4 waarden die ons besturen, maar ons ongelukkig maken

4 waarden die ons besturen, maar ons ongelukkig maken

Laatste update: 25 februari, 2019

Of je het nu leuk vind of niet, we leven in een tijd waar menselijke waarden niet zo belangrijk meer zijn. Een overgroot deel van de wereld en ons leven draait om geld en macht. De logica hierachter veroorzaakt veel verzet, maar de waarden die ons besturen zijn er nog steeds.

Vaak nemen we aan dat de logica van de huidige wereld, de enige mogelijke logica is. Dit is echter niet waar. Hoewel de waarden die ons besturen gerelateerd zijn aan productie en handel, kunnen we hier ook kritisch naar kijken en ervoor te zorgen dat ze ons niet volledig overheersen.

Het is niet zo dat de waarden die ons besturen niet belangrijk zijn. Dit zijn ze wel. Het probleem is echter dat als we aannemen dat deze waarden de enige juiste zijn, ze ons beperken. Hierdoor voelen we ons van streek en ontevreden.

Dat is waarom het belangrijk is om te identificeren wat deze waarden zijn en ze niet toestaan om alle delen van ons leven binnen te dringen. Deze waarden besturen ons, maar maken ons niet gelukkig.

4 waarden die ons besturen, maar ons ongelukkig maken

1. Efficiëntie

De wereld van vandaag vraagt om efficiëntie. Mensen praten voortdurend over het belang van prestaties, de noodzaak om ons te richten op onze doelen en successen. Daar is niets mis mee. Wat echter niet goed is, is om te veel aandacht te besteden aan deze ideeën. We moeten efficiëntie niet tot het uiterste waarderen zodat we ons leven er omheen laten draaien.

Man in een rad

Efficiëntie is een waarde die ons beheerst, omdat het helpt om de economie sterk te houden. Bedrijven willen efficiënte mensen omdat het winstgevender is om een efficiënt persoon in hun rangen te hebben. Efficiëntie garandeert betere werkprestaties en geeft je een bevoorrechte plaats in de hiërarchie van het bedrijf.

Dat betekent echter niet dat het belangrijkste aan de mens zijn efficiëntie is. We zijn geen machines en daarom zijn we, afhankelijk van de omstandigheden, meer of minder efficiënt. Dat maakt ons niet minder waardevol.

2. Productiviteit

Productiviteit heeft te maken met de concrete resultaten die we kunnen genereren. Een productief persoon is iemand die in staat is om iets te doen in een kortere tijd dan waarin anderen dat kunnen.

Zij krijgen op hun beurt meer geld of meer voordelen vanwege hun productiviteit. Een productief persoon is iemand die “nuttig” is. Echter, dit “nut” wordt bijna altijd gezien als een economisch nut.

Er zijn “productieve mensen,” “productieve leeftijden” of “nuttige mensen.” Waar we het niet over hebben is dat mensen veel meer zijn dan wat ze produceren. We moeten niet vergeten dat we geen geldmachines zijn, of machines om de winstgevendheid van andere mensen te verhogen.

Je alleen hierop focussen betekent dat de waarde van een persoon gebaseerd is op hoeveel geld ze verdienen of op de kwaliteit van hun werk. Als we ons alleen richten op deze gebieden van ons leven, zullen we nooit geluk ervaren.

3. Kwantiteit

De huidige samenleving is vooral geobsedeerd door kwantiteit. Alles wordt gemeten en het woord “meer” is voor velen een religie geworden. Onbeperkte dingen worden niet gemeten in termen van dromen of doelen, maar in termen van hoeveel je kunt produceren of accumuleren.

We hebben een goede dag als we veel bereiken. We hebben een goed jaar als we veel bereiken. Het leven van een persoon wordt gewaardeerd als hij of zij veel doelen heeft bereikt.

Vrouw is omringd door veren

Hoe relevant is de hoeveelheid spullen die we hebben of produceren? Het is belangrijk voor de economie. Daar wordt de hoeveelheid een waarde die ons beheerst.

Vanuit een meer menselijk perspectief heeft kwantiteit de neiging het niets te zijn met kwaliteit. Er wordt veel gedaan, er wordt veel bereikt, of er wordt veel opgebouwd ten koste van het diepe gevoel van tevredenheid als we iets bereiken of bereiken wat de moeite waard is.

4. Snelheid

Snelheid is op veel gebieden een doelstelling geworden. Er wordt aangenomen dat het “het juiste” of “het meest efficiënte” is om alles snel te laten gebeuren.

Het idee is om meer dingen in minder tijd te kunnen doen. Daarom is het nemen van een pauze of 5 minuten ontspannen zorgt ervoor dat sommige mensen zich angstig voelen. Meer tijd nemen om een taak te voltooien, frustreert hen.

Snelheid is een andere waarde die ons beheerst, maar niet leidt tot welzijn. Net als bij kwantiteit gaat het bij snelheid zo snel dat we het gevoel hebben dat we verslaafd zijn aan onze klok. Snelheid is een goede zaak, maar niet als we er geobsedeerd door raken.

Degenen die geobsedeerd zijn door snelheid verliezen hun vermogen om elk moment echt te ervaren. Ze vinden het ook moeilijk om de betekenis en het belang van het ervaren van elke stap van een proces te begrijpen.

Vrouw vliegt met duiven

Hoewel al deze waarden die ons besturen belangrijk zijn in de wereld van vandaag, is het belangrijk dat we hun betekenis begrijpen. We moeten ze niet passief accepteren omdat onze cultuur zegt dat ze belangrijk zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.