Depressiviteit komt 18% vaker voor dan voorheen
Volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het aantal depressies wereldwijd met 18 procent gestegen. Natuurlijk voelen de meesten van ons zich zo nu en dan verdrietig als gevolg van dingen zoals het verliezen van een dierbare, het verbreken van een relatie, of het verliezen van een baan, maar als het verdriet chronisch wordt en er niets is dat kan helpen, kan het veranderen in depressiviteit.
Depressiviteit is de laatste decennia dramatisch toegenomen. Het treft vrouwen meer dan mannen en is een groot probleem voor de volksgezondheid geworden. Wereldwijd lijden zo’n 350 miljoen mensen aan depressie.
“Nobele daden en hete baden zijn de beste remedies voor depressie.”
– Dodie Smith –
Ondanks de uitdagingen die het met zich meebrengt en de vooruitgang in het onderzoek naar de gevolgen ervan, is er nog steeds veel wat we niet weten over depressie. Bovendien weigeren veel mensen met een depressie het te accepteren, waardoor het veel moeilijker te beheersen is.
De impact is zo groot dat het wordt beschouwd als de tweede meest slopende ziekte in de wereld, waardoor degenen die eraan lijden gedwongen worden te stoppen met werken en kostbare vaardigheden dreigen te verliezen. Bovendien is het de oorzaak van 800.000 zelfmoorden per jaar.
Redenen voor de toename van depressiviteit
Mensen met een depressie ontkennen vaak dat ze ziek zijn. De juiste behandelingen bestaan, maar de meeste mensen die ze nodig hebben krijgen ze niet. Bovendien stellen gezondheidsdeskundigen depressies niet altijd tijdig vast. Een van de redenen voor de toename van depressiviteit zou dan ook inefficiëntie in zorginstellingen kunnen zijn.
Een andere mogelijke factor is de onzekerheid die de moderne samenleving heeft overgenomen. Alles gebeurt in een overweldigend tempo. Wat gisteren waar was, zou vandaag dus wel eens niet waar kunnen zijn. Deze onzekerheid maakt ons onzekerder, leidt ertoe dat we onze korte- en langetermijnplannen verwaarlozen en in angst voor een onvoorspelbare toekomst leven.
Tegelijkertijd zijn onze succesidealen nog veeleisender geworden. Vroeger was het genoeg om gewoon een goede burger te zijn die langzaam naar zijn doelen toe werkte. Nu moet je voldoen aan duizenden eisen om maatschappelijk succes te bereiken. Op het eerste gezicht lijken we tegenwoordig vrijer en autonomer, maar in werkelijkheid zijn de verwachtingen veel strenger geworden.
Hoe weet je of je depressief bent?
Iedereen ervaart verdriet, angst en frustratie. Deze emoties zijn nodig om te groeien, te leren en te rijpen. De moeilijke ervaringen waar we dagelijks mee te maken hebben, kunnen ons sterker maken. Als deze gemoedstoestanden echter chronisch worden, kan dit een teken van depressiviteit zijn.
Mensen met een depressie kunnen hun uiterlijk, gezondheid en relaties gaan verwaarlozen. Niets lijkt hen meer te doen, en zij neigen ernaar om zich van iedereen, met inbegrip van familie, te isoleren. Zij kunnen ook verhoogde moeilijkheden ervaren met slapen.
Ze voelen vaker negatieve emoties (zoals eenzaamheid, angst, leegte, uitzichtloosheid) en het is bijna onmogelijk om daarvan af te komen. Ze stoppen met activiteiten die ze leuk vinden. Hun bestaan wordt een marteling.
De gedachten aan de dood zijn een ander symptoom van depressie. Suïcidale ideeën komen vaak voor. Ze zouden zelfvernietigend gedrag kunnen vertonen, zoals meer alcohol drinken, de persoonlijke hygiëne verwaarlozen en hun doelen opgeven.
Eenzaamheid maakt depressie erger
Als je je om wat voor reden dan ook zo voelt, vraag dan om hulp. Praten met iemand die je vertrouwt kan een ongelooflijke vorm van steun zijn. Op die manier kun je de angst wegnemen die je met je mee draagt.
Vergeet niet dat er ook professionals zijn tot wie je je kunt wenden. Als je naar een psycholoog of psychiater gaat, betekent dat niet dat je gek bent. Het betekent alleen dat ze je zullen helpen om de redenen voor je verdriet te vinden en depressie op afstand te houden.
Vergeet vooral niet dat eenzaamheid depressie erger maakt. Er zal altijd iemand zijn die bereid is om je te helpen begrijpen wat er aan de hand is, aandachtig naar je te luisteren, om je te geven. Je hoeft alleen maar je hart te openen en te begrijpen dat het niet helpt om alleen te zijn, hoeveel je ook denkt dat je dat wel wilt zijn.
Een van de beste dingen die je kunt doen is teruggaan naar de activiteiten die je vroeger deed. Als je vroeger graag wandelingen maakte, kun je dat nog steeds doen. Als je gepassioneerd was door het voetballen, neem dan contact op met de vrienden met wie je vroeger speelde.
Het belangrijkste is dat je uit je fysieke en emotionele opsluiting komt. Zo leiden moeilijke tijden niet tot depressie. In plaats daarvan worden ze een leerervaring en helpen ze je groeien.