Vijf dingen die gezonde stelletjes met elkaar gemeen hebben

Vijf dingen die gezonde stelletjes met elkaar gemeen hebben

Laatste update: 23 april, 2018

Friedrich Nietzsche zei ooit: “Er is altijd wat gekte in de liefde. Maar er is ook altijd wat rede in waanzin”. Zou rede datgene kunnen zijn wat gezonde stelletjes met elkaar gemeen hebben?

Mensen zeggen vaak dat wanneer we de juiste persoon vinden, we ‘dol zullen zijn van liefde’. Toch lijkt het me logisch dat er in elke relatie sprake moet zijn van een bepaalde mate van geestelijke gezondheid. Je zou het een gezonde relatie kunnen noemen, twee mensen die elkaar begrijpen, of duizenden andere dingen. Allereerst zouden we echter moeten zeggen dat het mogelijk is om een balans te vinden – dat is de mening van deskundigen tenminste.

We baseren onze lijst op de theorieën van de Catalaanse psycholoog Encarni Muñoz. Deze relatiedeskundige is van mening dat een gezonde relatie in eerste instantie vereist dat we goed luisteren naar onze eigen criteria. Wat heb je nodig in een relatie? Kan de persoon met wie je bent je dat geven? Laten we eens kijken…

Gezonde stelletjes nemen verantwoordelijkheid voor hun emoties

Een belangrijke factor die gezonde stelletjes gezond maakt, is dat ieder de verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen geluk. Liefde voor de ander komt voort uit solide zelfliefde en zelfrespect. Zowel zelfliefde als zelfrespect versterkt het idee dat we iets van waarde hebben om toe te voegen aan de relatie.

Meisje dat haar gezicht verbergt achter een groot hart, want gezonde stelletjes voelen liefde voor elkaar

Onthoud dat als je jezelf onderwaardeert, je je partner vaak voor van alles de schuld kunt geven of uitermate afhankelijk van hem kunt zijn. Daarom moeten beide mensen in de relatie gelijken aan elkaar zijn. Beide partners moeten een evenwicht vinden en in staat zijn om hun verantwoordelijkheden gelijkelijk te delen.

Open communicatie om een ​​evenwicht te bewaren

Volgens Muñoz heeft het tweede punt te maken met het belang van communicatie. Om het hierboven vermelde evenwicht te bereiken en te handhaven, hebben we goede communicatie nodig. Empathie en actief luisteren zijn sleutels tot effectieve communicatie.

Het is niet altijd gemakkelijk, maar het is belangrijk om altijd te proberen om begripvol te zijn naar de ander. Je moet zijn standpunten en waarom hij de dingen doet die hij doet, proberen te begrijpen. Je moet flexibel en tolerant zijn, ook al ben je het niet eens met sommige dingen. Jullie zitten in hetzelfde team en hebben één gemeenschappelijk doel.

Assertiviteit en oprechtheid

De relatie van gezonde stelletjes is nooit gebaseerd op leugens. Dit is een heel eenvoudig idee. Het is echter van essentieel belang dat beide partners eerlijk zijn over mogelijke dealbreakers in de relatie. Als er iets is dat je stoort, houd het dan niet vast totdat je je breekpunt bereikt.

“Als iemand je laat zien wie hij is, geloof hem dan.”

Maya Angelou

Hoe goed je je partner ook kent, je kunt niet 100% van de tijd weten wat hij denkt. Als je denkt dat je alles over hem weet, is het makkelijk om verzeild te raken in ruzies en negatieve discussies.

Dus, zelfs als je het grootste deel van de tijd goed met elkaar overweg kunt en elkaar goed kent, is het belangrijk om duidelijk te zijn wanneer je jezelf uitdrukt. Er is niets mis met kwetsbaar zijn tegenover je partners. Hij houdt immers van jou.

Ook vertrouwen is van essentieel belang voor gezonde stelletjes

Ook dit is van fundamenteel belang. Zonder vertrouwen aan beide kanten is het buitengewoon moeilijk om een ​​gemeenschappelijke basis te vinden. Het creëren van een vertrouwde en ondersteunende omgeving waarin jullie je beiden geliefd voelen, is belangrijk.

Gezonde stelletjes lopen hand in hand

Als je erin slaagt om zo’n omgeving te creëren, kun je erop vertrouwen dat wanneer je je partner nodig hebt, hij er ook voor je zal zijn. Hij zal je ondersteunen, je helpen om vooruit te komen en met je mee te lopen. Je zult ook de kwelling vermijden die jaloezie met zich meebrengt. Denk er maar eens over na: als je partner van je houdt en jij van hem houdt, waar hoef je dan bang voor te zijn?

“Liefde bestaat niet uit naar elkaar kijken, maar uit samen in dezelfde richting kijken.”

-Antoine de Saint-Exupery-

Gezonde stelletjes leven in het heden en zijn realistisch

Stel dat één van de twee in de relatie zich richt op wat er in de toekomst kan gebeuren of op het veranderen van de ander. Of hij besteedt veel tijd aan het idee dat hij morgen een betere partner zal zijn. Als dit het geval is, dan heeft de relatie niet echt een toekomst. Een gezonde relatie bestaat in het heden, in het hier en nu.

Net zoals je niet in de toekomst kunt leven, kun je ook niet in het verleden leven. Bijna elke relatie heeft zijn problemen. Je moet deze problemen echter loslaten als jullie ze eenmaal hebben opgelost en elkaars fouten hebben vergeven. Haal niet in elke ruzie allemaal oude koeien uit de sloot. Gebruik problemen uit het verleden niet als wapens of verwijten.

Zoals Walter Winchell ooit eens zei: “Nooit boven je, nooit onder je. Altijd naast je.” Dit idee en de punten die we hierboven hebben besproken, zijn dingen die gezonde stelletjes met elkaar gemeen hebben. Tenminste, dat is de mening van psycholoog Encarni Muñoz. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.