De wijsheid van bomen over het vinden van geluk

De wijsheid van bomen over het vinden van geluk
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Bomen rijzen op uit de grond, worden gevoed door sterke wortels die hen verbinden met de aarde. Ze zijn niet bang voor stormen. In plaats van zich te verzetten tegen verandering, laten ze zich rustig en gelukkig dragen door de cycli van de natuur. Het enige wat je hoeft te doen is hun majestueuze stilte waar te nemen om alle magische wijsheid van bomen te begrijpen.

In zijn onvergetelijke boek De Witte Godin zegt Robert Graves dat bomen veel overeenkomsten met mensen vertonen.

Er is echter iets meer mystiek, evenwichtig, vreedzaam en zelfs nobel aan bomen. Een fascinerend boomgerelateerd fenomeen ging onlangs zelfs viraal op social media.

“De wind zal nooit een boom die buigt breken.”

-Afrikaans spreekwoord-

De wijsheid van bomen

Nog niet zo lang geleden trok het concept van crown shyness direct de aandacht van miljoenen Twittergebruikers. Al snel gingen biologen en naturalisten in detail in op de crown shyness, een term die in de jaren 50 werd bedacht om een ongebruikelijk, fascinerend natuurverschijnsel te beschrijven.

In tropische regenwouden, met hun uitgestrekte bladeren, groeien bomen vaak heel dicht op elkaar. Maar er zijn bepaalde soorten die elkaar nooit raken, waardoor er ruimte overblijft in de toppen en er fascinerende gaten ontstaan, mooie aderachtige patronen die het zonlicht in het bos laten schijnen en een verbluffend beeld creëren.

Deze bomen bestaan in perfecte harmonie naast elkaar, misschien door middel van een oude taal. Ze laten zien dat soms in de natuur het niet alleen de sterkste soorten zijn die overleven. Soms zorgt wederzijds respect voor schoonheid.

Zeer hoge bomen

Bomen hebben wortels die bewegen om te zoeken naar voedingsstoffen

Bomen zijn niet verlegen en laten niets aan het toeval over. Eigenlijk zijn ze ontzettend wijs en het is de moeite waard om er een meer intieme, reflectieve blik op te werpen zodat we van hen kunnen leren.

We weten bijvoorbeeld dat ‘boomtherapie’ en ‘bosbaden’ weer populair worden. Meer dan alleen maar door een bos lopen of een boom omhelzen, gaat het erom te begrijpen hoe bomen zijn, zodat we meer op hen kunnen lijken.

  • Als je aan de wortels van een boom denkt, denk je meteen aan iets dat onbeweeglijk, stijf en stevig is. In feite associëren mensen wortels met familierelaties die hun leven definiëren en bepalen.
  • Dit is echter niet helemaal waar. Bomen bewegen hun wortels strategisch op zoek naar voedingsstoffen, waardoor ze groeien.
  • Bomen gebruiken verrassende mechanismen om voedsel te verzamelen. Vele van hen verlengen de uiteinden van hun wortels over lange afstanden op zoek naar voedingsstoffen.

Dat kunnen wij ook doen. We kunnen ons eigen pad zoeken en nieuwe perspectieven verkennen. Waarom gaan we niet een nieuwe richting op om te zoeken naar wat we willen of nodig hebben?

Geen enkele boom is gelijk, en elke boom vertelt een verhaal

De ringen van een boomstam vertellen ons veel meer dan alleen de leeftijd van de boom die majestueus omhoog groeit in het midden van een bos, veld of berg. Dendrochronologie kan het hele levensverhaal van een boom vertellen, van seizoenen van waterschaarste, tot de besneeuwde jaren, tot de gevolgen van plagen en branden…

  • Ook wij hebben interne sporen, littekens en wonden. Ook wij zijn door tegenspoed gegroeid en elk van die moeilijke momenten heeft ons uniek en uitzonderlijk gemaakt.
  • Ieder mens is een magisch wezen dat midden in een uitgestrekt en chaotisch oerwoud is gegroeid, met eigen bladeren die door de zon zijn geraakt en door de wind zijn geschud. Wij hebben onze eigen wonden die in stilte genezen, eigen wortels en takken die dienen als schuilplaats zodat anderen kunnen groeien en zelfs de lucht kunnen raken als ze dat willen…
Vrouw die lijkt op een boom

De patiëntencyclus van bomen

Bamboe groeit de eerste zeven jaar van zijn leven naar beneden, en breidt zijn wortels uit in stilte en wijsheid, langzaam maar zeker.

Na die tijd gebeurt er iets ongelooflijks: het kan in een paar korte maanden tot wel dertig meter groeien. Het wordt hoog, flexibel en veerkrachtig, een van de meest fascinerende organismen ter wereld. Een perfect voorbeeld van de wijsheid van bomen.

“Bomen zijn heiligdommen. Wie weet hoe hij tot hen kan spreken, wie weet hoe naar hen te luisteren, kan de waarheid leren.”

-Herman Hesse-

Alles in de natuur heeft een cyclus, en als er een organisme is dat verstand heeft van tijd, zijn het wel bomen. Mensen daarentegen zijn de meest ongeduldige wezens ter wereld. We zoeken snelle oplossingen, snelle successen en onmiddellijke bevrediging.

Dat heeft in de natuur geen zin. Bomen ervaren geen frustratie. Ze investeren geduldig in hun eigen interne groei, observeren het heden, laten hun zaden ontkiemen en vinden de beste voedingsstoffen.

Zwarte boom tegen een kleurrijke achtergrond

Laten we van de wijsheid van bomen leren en laten we ons inspireren door hun eeuwigdurende cycli en respectvolle taal. Alles neemt de tijd die het kost. Alles komt en gaat, maar bomen houden zich altijd bezig met het zorgen voor zichzelf en anderen.

We maken allemaal deel uit van een delicaat evenwicht, een ecosysteem waarin we genegenheid, aandacht en respect moeten kiezen om te groeien en in perfecte harmonie te leven.

Laten we meer als bomen zijn. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.