Strategieën voor het leiden van een goed presterend team

Weten hoe je een goed presterend team moet leiden is de sleutel tot succes.
Strategieën voor het leiden van een goed presterend team

Laatste update: 11 november, 2022

Het leiden van een goed presterend team vereist assertiviteit en weten wanneer je taken moet delegeren. Een van de sleutels tot goed groepsmanagement is het kunnen doortrekken van deze strategieën in de dagelijkse routine. Doorzettingsvermogen is, net als op andere terreinen, belangrijk om goede resultaten te bereiken.

De resultaten, ook op het gebied van leiderschap, zijn meestal het resultaat van goede training, aangepaste goed gerichte motivatie, groepsharmonie en intelligente besluitvorming. Zoals je ziet, houdt een goede leider zijn groep bij elkaar.

“Weten wat er moet gebeuren, neemt de angst weg.

Rosa Parks

Leiding geven aan een goed presterend team

Een goede leider zijn is geen gemakkelijke opgave. Gelukkig kunnen enkele sleutels en strategieën helpen. Zoals we hierboven al aangaven, zijn gezonde gewoonten fundamenteel en moeten leiders die altijd in praktijk brengen.

Team aan het werk

Persoonlijke interactie met het team

Het gaat hier niet om de groep in het algemeen, maar om elk individu waaruit die bestaat. Je moet in gedachten houden dat je met mensen werkt. Ieder van hen heeft dus behoeften, eigenaardigheden, talenten en capaciteiten.

Met andere woorden, een goede leider weet wanneer hij zowel rechtstreeks met een persoon moet communiceren als wanneer hij dat met de groep moet doen. Het is namelijk belangrijk om te weten welk kanaal je moet kiezen, afhankelijk van de ontvanger, de boodschap en het moment.

In dit verband is communicatie de route waarlangs informatie gaat. Hoe beter je het dus ontwerpt, hoe effectiever het zal zijn. Op die manier wordt het mogelijk constructieve gesprekken te voeren die elk lid van het team helpen het beste te geven naargelang zijn mogelijkheden in een hechte en dynamische omgeving.

Een goed presterend team leiden door erkenning

De algemene wijsheid moedigt mensen aan dankbaar te zijn. Dat geldt nog steeds in deze tijd. Een goede leider weet wanneer hij zijn medewerkers moet bedanken en hun werk moet erkennen. Bovendien weten ze dat ze dat op een empathische manier moeten doen.

Met andere woorden, ze moeten zich in de spreekwoordelijke schoenen van een ander weten te verplaatsen. Ze moeten namelijk kunnen wijzen op de dingen die echt gewerkt hebben en waar ze het meest trots op zijn.

In elk team moet er een dialoog in meerdere richtingen zijn. Een wereld van assertieve gesprekken die motiveren, veiligheid bieden en de verdiensten van elkaar constructief erkennen.

Een goede leider moet periodiek doelen en doelstellingen bijstellen

Elk doel vereist het geleidelijk bereiken van kleine uitdagingen die de groep dichter bij het doel brengen dat ze nastreven. Dit is de manier om niet in een comfortzone te vervallen en motivatie en inspiratie te bevorderen.

Ze moeten doelen vaststellen en vergaderingen plannen waarin ze die en het traject van de groep evalueren, subdoelen of fasen afsluiten en andere openen. Het is belangrijk om de prestaties op elk van deze punten te evalueren en te praten over de doelen die ze niet hebben bereikt en waarom.

Vervolgens moeten ze mogelijke oplossingen bespreken voor eventuele blokkades of situaties die niet snel genoeg gaan. Dit gaat over het soort agile methodieken dat o zo modieus is.

Vrouw spreekt tegen collega's

Goed conflictmanagement

Conflicten verbergen of wachten tot de tijd rijp is om ze op te lossen is zinloos. In feite maakt het de zaken alleen maar ingewikkelder en kan het ze zelfs heviger maken. Een goede leider moet situaties op het juiste moment oplossen, voordat het zich vastzet en moeilijk te hanteren wordt (het sneeuwbaleffect).

Als een conflict zich vastzet en escaleert zonder actie te ondernemen om het te stoppen of af te remmen, zal het zich tegen de groepscohesie keren. Zo zal het uiteindelijk het team desintegreren. Daarom kan tijdig verstandig management zelfs de groep zelf versterken en deze eenheid afleiden in de verbetering van de werkomgeving en de prestaties.

Een goed presterend team leiden door goed routine management

Routine kan het virus zijn dat een einde maakt aan de motivatie van de groep. Een goede leider moet dus weten wanneer hij wat kleine veranderingen tussen de leden van het team moet aanbrengen. Dit is vooral om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen, want dat zou hun productiviteit verminderen.

Maar zoals altijd moet het gezonde verstand zegevieren. Een goede leider delegeert of geeft leiding, dus moet hij zich bewust zijn van de talenten en capaciteiten van elk van de leden van zijn team. Ze moeten hun ervaring en kennis kennen om er zeker van te zijn dat ze hun taken kunnen volbrengen. Anders kan er frustratie ontstaan.

Het leiden van een efficiënt werkteam is niet eenvoudig. Deze sleutels zijn slechts enkele basisuitgangspunten. Je moet evenwichtig en intelligent zijn in je opvolging. Ook moet je goed opgeleid en voorbereid zijn om in dit soort functies goed te kunnen presteren en progressieve resultaten te behalen. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf tips om groepen en teams te leiden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf tips om groepen en teams te leiden

Het leiden van groepen en teams is niet altijd eenvoudig. In dit artikel geven we je daarom vijf tips om je hierbij te helpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Piqueras Gómez, C. (2016). ¡Todos a una! Barcelona: Profit.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.