3 eenvoudige trucjes om kinderen naar je te laten luisteren

Heb jij het gevoel dat je soms net zo goed tegen het behang kunt praten als tegen je kind? Lees dan deze trucjes om de aandacht van je kind te krijgen en vast te houden.
3 eenvoudige trucjes om kinderen naar je te laten luisteren
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 22 februari, 2024

Tijdens de kindertijd ontwikkelt de prefrontale cortex zich, dus impulsbeheersing is een ingewikkelde taak voor kinderen. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige trucjes om je kinderen naar je te laten luisteren.

Het is ook de beheersing van spanning, die meer wordt gestuurd door externe prikkels dan door het bewustzijn zelf. Op deze manier is het normaal dat wanneer we met ze praten, ze de neiging hebben afgeleid en verspreid te zijn.

Welnu, bij gebrek aan het magische recept voor de ontwikkeling van de prefrontale cortex vóór het einde van de adolescentie, hebben we wel enkele eenvoudige trucjes tot onze beschikking. Met deze trucs gaan we ervoor zorgen dat ze aandacht aan ons besteden, we gaan ervoor zorgen dat ze ons begrijpen en hun engagement verkrijgen, zodat ze in de praktijk brengen wat we ze sturen.

Eenvoudige trucjes om kinderen naar je te laten luisteren

Claim hun aandacht en houd deze vast

Het gemak van afleiding zal onze grootste vijand zijn bij het communiceren met de kleintjes. Maar hoe kunnen we het verslaan? Nou, allereerst heb ik alle prikkels waarmee hij afgeleid kon worden uit zijn zintuiglijke veld verwijderd.

Logischerwijs zal het voor ons heel moeilijk zijn om ze allemaal te verwijderen. We gaan niet alle tekeningen van de muur van zijn kamer verwijderen, noch alle knuffels naar de gang brengen, noch de kleur van het meubilair of de muren verwijderen als we met hem willen praten. Dus, wat kunnen we doen?

Daarom is het, als we de mogelijkheid hebben, goed dat er in ons huis een ruimte is die zo vrij mogelijk is van dit soort aantrekkelijke stimulatie. Op deze manier dwingen we het om zich op ons te concentreren. Dit is zowel nuttig als we hem willen corrigeren, maar ook als we hem willen herkennen of een bevel willen geven. In alle gevallen willen we dat de boodschap overkomt.

Wat je niet moet doen? Praat met ze terwijl ze tv kijken, spelen, tekenen of lezen. Met niet met ze praten bedoelen we dat we vermijden dat we ze belangrijke berichten sturen terwijl ze een andere activiteit uitvoeren, en dat we geen dialoog onderhouden terwijl we met ze spelen.

Communicatie met kinderen

Wat aandacht betreft, is het belangrijkste zintuig zicht en daarom moeten we er het meest voor zorgen. We moeten ervoor zorgen dat de kleine naar ons kijkt. Kinderen letten, net als volwassenen, normaal gesproken op de plek waar ze kijken. We kunnen het gezicht erop zetten of vragen naar hun blik: “Alsjeblieft Johan, kijk me aan.”

‘Kort’ spreken helpt kinderen

Als je aandacht nog niet ontwikkeld is, is je geheugen ook niet ontwikkeld. Wanneer wij hen een opdracht geven, kun je deze het beste zo kort en nauwkeurig mogelijk maken. In die volgorde moet het gaan:

  • Wat moet het doen?
  • Hoe en waar moet je dat doen? Aanbevolen als het de eerste keer is dat je het doet of als je begrijpt dat het ook op een andere manier kan, anders denkt het kind misschien dat we hem niet vertrouwen.
  • Wanneer moet je het doen? Op jongere leeftijd is het raadzaam dat de opdrachten of mandaten zo direct mogelijk worden gegeven. Als je wilt dat hij iets doet als de film waar hij naar kijkt voorbij is, wacht dan tot de film voorbij is en vertel het hem. Doe het niet eerder, want dan vergeet je het waarschijnlijk. Achteraf weet je niet of het een vergissing is of dat hij jou om andere redenen ongehoorzaam is geweest: in een of ander geval zult je de bestelling moeten herhalen.

Een ander aspect dat met tijd te maken heeft. Als je hem iets hebt gestuurd voor als hij klaar is met spelen, herhaal dit dan niet elke vijf minuten. Laat het spel zijn recreatieve functie vervullen en stimuleer niet de gewoonte om aan iets anders te denken dan wat het doet.

Als er iets goeds is dat kinderen hebben, is het hun vermogen om zich op het heden te concentreren en te stromen. Laat hem er met volle teugen van genieten!

Corrigeren en belonen

Een andere truc is om de commando’s één voor één te geven, aspect voor aspect te corrigeren en ook op moleculaire wijze te belonen. “Ik vind het leuk dat je dit deed omdat…”, “Ik vond het niet leuk dat je dit deed omdat…”

Als hij een tekening heeft gemaakt waarin hij niet “uit de pas is gegaan” en de kleuren ook heel goed heeft gekozen, beloon hem dan voor een van de aspecten en wacht tot hij de andere herhaalt voordat hij hem opnieuw beloont. Hetzelfde om te corrigeren: kinderen doen veel dingen die sterk verbeterd kunnen worden, maar deze verbetering moet geleidelijk gebeuren en op basis van kleine doelen.

Een truc om kinderen goed op te laten letten als we iets willen herkennen wat ze goed hebben gedaan, is door ze te vertellen dat we ze een geheim gaan vertellen…

Mama en kind trekken gekke bekken

Kies de beste tijd

Als we een kind gaan corrigeren of straffen, kunnen we dat het beste zo snel mogelijk doen. Zorg ervoor dat er zo kort mogelijk tijd zit tussen wat hij verkeerd heeft gedaan en de gevolgen. Bedenk dat voor kinderen de dag erg lang is. Voor hen is wat er ‘s ochtends gebeurde heel ver weg.

We adviseren je ook dat je, wanneer je belangrijke informatie gaat doorgeven, de toestand van het kind evalueert. Een rustig kind is niet hetzelfde als een opgewonden kind, omdat hij weet dat het tijd is voor iets waar hij van houdt, zoals naar het park gaan. Een kind dat net wakker is en vol energie zit, is niet hetzelfde als een kind dat aan het eind van de dag moe is.

Een kind met ontspannen armen is ook niet hetzelfde als een kind met de armen over elkaar in een defensieve houding. Voordat we met hem communiceren, zou het dus in sommige gevallen goed voor ons zijn om hem een paar momenten te geven om te ontspannen en zich open te stellen in de communicatieve situatie zelf.

Conclusie

Daarom, in de hoop dat je dit leuk vond, laten we een geweldig artikel voor je achter, zodat je kunt leren hoe je je kinderen kunt ontspannen. Via spelletjes!

Om er zeker van te zijn dat je ons goed heeft begrepen, is het ten slotte goed om hen om bevestiging te vragen en in sommige gevallen is het niet slecht om te luisteren naar wat zij vinden van wat wij hen hebben verteld.

Het is misschien klein, maar laten we niet vergeten dat het met een reden handelt zoals het werkt en als we het niet weten, is het goed om het te weten, zodat onze interventies nog beter zijn.

Bedenk dat als we het communicatiekanaal open houden en vragen stellen, het voor hen gemakkelijker zal zijn om het ons te vertellen. Dan kunnen we de maatregelen die we nemen beter zullen aanpassen aan hun behoeften.

Op de een of andere manier moedigen wij je aan om met jouw kinderen te communiceren. Ze zijn slim en maken het soms erg ingewikkeld, maar onthoud dat opvoeden een mooie verantwoordelijkheid is die zeer de moeite waard is. Maak dus gebruik van deze eenvoudige trucjes om kinderen naar je te laten luisteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.