Een hond bezitten versterkt de hersenen, beweert onderzoek
Het hebben van een hond is een grote verantwoordelijkheid, maar levert tegelijkertijd enorme voordelen op. Natuurlijk is iedereen die een harige vriend in huis heeft zich bewust van dit feit, maar nu heeft ook de wetenschap het bevestigd.
Uit een recente studie (Engelse link) uitgevoerd door deskundigen van de Universiteit van Bazel (Zwitserland) en gepubliceerd in Plos One, bleek namelijk dat het hebben van een hond de hersenen versterkt. Wetenschappers voerden verschillende tests uit en ontdekten dat de hersenactiviteit baat heeft bij het gezelschap van onze hondenvrienden.
Bovendien is dit niet de enige studie over dit onderwerp. Vandaag de dag is er overvloedig en solide bewijs voor de voordelen van het bezitten van een hond. Laten we eens kijken wat de wetenschap hierover te zeggen heeft.
De studie
Het onderzoek wilde vaststellen of het bezitten van een hond een merkbare verandering in de hersenen veroorzaakt. Om daar achter te komen wierven de onderzoekers een groep van 21 vrijwilligers aan.
In drie sessies hadden de deelnemers contact met een hond en in drie controlesessies hadden ze interactie met een pluchen dier. Elke sessie bestond uit vijf fasen van twee minuten met een toenemende intensiteit van het contact met de hond of het pluchen dier vanaf de eerste tot de vierde fase.
De onderzoekers maten de bloedstroom in verschillende gebieden van de hersenen van de deelnemers met infraroodsensoren. De resultaten waren overtuigend. Uit de studie bleek dat degenen die zowel met honden als met speelgoed interacteerden een aanzienlijke activering van de prefrontale cortex vertoonden. Dit gebied van de hersenen is verbonden met aandacht, emoties en besluitvorming.
De deelnemers die interactie hadden met honden vertoonden meer hersenactiviteit dan de controlegroep. Dit suggereert dat interacties met honden sterkere aandachtsprocessen activeren. In het onderzoek lokten honden ook meer emotionele opwinding uit dan wanneer de deelnemers interacteerden met de knuffels. Daarom concludeerden de onderzoekers dat het hebben van een hond de hersenen versterkt.
Andere onderzoeken
Het bovenstaande is een van de meest recente onderzoeken. Dat gezegd hebbende, is het niet het enige dat de voordelen noemt van het bezitten van een hond. In feite bleek uit een onderzoek (Engelse link) uit 2009 dat onze harige vrienden een geweldige optie zijn om stress te verminderen en de stemming te verbeteren.
Dit onderzoek evalueerde ook het effect van het aaien en vertroetelen van een hond. Deelnemers mochten dit tien minuten lang doen. Na deze periode was er een duidelijke vermindering van hun ademhalingsfrequentie en spierspanning. Er was ook bewijs van een significante afname van cortisol, het stresshormoon.
Een ander interessant onderzoek vergeleek informatie tussen het Zweedse Nationale Patiëntenregister, sociodemografische gegevens, doodsoorzaken en hondenbezit. De bevindingen waren verrassend. Ze concludeerden dat het hebben van een hond de kans op overlijden aan hart- en vaatziekten lijkt te verminderen.
Verder bewijs
Alsof alle bovenstaande informatie nog niet genoeg was, werd in 2020 nog een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd door de Universiteit van Michigan (VS) . Het suggereerde dat het bezitten van een huisdier, vooral een hond of een kat, de cognitieve achteruitgang bij ouderen vertraagt.
In dit onderzoek werd een reeks cognitieve tests uitgevoerd bij meer dan 1.000 mensen boven de 65 jaar. Sommigen van hen bezaten huisdieren en anderen niet. De resultaten gaven aan dat degenen die enkele jaren met honden of katten hadden geleefd beter scoorden. Uiteindelijk concludeerden ze dat het bezitten van een huisdier uiterst positief is voor de hersenen.
De wetenschappers wezen erop dat het hebben van een hond of een kat niemand slimmer maakt. Wat het wel doet is echt gunstige effecten produceren, meer in het bijzonder het verminderen van stress. In feite is ontspannen zijn een factor die de hersenen beschermt tegen achteruitgang.
Bovendien dwingt het hebben van een hond of kat de eigenaar om te bewegen, uit te gaan en meer te socialiseren. Samen helpen ze het individu goede cognitieve functies te behouden.
Daarom kunnen we met een gerust hart stellen dat het gezelschap van een huisdier het welzijn van een individu vergroot. Dus, als je twijfelt over het bezitten van een hond, is het duidelijk dat de weegschaal doorslaat in het voordeel van onze harige vrienden. Het hebben van een hond is inderdaad zeer aan te bevelen, vooral voor kinderen, ouderen en alleenstaanden.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Le Roux, M. C., & Kemp, R. (2009). Effect of a companion dog on depression and anxiety levels of elderly residents in a long‐term care facility. Psychogeriatrics, 9(1), 23-26.
- Marti R, Petignat M, Marcar VL, Hattendorf J, Wolf M, Hund-Georgiadis M, et al. (2022) Effects of contact with a dog on prefrontal brain activity: A controlled trial. PLOS ONE 17(10): e0274833. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0274833.
- Mubanga, M., Byberg, L., Egenvall, A., Ingelsson, E., & Fall, T. (2019). Dog ownership and survival after a major cardiovascular event: a register-based prospective study. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, 12(10), e005342.
- Team, B. A. S. (2022, 28 octubre). Why Having a Pet Can Boost Your Mood and Keep Your Brain Healthy. Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/why-having-a-pet-of-any-kind-may-boost-your-mood-and-keep-your-brain-healthy/.