Hou je meer van je huisdier dan van iemand anders in de wereld?

Heb je je ooit onbegrepen gevoeld als je praat over de liefde die je voor je huisdier voelt? Heb je het gevoel gekregen dat ze je belangrijkste steun zijn? We praten over deze kwesties in de context van geestelijke gezondheid.
Hou je meer van je huisdier dan van iemand anders in de wereld?
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 december, 2022

Denk aan je huisdier. Als ze aan je zijde zitten, kijk dan even naar ze. Herinner je toen ze voor het eerst in je leven kwamen: hoe zagen ze eruit? Hoe waren jullie eerste dagen samen? Denk aan hoe ze er voor je zijn als je verdrietig bent. Jullie spelletjes en wandelingen samen. Denk aan hun troost op die grijze middagen als je je verdrietig en nostalgisch voelt over wat voorbij is en angstig voor wat komen gaat.

Dit is waarom zo velen van ons het zo gemakkelijk vinden om diepe en speciale relaties met onze huisdieren op te bouwen. Zozeer zelfs dat ze al snel deel van het gezin worden.

Wie echter nog nooit een huisdier gehad heeft, begrijpt deze sterke banden niet. In feite vinden ze het vreemd en zelfs belachelijk dat iemand een grotere mate van empathie voelt voor dieren dan voor andere mensen. Toch verklaart de wetenschap dat het niet alleen mogelijk is, maar ook logisch.

Een huisdier verkiezen boven een partner

De liefde van je huisdier is diep en onvoorwaardelijk, een eigenschap die bij mensen moeilijker te vinden is. Daarom is het niet verwonderlijk dat velen hun harige vriend verkiezen boven hun partner.

Dit soort liefde is een bron van vreugde. Het kan echter in bepaalde relaties ook jaloezie opwekken, en zelfs de reden worden voor een breuk. Bovendien bleek uit een studie van Link AKC dat 80 procent van de deelnemers een potentiële partner zou uitsluiten als ze niet goed met hun huisdier konden opschieten.

Uit dezelfde studie bleek dat meer dan 50 procent van de mensen bekende sociale uitnodigingen af te slaan om meer tijd met hun huisdier door te brengen. Men deed dit ook om te voorkomen dat ze alleen thuis zouden blijven. Bovendien zag bijna 85 procent een verbetering in hun geestelijke en emotionele gezondheid sinds hun huisdier in hun leven kwam.

Kitten
Sommige mensen verkiezen hun huisdier boven elke andere relatie omdat ze hun liefde als onvoorwaardelijk beschouwen.

Liefde tussen wezens van verschillende soorten

Het vermenselijken van dieren is niet aan te bevelen. In feite is wat de band tussen dieren en mensen zo bijzonder maakt het feit dat ze een andere soort zijn dan de onze. De liefde die je voor je hond of kat voelt is eenvoudig omdat het ook eenvoudige wezens zijn. De liefde die je voor andere mensen voelt weerspiegelt daarentegen een veel complexere kwestie.

Volgens Freud houden we zoveel van dieren omdat we hun liefde voor ons opvatten als totaal en onvoorwaardelijk. Ze doen dat ongeacht ons uiterlijk, economische positie of persoonlijkheid.

Je wilt dat je huisdier eeuwig leeft

De gemiddelde levensduur van onze viervoeters is twaalf jaar, wat een echt oneerlijke realiteit lijkt. Het betekent dat de tijd die we met hen delen nooit genoeg lijkt te zijn. Ongetwijfeld is het verlies van een huisdier een van de pijnlijkste momenten die degenen onder ons die ervoor kiezen ons leven met hen te delen ooit zullen meemaken. Hun afwezigheid maakt dat we ons verdrietig en volkomen verlaten voelen.

In feite is de emotionele impact van het heengaan van je huisdier vaak gelijk aan of groter dan het intense verdriet dat je ervaart bij de dood van een familielid of vriend. Inderdaad, het verlies van iemand die van betekenis is in je leven (ongeacht de soort), betekent dat je een rouwproces moet doormaken om het verlies te verwerken.

Man aait een hond
Het verlies van een huisdier kan een grote emotionele impact hebben.

Empathie tegenover dieren

Jack Levin, Arnold Arluke, en Leslie Irvine voerden een studie (Engelse link) uit. Die was erop gericht te begrijpen waarom sommige mensen een speciale affiniteit met honden voelen die ze met andere mensen niet hebben.

De onderzoekers wilden ontdekken of mensen meer verontrust zijn door dierenmishandeling of mishandeling van een ander menselijk wezen. Hun resultaten concludeerden dat mensen geneigd zijn zich meer zorgen te maken over de pijn van dieren dan van mensen van alle leeftijden, behalve kinderen.

Er werd meer empathie getoond ten opzichte van kinderen, puppy’s, en volwassen honden dan ten opzichte van volwassen mensen. Leeftijd maakt dus verschil ten aanzien van empathie ten opzichte van menselijke slachtoffers. Dit geldt echter niet voor dierlijke slachtoffers (in dit geval honden).

Dit komt omdat we zowel puppy’s en volwassen dieren, als baby’s en kleine kinderen, als kwetsbare en weerloze wezens ervaren. Onze empathie neemt toe als het slachtoffer niet in staat is zichzelf te verdedigen. Als hij of zij afhankelijk is van de bescherming van iemand anders.

Zoals je ziet is het volkomen natuurlijk om van je huisdier te houden en je zorgen te maken over hun welzijn. Zelfs in die mate dat je hun belangen voorrang geeft boven de jouwe.

Dat gezegd hebbende, moet je er rekening mee houden dat, hoewel het waar is dat de band die je met je huisdier hebt echt gezond is, het een probleem kan verhullen als je merkt dat het een hindernis wordt voor je plezier in een goed sociaal leven. In dat geval zouden we spreken van een emotionele afhankelijkheid die op den duur niet bepaald gezond zou zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gómez, L. F., Atehortua, C. G., & Orozco, S. C. (2007). La influencia de las mascotas en la vida humana. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias20(3), 377-386.
  • Levin, J., Arluke, A., & Irvine, L. (2017). Are people more disturbed by dog or human suffering?: Influence of victim’s species and age. Society & Animals25(1), 1-16.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.