Drie metaforen en oefeningen om te gaan met ruminatie en angst

Als je niet ophoudt met nadenken over een onderwerp of als je de neiging hebt om te gehecht te raken aan je zorgen, zullen deze metaforen je helpen om de dingen anders te zien.
Drie metaforen en oefeningen om te gaan met ruminatie en angst
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 27 december, 2022

Ruminatie en intense gevoelens van angst voeden elkaar. Bovendien, werkt ruminatie als een negatieve bekrachtiger. Het zorgt er soms voor dat je gevoelens vermijdt die je als negatief classificeert vanwege de sociale waarde die je eraan toekent. In feite, met je herkauwen en angst, geloof je dat je ze neutraliseert. Maar als je je er niet mee vertrouwd maakt en ze koste wat kost vermijdt, is dat schadelijk voor je geestelijke gezondheid.

Hoe slechter de strategieën zijn die je gebruikt tegen het ongemak dat verschillende innerlijke gebeurtenissen oproepen, hoe meer je de neiging hebt je terug te trekken uit andere vitale gebeurtenissen die nieuw, oprecht en creatief zouden kunnen blijken te zijn.

Sommige mensen gaan in hun streven om ruminatie, angst en onaangename gewaarwordingen te vermijden zelfs over tot langdurig, zeer invaliderend vluchtgedrag. Bijvoorbeeld drugs, gokken, dwangmatig winkelen, overmatig werken of sporten, sociaal isolement, etc.

Hoe om te gaan met ruminatie en angst?

Bezorgde vrouw

Vervolgens zullen we enkele metaforen met je delen om je te helpen op een andere manier met je mentale activiteit om te gaan. Dat komt omdat je hardnekkige gedachten vaak leiden tot piekeren en angst. Je bent geneigd te denken dat ze je iets belangrijks vertellen over het leven en jezelf. Maar in werkelijkheid is het bijna altijd gewoon ruis in je hoofd.

Door te veel belang te hechten aan ruminatie raak je eraan verslaafd op zo’n manier dat je het gevoel krijgt dat je je leven moet stoppen en moet luisteren naar wat het je vertelt. Dus wat moet je doen met ruminatie, angst en terugkerende automatische gedachten? Ze elimineren? Nee. Gelukkig maar helaas kun je je gedachten niet op dezelfde manier elimineren als je stof verwijdert.

Onze gedachten waarschuwen ons al sinds mensenheugenis voor dingen die fout kunnen gaan. Daarom hebben ze vaak de neiging bedreigend te zijn qua inhoud of karakter. Daarom is het niet iets wat je naar believen kunt doen om ze volledig te elimineren. Niettemin kun je hun intensiteit en verschijning verminderen als je je er anders toe verhoudt.

Je kunt je gedachten niet elimineren door ze weg te wensen. Bovendien verschijnen innerlijke gedachten en gebeurtenissen vaak automatisch en ongewild. Zoals we al eerder zeiden, kun je, om je beter tot je innerlijke gebeurtenissen zoals ruminatie en angst te verhouden, een reeks metaforen en ervaringsoefeningen gebruiken (Spaanse link)

Drie metaforen en oefeningen om te gaan met ruminatie en angst

1. De stukjes van een onafgemaakte puzzel

Dit is een oefening die je bij voorkeur onder begeleiding van een geestelijk verzorger moet doen. Leg een paar middelgrote puzzelstukjes neer. Je moet er op kunnen tekenen of schrijven.

Denk na over alle onderwerpen die sinds je kindertijd obsessief en onophoudelijk je gedachten hebben bezig gehouden. Bijvoorbeeld intermenselijke afwijzingen, veronderstellingen over concrete feiten, lichamelijke complexen, enz. Schrijf ze allemaal op een puzzelstukje.

Als je op dit moment een innerlijk onbehagen voelt, vecht er dan niet tegen. Probeer je bewust te zijn van de invloed ervan wanneer het zich voordoet. Denk aan de vele momenten die je vermeed, wegliep, of niet tot een conclusie kwam, gewoon omdat je je toevlucht zocht in herkauwen en in je innerlijke wereld om zogenaamd ‘ware’ conclusies te trekken over anderen en je levenssituatie.

Probeer vervolgens de puzzelstukjes bij elkaar te passen. Helaas zullen maar weinig stukjes in elkaar passen. In feite zullen ze niets relevants of vormelijks lijken op te bouwen. Deze stukjes weerspiegelen de hoeveelheid inhoud in de vorm van geroddel die je leven heeft bepaald, maar nooit heeft geleid tot het opbouwen van iets van betekenis.

Puzzelstukjes

In de gevallen waarin je erin geslaagd bent te handelen ondanks de schijn van geroddel, heb je nieuwe en unieke ervaringen opgedaan. Die kunnen het ergste van het geroddel hebben bevestigd, tegengesproken, of gewoon laten voor wat het is.

Wat echter belangrijk is, is dat het opzij zetten van het idee gelijk te hebben het je bij deze gelegenheden gemakkelijker heeft gemaakt om nieuwe ervaringen op te doen die je uit je isolement en passiviteit hebben gehaald.

Heb je op dit moment meer puzzelstukjes in je hoofd die je niet in elkaar kunt passen? Ben je je ervan bewust dat het ongemak dat ze je bezorgen slechts tijdelijk is? Je moet erkennen dat er altijd wel een nieuw stukje met een ander thema in je geest zal proberen te passen.

Zelfs als je nu geen zin hebt om te handelen, ondanks die interne gebeurtenissen, kan dat in de toekomst veranderen? Kun je je levenskwaliteit verbeteren ondanks het herkauwen en koesteren van onaangename emoties?

2. De metafoor van de loopband

Heb je ooit op een loopband gestaan in de sportschool? Het is best ontspannend, maar stel je voor dat je loop- of rentocht wordt geplaagd door voortdurend herkauwen. Je doel is om in een rustig tempo te kunnen lopen, maar de dagelijkse beslommeringen beginnen de overhand te nemen.

Je begint je zorgen te maken dat je nog veel van je verplichtingen niet bent nagekomen en voelt je ongerust terwijl je op de loopband staat. Zo herinner je je dat je iets moet kopen, iemand moet bellen of een administratief proces moet afwerken dat je bijzonder overweldigend vindt.

Je dagelijkse doel is echter om ten minste een uur per dag te bewegen. Telkens als je dat doet, voel je je beter. Er komt endorfine vrij, en je lichaam activeert en ontspant tegelijkertijd. Je voelt dat je lichaam gifstoffen loslaat en de rest van de dag voel je je beter.

Dat gezegd hebbende, kun je nog steeds geen manier vinden om de gedachten te stoppen die je overvallen en het schuldgevoel dat je belemmert, evenals het gevoel dat je niet bent waar je zou moeten zijn. Je gedachten zijn als een antizwaartekracht die je wegtrekt en je ervan weerhoudt je dagelijkse doelen te bereiken.

Tredmolen

Probeer je in plaats daarvan voor te stellen dat je gedachten je vergezellen in plaats van voor je te staan en je ervan weerhouden te lopen.

Laat ze samen met je naar muziek luisteren. Als je tv kijkt, nodig ze dan uit om met je mee te kijken. Als je dit kunt doen, optimaliseer je je tijd, in plaats van hem te verspillen.

Tenslotte is je gang door het leven als het lopen in een tredmolen. Je herkauwt je wanneer je iets aan het doen bent en stuurt je naar een plaats of situatie die je niet wilt.

Je denkt aan rekeningen, ruzies of slechte herinneringen en ontsnapt aan een realiteit die je al dan niet bevalt.

Soms kun je deze gedachten gewoon met je mee laten gaan terwijl je uitvoert wat je van plan bent te doen. Bij andere gelegenheden besteed je er echter aandacht aan.

Op die momenten ervaar je zowel je gedachten als je emoties als iets dat zo aversief is dat je zelfs het leven en bepaalde situaties vermijdt om ze te negeren en te neutraliseren. Je moet je bewustzijn van alles wat uit de tredmolen stappen en leven op de lange termijn inhoudt.

Vrouw denkt na

3. De Mr. Potato-metafoor

Herinner je je het Mr. Potato-speelgoed? Het heeft al eeuwenlang veel kinderen vermaakt en doet dat nog steeds. Het bestaat uit het vormen van het gezicht van een pop, met echt opvallende kenmerken.

Denk nu eens na, hoe vaak heb je geprobeerd mensen te kneden naar je eigen denken, alsof ze Mr. Potato waren? In plaats van fysieke eigenschappen, veronderstel je in hen persoonlijkheidskenmerken die zich aanpassen aan wat jij verwacht.

Op bepaalde momenten heb je mensen nodig die leuk en beschikbaar zijn en je introduceren in nieuwe sociale settings. Op andere momenten moeten ze het met je eens zijn, waarden met je delen en zich ethisch gedragen. In feite probeert je een menselijke Mr. Potato te vormen naar je eigen smaak. Maar wat je in je geest creëert, verteert je uiteindelijk altijd.

In feite stel je te veel veronderstellingen en eisen aan een ander menselijk wezen, dat fouten en deugden heeft, net als jij. Bovendien lijkt jouw Mr. Potato nooit perfect gevormd te zijn, waardoor je stopt met spelen met iedereen die ook maar een beetje op hem lijkt.

Maar stoppen met spelen betekent stoppen met plezier hebben en contact met andere mensen vermijden. Het is je waarschijnlijk al vaak overkomen.

Denk na en denk na. Is dat het soort sociale band dat je wilt? Het kan zijn dat sommige van je eisen en verwachtingen je afhouden van echte ervaringen met anderen, buiten wat je probeert op te bouwen. Wellicht ook interessant voor jou

Negen symptomen van angst die vaak onopgemerkt blijven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Negen symptomen van angst die vaak onopgemerkt blijven

Symptomen van angst die vaak onopgemerkt blijven, kunnen variëren van gedragsmatige tot cognitieve en zelfs fysieke manifestaties.  • Guacanéz, M. A. A., & Forero, I. A. U. (2021). Terapia de Aceptación y Compromiso y uso de metáforas para promover flexibilidad psicológica. Indagare (9).
  • Pérez, M. L. V., Sánchez, B. S., Lahera, B. H., & Bebber, M. (2018). Aplicación de la terapia de aceptación y compromiso (ACT) en un adulto con rumia. In Avances en psicología clínica 2018: Libro de capítulos del XI Congreso Internacional y XVI Nacional de Psicología Clínica (pp. 261-273). Asociación Española de Psicología Conductual AEPC.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.