Het belang van een emotioneel salaris op het werk

De tevredenheid en motivatie van een werknemer hangen niet alleen af van zijn salaris. Om werknemers tevreden te houden moeten ze ook emotioneel iets uit hun werk kunnen halen. Je zou dit kunnen zien als een emotioneel salaris. Een emotioneel salaris bestaat uit alle niet-geldelijke voordelen die een bedrijf zijn werknemers biedt. Lees verder om erachter te komen waarom emotionele salarissen zo belangrijk zijn!
Het belang van een emotioneel salaris op het werk
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Als je wilt dat een werknemer goed presteert, is het belangrijk om hem een eerlijk salaris en bonussen of andere financiële prikkels te geven. Geld is echter niet het enige dat werknemers gemotiveerd en tevreden houdt. Het concept van een emotioneel salaris wordt dan ook op allerlei werkplekken steeds populairder.

Dr. Steven Poelmans, hoogleraar neurowetenschappen en strategisch leiderschap aan de Antwerp Management School in België, zegt: “Een emotioneel salaris is het geheel aan niet-geldelijke voordelen dat een bedrijf zijn werknemers biedt en dat het traditionele salaris aanvult met nieuwe creatieve formules die zich aanpassen aan moderne behoeften.”

Een emotioneel salaris motiveert werknemers en stelt bedrijven in staat getalenteerde werknemers te behouden. Dit tweede voordeel is zo belangrijk dat we het later in meer detail zullen bespreken.

Mensen die aan het werk zijn

Emotioneel salaris

Er bestaan verschillende soorten emotionele salarissen en deze variëren van bedrijf tot bedrijf. Toch zijn er ook een paar ‘basiselementen’ die kunnen leiden tot gelukkige werknemers:

  • Een goede werkomgeving. Het hebben van een goede werkomgeving zorgt ervoor dat werknemers zich goed voelen en effectief samenwerken als team. Het in dienst nemen van een bedrijfspsycholoog is bijvoorbeeld een manier om conflicten tussen collega’s te helpen oplossen.
  • Persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het bieden van doorlopende opleidingsmogelijkheden voor werknemers is van cruciaal belang. Voortdurende educatie om oude vaardigheden op te frissen en nieuwe te leren is een zeer goede manier om werknemers gemotiveerd te houden. Werknemers de kans geven om promotie te maken, kan ook zeer positieve resultaten opleveren.
  • Verenigbaarheid met het persoonlijke leven. Het geven van vrije dagen voor medische afspraken of het regelen van persoonlijke zaken, het hebben van een flexibel schema, het voor werknemers mogelijk maken om minimaal een dag per week vanuit huis te werken of het geven van vakantiedagen om bepaalde doelen te bereiken, zijn allemaal geweldige elementen om deel uit te maken van een ​​aantrekkelijk emotioneel salaris.
  • Een stem hebben binnen het bedrijf. Het is erg belangrijk dat werknemers het gevoel hebben dat er naar hun mening wordt geluisterd voordat er bepaalde beslissingen worden genomen. De werknemers maken namelijk een essentieel onderdeel uit van het bedrijf, en zonder hen zou het hele bedrijf niet lopen. Werknemers een stem te geven, naar ze luisteren en ze laten zien dat hun meningen en gevoelens van belang zijn, kan dan ook zeer positieve gevolgen hebben.

Het meest productieve werk komt voort uit de handen van een gelukkige man.

-Victor Pauchet-

Waarom het belangrijk is om getalenteerde werknemers te behouden

In zekere zin is een goed emotioneel salaris een manier om getalenteerde werknemers binnen het bedrijf te houden. Aan de andere kant is het ook belangrijk om de juiste werknemers aan te nemen.

Elk bedrijf heeft zijn eigen waarden en als een potentiële werknemer zich niet op zijn gemak voelt met die waarden, maakt het niet uit hoe goed het emotionele salaris is dat je aanbiedt.

Elk bedrijf zou daarom een duidelijk idee moeten hebben van hoe een ‘ideale werknemer’ eruit hoort te zien. Dit zal het bedrijf ook helpen bepalen uit welke elementen een emotioneel salaris voor die werknemer zou moeten bestaan en welke minder belangrijk zijn.

Meisje werkt op laptop

Getalenteerde mensen zijn erg waardevol. Ze hebben een creatieve geest die het bedrijf vooruit helpt en doelen helpt te bereiken die voorheen onbereikbaar leken. Ze vallen in de categorie ‘ideale kandidaat’ en als ze eenmaal deel uitmaken van het team, zou het een vergissing zijn om ze te laten gaan.

Een goed salaris is niet genoeg om getalenteerde mensen te behouden. Als er namelijk een ander bedrijf langskomt dat hen flexibele uren, een kinderopvang op het terrein, een cafetaria en een pauzeruimte biedt, zouden ze waarschijnlijk snel geneigd zijn om ontslag te nemen om daar te kunnen gaan werken.

Het is mijn taak om het hele managementteam goed genoeg te maken om onze opvolgers te zijn.

Steve Jobs

Dus…

Alle werknemers hebben een emotioneel salaris nodig om het gevoel te hebben dat hun werk zinvol is en dat ze professionele ontwikkelingsmogelijkheden hebben.

Wanneer werknemers op deze manier worden gemotiveerd, zijn ze eerder bereid om hard te werken om hun doelen te bereiken. Een succesvolle werkplek is een werkplek waar niet alleen het bedrijf maar ook de werknemers winnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.