Waarom we meer geld uitgeven dan we hebben

Waarom we meer geld uitgeven dan we hebben

Laatste update: 19 februari, 2019

We gebruiken geld om goederen te verwerven. Er komen echter ook veel emoties bij kijken. Sterker nog, rijk worden is het voornaamste doel van een hoop mensen, zodat ze kunnen kopen wat ze maar willen. Dit kan er echter ook voor zorgen dat sommige mensen meer geld uitgeven dan ze eigenlijk hebben.

Het is misschien enigszins treurig om toe te geven, maar het kopen van dingen dient voor sommige mensen om ander gemis te verbergen of compenseren.

De huidige economie profiteert ervan als we onszelf in de schulden werken. De economie moedigt ons aan om meer geld uit te geven dan we verdienen door het kopen van dingen makkelijker te maken. De economie slaagt hierin omdat de mensen die erachter zitten weten dat iedereen zo zijn bagage heeft.

Door middel van advertenties en marketing doen ze er alles aan om ons te laten geloven dat consumeren onze problemen kan oplossen. Dit doen ze natuurlijk niet open en bloot, maar door middel van subtiele hints en suggesties.

Rijke en hebberige man

Geld uitgeven om ander gemis te verbergen

Mensen die de neiging hebben om veel geld uit te geven (soms zelfs meer geld dan ze hebben), doen dit meestal omdat er ergens iets ontbreekt uit hun leven. Vervolgens gaan ze winkelen omdat ze zich hierdoor ‘beter’ voelen. Over het algemeen komt dit echter doordat winkelen onbewust een gevoel van macht en controle voedt.

Winkels staan altijd voor je klaar en jij beslist zogenaamd wat je wel en niet wilt kopen. De klant is koning en wordt daarom altijd op de juiste manier behandeld.

Schulden hebben kan ook dienen als een mechanisme om ongemak in het leven te verwerken. Het is zelfs mogelijk dat geld verschuldigd zijn en in de valstrik van leningen lopen helpt om onverwerkt verdriet en angst te verbergen.

Mensen kopen geen goederen en diensten. Ze kopen relaties, verhalen en magie.

-Seth Godin-

Het is makkelijker voor ons om te denken dat we ‘s nachts niet kunnen slapen omdat we geld verschuldigd zijn dan te denken dat we niet kunnen slapen door onze ware gevoelens. Het is ook makkelijker om aandacht te besteden aan onze bankrekeningen en alles goed op orde te hebben dan onze ontevredenheid te accepteren en aan te pakken.

Manipulatie zorgt ervoor dat mensen meer geld uitgeven dan ze hebben

Er zijn twee psychologische realiteiten die het makkelijk maken om consumenten te manipuleren: angst en schuldgevoel. De overtuigende mechanismen waar advertenties bijna altijd gebruik van maken spelen met deze emoties. Ze brengen een indirecte boodschap op ons over.

Zo is het gebruikelijk dat advertenties een dagelijkse situatie laten zien waarin comfort en rust direct gerelateerd zijn aan het kopen van een product. Natuurlijk is het aan de mensen zelf om te beslissen of ze bereid zijn te zien wat er gebeurt als ze het product niet aanschaffen.

Een interessant experiment

Er zijn echter ook nog andere manieren om consumenten te manipuleren. Zo voerde de Cornell-universiteit in 1977 een experiment uit. Voor dit experiment gaven de onderzoekers een valse test aan een groep mensen.

Vervolgens verliet een van de deelnemers, een geïnfiltreerde onderzoeker, de kamer en kwam hij terug met gratis frisdrank voor een paar mensen uit de groep.

Aan het einde van de test vroeg de geïnfiltreerde onderzoeker alle mensen uit de groep of ze loten wilden kopen voor de loterij. De mensen die hun eigen frisdrank hadden moeten kopen, kochten dubbel zoveel loten.

Geketende handen die geld vasthouden

Vervolgens herhaalden ze het experiment nog een keer, dit keer echter zonder gratis frisdrank uit te delen. Dit keer waren slechts een paar mensen uit de groep bereid loten te kopen. Hierdoor kwamen ze tot de conclusie dat geschenken mensen aanmoedigen om dingen te kopen en geld uit te geven.

Dat is dan ook de reden waarom het voor bedrijven gunstig is om gratis monstertjes uit te delen in de supermarkt. Ook zie je weleens dat je in sommige winkels iets gratis krijgt bij je aankoop.

Ze weten dat consumenten hierdoor vaak meer geld willen uitgeven aan hun producten. Hier zijn veel voorbeelden van. Er zijn zelfs bepaalde gebieden binnen de psychologie die gespecialiseerd zijn in de studie van consumentengedrag.

Creatief zonder strategie wordt ‘kunst’ genoemd. Creatief met strategie wordt ‘adverteren’ genoemd.

-Jef I. Richards-

Conclusie

Het systeem (in het bijzonder de financiële kant ervan) heeft het nodig dat we bereid zijn geld uit te geven zonder na te denken over onze schulden. Ze verkopen ons een fantasie van valse controle en voldoening. Dat is waar het allemaal om draait.  


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.