie. Het streeft ernaar dat je al je vijf zintuigen wijdt aan de meest complexe activiteit. Door dit te doen ben je efficiënter en behaal je betere resultaten. Dat komt omdat je diepgaande concentratie gebruikt.

Het identificeren van complexe taken

De eet-de-kikker techniek is gebaseerd op het identificeren van de meest complexe taken. Maar, hoe identificeer je die? De methodiek suggereert dat complexe taken de volgende identificerende factoren hebben:

  • Ze hebben een directe invloed op andere teamleden.
  • Ze nemen tussen de één en vier uur in beslag. Als ze meer tijd vergen, moet je ze onderverdelen in blokken die deze periode niet overschrijden.
  • Ze veroorzaken weerstand. In de regel wekken ze bij jou een verlangen op om ze uit te stellen. Dit komt meestal omdat ze bijzonder veeleisend zijn.
  • Ze hebben effecten op lange termijn. Het zijn activiteiten die meestal geen begin en einde hebben, maar in plaats daarvan effecten genereren over meerdere weken of maanden.
Vrouw aan het werk

Hoe je de eet-de-kikker techniek in praktijk brengt

De eerste stap is een lijst maken van je lopende taken. Als deze echt groot zijn, moet je ze opdelen in subtaken en vervolgens vaststellen welke het meest complex zijn. De eet-de-kikker techniek adviseert om niet meer dan één taak met een hoge complexiteit op één dag uit te voeren.

Het belangrijkste is om de taak als eerste op de dag uit te voeren. Bovendien is het raadzaam om een paar minuten te reserveren om je voor te bereiden, ongeveer 15 of 20 minuten. Zorg er echter voor dat je in deze periode geen afleiding hebt.

Experts in de eet-de-kikker techniek raden af om dergelijke complexe taken te ver van tevoren te plannen. Ze suggereren dat het beter is om ze aan het eind van de vorige dag te plannen. Daardoor is het idee om de activiteit uit te voeren vers in je gedachten. Bovendien voorkomt dit dat de taak, als die belangrijk is, te ingrijpend is of je cognitieve processen vervuilt.

De techniek wordt effectiever als je hem elke dag in werking stelt. Dan wordt het uiteindelijk een gewoonte. In termen van productiviteit zul je vrij snel resultaat zien, eigenlijk omdat het je weerhoudt van uitstelgedrag. Het is een heel eenvoudige techniek. Probeer het eens uit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Díaz, M. A. J. (2009). Predicción del rendimiento laboral a partir de indicadores de motivación, personalidad y percepción de factores psicosociales (Doctoral dissertation, Universidad complutense de madrid).
  • Tracy, B. (2014). Time Management (The Brian Tracy Success Library). Amacom.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.