Je kunt het verleden niet veranderen, maar het heden ligt in jouw handen

Je hebt de neiging om vast te houden aan de fouten uit het verleden alsof ze zullen veranderen als je er veel over nadenkt. In werkelijkheid ligt het geheim van geluk echter in het hier en nu. Lees meer in dit artikel.
Je kunt het verleden niet veranderen, maar het heden ligt in jouw handen

Laatste update: 04 oktober, 2021

Sommige mensen hebben de neiging om zich op het verleden te concentreren. Dit weerhoudt hen er echter van om op weg te gaan naar een betere toekomst. Het verleden kan ongetwijfeld pijn doen, maar het kan niet worden veranderd, hoe graag je het ook zou willen. Daarom is genieten van de kracht van het nu en leven in het heden de sleutel tot het vinden van geluk.

Bewustzijn is in het hier en nu

Om in het huidige moment te leven, moet je bewustzijn gecentreerd zijn in het hier en nu. Op deze manier zul je je geen zorgen maken over de toekomst en zullen negatieve gevoelens je niet beletten om verder te gaan vanwege je verleden. In feite betekent leven in het heden dat je je leven nu leeft.

Het verleden en de toekomst zijn als illusies, ze bestaan alleen in je geest. Het verleden bestaat echter niet meer en de toekomst is nog niet gecreëerd. In werkelijkheid komt morgen nooit, omdat het slechts een concept is. Wat belangrijk is, is nu, dit moment.

“Het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst is slechts een hardnekkig hardnekkige illusie.”

Albert Einstein

vrouw met een blauwe vlinder

Leven in het heden kan je leven veranderen

Als je niet in het heden leeft, leef je in een waanwereld. Hoe vaak heb je je bijvoorbeeld zorgen gemaakt en je rot gevoeld over dingen waarvan je niet eens weet dat ze zullen gebeuren?

Hoe vaak heb je jezelf de schuld gegeven van fouten die je hebt gemaakt, ongeacht hoe lang geleden ze misschien zijn gebeurd? Als je merkt dat je dit te vaak hebt gedaan, komt dat waarschijnlijk omdat je vastzit in vorige en toekomstige werelden.

Leven in het heden zal je helpen je emotionele welzijn te verbeteren, evenals je fysieke gezondheid. Als je niet in het heden leeft, zal dat een slechte invloed op je hebben. In feite zal mentale stress door leven in onwerkelijkheid en zorgen een negatieve invloed hebben op je fysieke en emotionele gezondheid.

Als je in het heden leeft, sluit je vrede met je verleden en probeer je niet je toekomst te beheersen. In feite ga je dingen accepteren. Je begint het leven te accepteren zoals het nu is, niet zoals je had gewild.

Als je dingen accepteert, besef je de dingen zoals ze zijn. Je kunt jezelf vergeven voor de fouten die je in het verleden hebt gemaakt. Bovendien ben je in staat om vrede in je hart te vinden, wetende dat wat er moet gebeuren, zal gebeuren.

Er zijn tijden dat het moeilijk is om in het heden te leven

Sommige mensen ervaren diepe angst omdat ze ofwel voortdurend terugkijken of niet stoppen met naar de toekomst te kijken. De grootste reden waarom je het misschien moeilijk vindt om in het heden te leven, is dat je gewoon niet stopt met denken.

Inderdaad, je praat constant tegen jezelf. In feite is het moeilijk voor je om naar iets anders dan je gedachten te luisteren. Daardoor vergeet je verbinding te maken met de werkelijkheid.

Je vindt het leuk om verhalen te maken, ze te vertellen en ernaar te luisteren zodat je ze kunt vergelijken met die van anderen. Dit is geen slechte zaak. Het leven zelf is immers een verzameling verhalen.

Het probleem begint echter wanneer je de behoefte voelt om over alles verhalen te maken en je in de war raakt. De werkelijkheid is geen concept, de werkelijkheid is nu. Als je je dit realiseert, zul je rust vinden.

“De toekomst kwelt ons, het verleden houdt ons vast, daarom ontsnapt het heden aan ons.”

-Gustave Flaubert-

Bevrijd jezelf van het verleden en begin nu te leven

Het ergste van in het verleden leven of constant aan de toekomst denken, is dat je je innerlijke kracht opgeeft. Als je niet in het nu leeft, geef je je leven op, spreek je je veto uit over je vermogen om te creëren, en je vergeet dat alleen jij de kans hebt om je leven vorm te geven voor je eigen emotionele welzijn.

Als je veranderingen in je leven moet aanbrengen om het beter te maken, wacht dan niet langer. Doe het nu. Alleen door te beginnen met lopen vind je je weg. Als je in het verleden leeft, moet je weten dat je niets kunt doen om het te veranderen.

Aan de andere kant, als je alleen om de toekomst geeft, kun je niets doen om het te verbeteren, tenzij je het nu doet, in het heden. Daarom, als je in vrede met je verleden wilt leven en een betere toekomst wilt hebben, accepteer dan de realiteit die je vandaag hebt.

Het lijkt misschien moeilijk om in het heden te leven, maar je hoeft alleen maar de ketenen van het verleden te doorbreken en te stoppen met voorspellen wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren. Werk aan je heden. Op deze manier bestaat het verleden gewoon uit goede herinneringen en wordt de toekomst uiteindelijk het pad dat je aflegt. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom is in het heden leven belangrijk?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom is in het heden leven belangrijk?

In het heden leven betekent dat we een volledige wereld opbouwen. Wat we in het heden doen, zal ons persoonlijk nalatenschap zijn.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.