Drie interessante werkmotivatietheorieën

Werkmotivatietheorieën kunnen de productiviteit aanzienlijk verbeteren wanneer ze correct worden toegepast op de werkplek. Lees verder om er drie te ontdekken!
Drie interessante werkmotivatietheorieën
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Werk is een essentieel onderdeel van het leven. Ten opzichte van het aantal uren dat je besteedt aan slapen en het genieten van je vrije tijd, gaan er namelijk erg veel uren van je dag naar je werk. Het is daarom ook erg belangrijk dat je gemotiveerd blijft op je werk. Dat is waar deze drie werkmotivatietheorieën in het spel komen.

Wij zijn van mening dat werk niet alleen zou moeten dienen als middel om financiële stabiliteit te verkrijgen, maar dat het ook nauw verbonden is aan persoonlijke voldoening. Het is in onze ogen dan ook van fundamenteel belang dat je je werk leuk vindt om te doen. Dit zal je uiteindelijk namelijk meer gemotiveerd maken om je werk te blijven doen.

Werkmotivatie garandeert niet alleen het welzijn van de werknemers. Eigenlijk komt het tevens het hele bedrijf ten goede. In dit artikel delen we daarom drie interessante werkmotivatietheorieën die je kunnen helpen om je motivatie op je werkplek te vergroten.

Wat is werkmotivatie?

Werkmotivatie is een impuls of innerlijke kracht die je ertoe aanzet vrijwillig aan het werk te gaan, door je mentale en fysieke middelen te gebruiken om een ​​doel te bereiken.

Hoe gemotiveerder een werknemer is, hoe beter hij zal presteren. In veel gevallen zal dit ook leiden tot een verhoogde productiviteit, competitiviteit en meer zelfrespect, zelfvertrouwen en zelfontplooiing.

Vrouw die tevreden is met haar werk

Drie werkmotivatietheorieën

1. De rechtvaardigheidstheorie van J. Stacy Adams

De voornaamste stelling waar de theorie van J. Stacy Adams op gebaseerd is, is dat werkmotivatie afhangt van hoeveel waarde de werknemer hecht aan de taak die hij uitvoert, de beloningen die hij hiervoor krijgt en hoe hij zich verhoudt tot zijn collega’s.

Deze vergelijking zal namelijk leiden tot een hogere of lagere motivatie, wat invloed zal hebben op iemands manier van handelen. Betere beloningen betekenen vaak dat iemand zich meer voor een taak zal inzetten.

Zijn de beloningen daarentegen niet zo goed, dan zal de werknemer zich minder gewaardeerd en gemotiveerd voelen, wat er uiteindelijk zelfs voor kan zorgen dat hij zijn ontslag indient.

Dit houdt in dat motivatie gebaseerd is op een rechtvaardige behandeling en tevredenheid met wat we terugkrijgen voor de moeite die we doen. Het is daarom ontzettend belangrijk om werknemers het gevoel te geven dat ze gewaardeerd worden.

Kies een baan waar je van houdt, en je zult nooit in je leven meer een dag hoeven werken.

-Confucius-

2. De motivatietheorie van Herzberg

Deze theorie benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen waarderen wat volgens hen bevredigend is aan het werk dat ze doen en de doelen die ze nastreven. Hierdoor kunnen ze namelijk een beter beeld krijgen van wat ze minder vervullend vinden of wat hun werk minder bevredigend maakt.

Frederick Herzberg definieerde hygiënefactoren als aspecten die werk bevredigend, maar niet motiverend maken. Deze factoren omvatten het salaris, de relaties tussen medewerkers, stabiliteit, toezicht en daarom ook motivatie.

Hij had het echter ook over motivatiefactoren. Hiermee verwees hij naar dingen als promoties, erkenning op de werkplek, verantwoordelijkheid, de baan zelf, groeimogelijkheden etc. Deze factoren verhogen de tevredenheid en, als gevolg daarvan, de motivatie.

Mensen die werken in teamverband

3. De aangeleerde behoeften van McClelland

Dit is een van de meest populaire werkmotivatietheorieën. McClelland bedacht deze theorie door de manier van handelen van leidinggevenden in verschillende soorten bedrijven met elkaar te vergelijken. Hij concludeerde dat een werknemer aan verschillende behoeften moet voldoen om gemotiveerd te zijn.

Deze behoeften zijn: de behoefte om te presteren, die streeft naar tevredenheid door de efficiëntie en prestaties te verbeteren, de behoefte aan balans tussen macht en erkenning, de behoefte aan uitdagingen en succes en, tot slot, de behoefte om deel uit te maken van een groep en een goede relatie te hebben met collega’s.

Dit zijn de drie belangrijkste theorieën over werkmotivatie. Door meer over deze theorieën te weten te komen en ze toe te passen op je werk, wordt het niet alleen makkelijker om je efficiëntie en productiviteit te verbeteren, maar ook het bedrijf waarvoor je werkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Huilcapi-Masacon, M.R., Castro-López, G.A. y Jácome-Lara, G.A. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Revista Científica Dominio de las Ciencias, 3 (2): pp. 311 – 333.
  • Rivas, M.E. y López, M. (2012). Psicología Social y de las Organizaciones. Manual CEDE de Preparación PIR, 11. CEDE: Madrid.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.