Nutteloze emoties: schuldgevoelens en zorgen

In dit artikel gaan we het hebben over zorgen en schuldgevoelens. In wezen zijn dat nutteloze emoties. lees verder voor meer informatie.
Nutteloze emoties: schuldgevoelens en zorgen

Laatste update: 06 maart, 2022

Ons leven is vaak gevuld met schuldgevoelens en zorgen, twee emoties die ons leven niets goeds brengen, maar waar we meer belang aan hechten dan eigenlijk zou moeten. In feite zijn het nutteloze emoties.

We voelen ons vaak schuldig voor dingen die we hebben gedaan, dingen waar we niet tevreden over zijn in het licht van de resultaten die ze hebben gehad. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over wat we zouden kunnen of moeten doen, vaak tot op het punt dat het ons ervan weerhoudt om actie te ondernemen.

“De schuld ligt niet in het sentiment, maar in de toestemming.”

Saint Bernard de Clairvaux

Maar weet je echt wat het is dat je verliest door belang te hechten aan deze twee emoties? We weten dat we ze niet helemaal kunnen vermijden, maar het is belangrijk om ons ervan bewust te zijn hoeveel energie en tijd we besteden aan deze twee uiteindelijk nutteloze emoties.

Nutteloze emoties immobiliseren je

Zowel schuldgevoel als zorgen immobiliseren je en zorgen er tegelijkertijd voor dat je tijd verliest. Beide zorgen ervoor dat je het huidige moment verliest. Schuldgevoel zorgt ervoor dat je tijd verliest met nadenken over iets dat al gedaan is en geen oplossing heeft.

En zorgen zorgen ervoor dat je onbeweeglijk blijft, stilstaat, terwijl je denkt aan een toekomst die nog moet komen, maar die je grote angst bezorgt.

Je slecht voelen of je zorgen maken, verandert niets aan wat er is gebeurd of nog moet komen. Dus waarom hechten we zoveel belang aan deze twee emoties? Nu we ons bewust zijn van het feit dat ze niets positiefs in ons leven kunnen brengen, waarom hechten we er dan nog steeds zoveel belang aan?

Iedereen wordt beïnvloed door deze twee emoties. Het is gemakkelijk om depressieve en pessimistische mensen te zien die zichzelf voortdurend de schuld geven en zich zorgen maken over dingen die ze hebben gedaan of die ze nog steeds niet hebben gedaan.

Vrouw kijkt naar zee uit raam

Binnen deze groep ben jij waarschijnlijk geen uitzondering. Om deze reden is het voor jou noodzakelijk om deze twee emoties te identificeren, je ervan bewust te worden en je te concentreren op het verminderen ervan. Op deze manier vermijd je de gevolgen die ze kunnen hebben, zoals angst, bijvoorbeeld.

Angst is een uiting van schuld en zorgen. Het zorgt ervoor dat je je ellendig en hopeloos voelt terwijl je tegelijkertijd geobsedeerd bent door iets dat is gebeurd of zou kunnen gebeuren.

Leer lessen uit het verleden, herzie je toekomst

Zodra we deze emoties in onszelf hebben geïdentificeerd, als we ons bewust zijn van hoe ze ons laten voelen en het feit dat ze niets anders voor ons kunnen doen dan angst creëren, is het tijd om een oplossing voor ze te vinden.

Schuldgevoel moet ons niet kwellen, maar ons eerder waarschuwen voor een kans om te leren van een fout die we hebben gemaakt. Dit zal ons helpen om te voorkomen dat we weer in dezelfde val trappen, om vooruitgang te boeken en om vooruit te blijven gaan in ons leven.

Niemand is vrij van schuld. We maken allemaal wel eens fouten. Maar denk niet dat dit negatief is! Helemaal niet. Fouten maken maakt ons betere mensen, zolang we ze maar zien als een kans voor persoonlijke ontwikkeling, een kans om te groeien.

Vrouw op het strand

Wat betreft zorgen, geobsedeerd zijn door wat er in de toekomst kan gebeuren, doet ons echt niets. Als het moment daar is, zullen we moeten handelen en de gebeurtenissen moeten laten verlopen zoals ze willen.

Nadenken over wat er kan gebeuren voordat de tijd daar is, is nutteloos, want misschien wanneer het moment daar is, of alles zal gebeuren op een manier die je niet had verwacht. Dit kan positief of negatief zijn. Je kunt vast wel een moment bedenken waarop niets gebeurde zoals je wilde of dacht.

Het verleden kan niet worden veranderd; de toekomst is iets dat nog moet komen. Met dit alles in gedachten, moeten we erop voorbereid zijn om ons verleden en onze toekomst op een andere manier onder ogen te zien. Niemand zegt dat je deze emoties niet kunt voelen, maar je kunt er wel van leren.

Tot slot

We zijn emotionele wezens die moeten leren omgaan met alles wat we voelen op een manier die ons ten goede komt. Zelfs de meest negatieve gebeurtenis kan een kans zijn om te leren en betere mensen te zijn.

Sluit jezelf niet af of stress niet door jezelf de schuld te geven en je zorgen te maken over dingen die je niet kunt veranderen. Wat al is gebeurd, kan niet worden veranderd en we kunnen nooit wat komen gaat totdat het gebeurt. Reken af met nutteloze emoties.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.