Een giftige collega, wat doe je eraan?

Een giftige collega, wat doe je eraan?

Laatste update: 03 februari, 2019

Op het werk kun je mensen tegenkomen die zich omhoog proberen te werken ongeacht wat ze hiervoor moeten doen. Ze zouden het zelfs kunnen doen ten koste van hun collega’s. We noemen zo iemand een giftige collega.

Ze interpreteren hun acties op een manier die ze kunnen rechtvaardigen. Zo zullen ze het laten lijken alsof ze het juist voor jou deden, of geen idee hadden dat wat ze deden nadelig was voor jou. Een giftige collega ben je dan ook liever kwijt dan rijk, maar omdat dit niet zomaar gaat is het het beste dat we leren wat we eraan kunnen doen.

Het is belangrijk om de concurrentie tussen collega’s niet te verwarren met acties als liegen, manipuleren en vals spelen. Wat die giftige collega wil is pronken met zijn vaardigheden terwijl hij die van anderen onderuit haalt. Hij ziet anderen altijd als zijn rivalen en gebruikt ze om zijn eigen doelen te bereiken.

Soms kom je bepaalde collega’s tegen die, in plaats van zich op hun werk te concentreren, alleen richten op wat ze willen. Het is belangrijk om bij ze uit de buurt te blijven als je problemen op de lange termijn wilt voorkomen.

We kunnen onze collega’s niet kiezen

Als we een nieuwe baan krijgen, moeten we leren omgaan met de mensen met wie we samenwerken. Net zoals we onze familieleden namelijk niet kunnen kiezen, kunnen we ook onze collega’s niet kiezen, hoe fijn dit ook had geweest.

Als we geen goede relatie hebben met onze collega’s, zullen we niet genieten van onze tijd op het werk en zal de werkomgeving alles behalve aangenaam zijn.

Het is het beste om voorbereid te zijn, zodat onze relatie met die giftige collega ons geen ernstige problemen oplevert. En giftige collega’s kunnen veel problemen veroorzaken. Een daarvan is werkgerelateerde stress.

Vrouw zit met de handen in het haar

Werkgerelateerde stress

Dit soort stress, ook wel werkstress genoemd, is heel gebruikelijk in geïndustrialiseerde samenlevingen. De toenemende druk in de werkomgeving kan werknemers zowel fysiek als mentaal uitputten.

Ook heeft het bepaalde gevolgen die niet alleen de gezondheid van de werknemers, maar ook de gezondheid van hun directe omgeving zullen beïnvloeden.

Werkstress doet zich voor wanneer de hulpbronnen van de werknemer worden bedreigd door arbeidsfactoren waarmee zij niet denken om te kunnen gaan. Dit manifesteert zich op verschillende manieren. De symptomen variëren van prikkelbaarheid tot depressie en het veroorzaakt tevens fysieke en/of mentale uitputting.

Volgens het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk is werkstress het op een na meestvoorkomende werkgerelateerde probleem.

Dit heeft veel verschillende oorzaken. De meestvoorkomende zijn baanonzekerheid, erg lange diensten en zich bedreigd of geïntimideerd voelen. Dit laatste is waar onze giftige collega in het spel komt.

Hoe herken je een giftige collega?

Laten we eens kijken naar de meest onderscheidende kenmerken van giftige collega’s:

  • Waardevolle informatie zullen ze nooit met andere mensen delen. Ze bewaren de informatie gewoon voor zichzelf. Ze zullen het alleen delen als ze hier zelf baat bij hebben.
  • Giftige collega’s zijn nep. Deze mensen hebben er geen probleem mee om te liegen, de dingen anders te doen lijken dan ze zijn of anderen te manipuleren.
  • Ze leveren op subtiele wijze commentaar of kritiek om het werk van een ander af te kraken, vooral als ze deze persoon als een bedreiging zien.
  • Ze zullen nooit blij zijn met het succes van hun collega’s. In plaats daarvan zullen ze proberen ze onderuit te halen en slecht te laten overkomen.
  • Hun houding ten opzichte van hun collega’s is heel anders dan hun houding ten opzichte van belangrijke mensen binnen het bedrijf. In het bijzijn van deze mensen doen ze er alles aan om een goede indruk te maken en op te vallen.

Giftige collega’s weten dat ze anderen nodig hebben om hogerop te kunnen komen. Onderschat een giftige collega dan ook nooit, want hij is veel gevaarlijker dan hij lijkt. Hij zal alles doen wat nodig is om te krijgen wat hij wilt, zelfs als dit betekent dat hij anderen hiervoor in gevaar moet brengen.

Het is ontzettend belangrijk om voorzichtig en intelligent te zijn in je omgang met giftige collega’s. Vaak zullen ze rustig en kwetsbaar op je overkomen, waardoor het vrij moeilijk is om ze in eerste instantie te identificeren. Dit vermogen om hun ware bedoelingen te verbergen maakt ze zeer gevaarlijk.

Giftige collega’s blijven dan ook vaak langere tijd onopgemerkt. Soms worden ze zelfs beste vrienden met de rest van het team. Ze doen dat om het vertrouwen van andere mensen te winnen en ze te gebruiken wanneer ze ze nodig hebben.

Als er een zeker respect en geloof is onder de mensen met wie je werkt, dan wordt er goed werk verricht.

-Ranbir Kapoor-

Collega's in discussie

Wat kunnen we eraan doen?

Giftige collega’s zijn noch ethisch noch eerlijk. Als professionals kunnen ze echter worden gerespecteerd door de bazen en het hele bedrijf. Zodra je een giftige collega in je werkomgeving hebt gedetecteerd, kun je slim handelen om risico’s tot een minimum te beperken. Hier zijn enkele richtlijnen die nuttig voor je kunnen zijn:

  • Giftige collega’s willen andere mensen psychologisch vernietigen. Om dat te doen, zouden ze conflicten kunnen uitlokken. Het beste is om niet deel te nemen aan hun hersenspellen. Groet ze elke keer met een glimlach als je ze tegenkomt. Dat zal ervoor zorgen dat ze zich verward en gedesoriënteerd voelen.
  • Deel geen waardevolle informatie met ze, dit is erg belangrijk. Probeer niet om een relatie met ze op te bouwen en wees voorzichtig met wat je zegt wanneer ze in de buurt zijn. Het kan zelfs geen kwaad om te letten op je bezittingen. Je weet maar nooit!
  • De meerderheid is sterker. Houd je andere collega’s te vriend en vertrouw op ze. Waarschuw ze voor die giftige collega die niemand doorheeft. Als een giftige collega merkt dat hij wordt buitengesloten of afgewezen, zal hij zich niet zo sterk meer voelen en moeten kiezen tussen het veranderen van zijn houding of simpelweg vertrekken.

Zoals we hebben gezien, zijn giftige collega’s ontzettend onwetende mensen met slechte bedoelingen die er altijd op uit zijn om anderen te schaden. Probeer geen relatie met ze op te bouwen, maar negeer ze gewoon. Als je de strategieën volgt die we je hebben gegeven, zal het voeren van deze strijd niet moeilijk zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.