De voordelen van mandala's

Mandala's helpen het welzijn en de persoonlijke groei te vergroten. In dit artikel leggen we uit hoe dat in zijn werk gaat.
De voordelen van mandala's
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 24 december, 2022

Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekent ‘heilige cirkel’. Deze cirkelvormige voorstellingen worden in verschillende culturen gebruikt. Bijvoorbeeld boeddhistisch, hindoeïstisch en christelijk. Ze worden ook gebruikt door sommige inheemse stammen als artistieke elementen of, als middel voor een individu om zichzelf te vinden.

Volgens het geloof van bepaalde culturen zijn mandala’s verbonden met de energieën van het leven. Bijvoorbeeld, in Oosterse culturen gelooft men dat elke kleur verbonden is met een chakra. Deze energiecentra zijn verbonden met ons wezen en de omgeving.

Bovendien bevorderen ze ons welzijn. De mandala’s die ze bevatten hebben dezelfde functie. Ze zijn een prachtige legendarische techniek met meerdere voordelen.

De voordelen van het tekenen van mandala’s

“Een mandala is de psychologische uitdrukking van de totaliteit van het zelf.”

Carl Jung

1. Mandala’s brengen ontspanning

Het ontwerpen en inkleuren van mandala’s helpt om je aandacht te richten. Daarom zijn ze een uitstekende oefening om eventuele gevoelens van stress te kalmeren en je geest leeg te maken. Dit zijn enkele van de voordelen van mandala’s:

 • Faciliteer evenwicht.
 • Brengen rust en sereniteit.
 • Bevorderen een gevoel van rust als je ze bestudeert.
 • Helpen je concentratie.
 • Moedigen je aan om ze je volle aandacht te geven.
 • Staanje toe je gedachten opzij te zetten en je creativiteit te laten stromen.
 • Breng een gevoel van evenwicht over als je ze kleurt.
Mandala en potloden

Mandala’s stellen je in staat je te bevrijden van je zorgen, omdat ze je concentratie in het heden bevorderen. Daarom zijn ze een krachtig ontspanningsmiddel.

2. Diepe verbinding

Mandala’s maken het gemakkelijker voor je om je te verbinden met je innerlijke zelf, waardoor ze zelfkennis bevorderen. Ze zijn een prachtige oefening in reflectie over je plaats in de wereld en de relaties die je met anderen hebt.

Deze artistieke voorstellingen moedigen ons aan ons te verbinden met de diepste krachten van onszelf en het universum, door de energieën die met elke vorm en kleur stromen.

De voordelen van mandala's

Daarnaast zijn mandala’s een vorm van meditatie die je helpt je aandacht te richten. Ze bevorderen harmonie. Dat komt omdat er energieën door hun vormen en kleuren stromen, die negatieve aspecten omzetten in positieve, en evenwicht in je leven brengen.

Het is de moeite waard te bedenken dat mandala’s vanuit het centrum naar buiten toe worden gerangschikt. Hierdoor kun je je verbinden, opnieuw opbouwen, relateren en bevrijden. Het gebeurt via projectie door je keuze van kleuren en figuren.

3. Creativiteit en mandala’s

Mandala’s zijn een artistieke weergave van vrije vormgeving. Je kunt ze tekenen zoals je wilt. Dat gezegd hebbende, als je geen zin hebt om ze zelf te ontwerpen, kun je ook boeken en schriften kopen die ze bevatten om in te kleuren. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar.

Mandala’s hebben te maken met creativiteit omdat ze je in staat stellen om vrijelijk kleuren en vormen te gebruiken. Ze vergemakkelijken je creatieve proces en zijn een bron voor het genereren van nieuwe ideeën. Bovendien vertegenwoordigen elk figuur en elke kleur onbewuste aspecten van het individu. Hier volgen enkele van hun betekenissen.

 • Rood. Passie, sensualiteit, kracht en agressiviteit. Eerste chakra.
 • Oranje. Plezier, glorie, ijdelheid, vooruitgang en energie. Tweede chakra.
 • Geel. Vreugde, wil en nieuwigheid. Derde chakra.
 • Groen. Hoop, gemak en natuur. Vierde chakra.
 • Blauw. Rust, ernst, respect en communicatie. Vijfde chakra.
 • Violet. Meditatie, creativiteit en trilling. Zesde chakra.
 • Wit. Vrede, harmonie, vriendelijkheid, fijngevoeligheid en verlegenheid. Zevende chakra.
 • Zwart. Diepte, mysterie, autoriteit, waardigheid, veiligheid, verdriet en rouw.
 • Cirkel. Dynamiek en verbinding met de kosmos.
 • Kruis. Het onbewuste en het bewuste, de vereniging van hemel en aarde.
 • Driehoek. Transformatie en vitaliteit.
 • Vierkant. Stabiliteit en evenwicht.
 • Labyrint. Zoek naar het centrum zelf.

“Stroom mee met wat er ook mag gebeuren en laat je geest vrij zijn: Blijf gecentreerd door te accepteren wat je ook aan het doen bent.”

-Zhuangzi-

4. Mandala’s voor decoratie

Mandala’s kun je ook gebruiken om je huis of werkplek te versieren. Hier zijn enkele decoratieve ideeën.

 • Schilder mandala’s op stenen en gebruik ze als sierobjecten.
 • Brei een mandala en gebruik hem als deken.
 • Hang een mandala wandkleed aan de muur.
 • Maak decoratieve afbeeldingen.
De voordelen van mandala's

5. De therapeutische voordelen van mandala’s

De psychologie heeft mandala’s erkend als therapeutische elementen. De Zwitserse psycholoog Carl Jung stelde voor dat het voorstellingen van onze geest zijn die concentratie, transformatie en de assimilatie van onbewuste aspecten vergemakkelijken. Hij stelde voor dat we op de mandala’s kunnen projecteren wat we voelen en denken.

Daarnaast hebben verschillende takken van de psychologie hun voordelen genoemd. Zo ziet de transpersoonlijke psychologie mandala’s als een oefening in het bevorderen van diepe verbondenheid. Terwijl de cognitieve en gedragspsychologie ze ziet als hulpmiddelen om hogere functies te verbeteren, zoals geheugen, aandacht, perceptie en visuomotorische coördinatie.

Mandala’s worden ook gebruikt op andere gebieden , zoals de bezigheidstherapie. Door cognitieve stimulatie bevorderen ze de prestaties bij dagelijkse activiteiten. Daarnaast worden ze gebruikt in onderwijsomgevingen om concentratie, aandacht en discipline te bevorderen.

6. Een gelegenheid om je te uiten

Het leven zit vol ups en downs en je hebt vaak een ruimte nodig waar je je moeilijke ervaringen kunt ventileren en uiten. Om dit te doen kun je ervoor kiezen om te praten met iemand die je vertrouwt of op te schrijven hoe je je voelt. Maar als je daar geen zin in hebt, kun je je ook uiten door middel van mandala’s.

Inderdaad, mandala’s zijn uitstekende hulpmiddelen om je moeilijk te verwerken emotionele toestanden te accepteren, uit te drukken en te transformeren. In feite zijn het echt nuttige middelen om je emoties die zich op een meer onbewust niveau bevinden te beheersen.

Elke mandala is uniek en onherhaalbaar…. Het is de vibrationele expressie van dit moment, van dit nu.”

-Celina Emborg-

Zet de deur open en laat mandala’s in je leven

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen die je uit mandala’s kunt halen. Deze artistieke voorstellingen zijn een bron van ontspanning en bevrijding en hebben een diepe creatieve kracht. Waarom zou je ze niet eens proberen? Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek de positieve effecten van het kleuren van mandala’s
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ontdek de positieve effecten van het kleuren van mandala’s

Het kleuren van mandala's geeft je de mogelijkheid om ongeacht je leeftijd je aandacht te ontwikkelen en een grotere toestand van ontspanning te be... • Añaños, E., Estaún, S., Tena, D., Mas, T.M., y Valli, A. (2008). Psicología y comunicación publicitaria. Barcelona, España: Bellaterra.
 • Celina Emborg – Artista Visual – Taller de pintura. Mandalas, Arte abstracto. (n.d.). Retrieved December 9, 2022, from Celina Emborg website: https://emborg.com.ar/
 • Constanzo Baeza, M., Pino Duarte, Y., & Placencio Naranjo, K. (2019). Mandalas: una técnica ancestral para desarrollar la atención y la concentración con estudiantes con TEL mixto de una escuela de lenguaje de Maipú.
 • Da Rós Albano, A. (2014). Mandalas, entre lenguaje y dispositivo de comunicación. Facultad de Ciencia Política y Relaciones Internacionales.
 • Dahlke, R. (2004). Mandalas, como encontrar lo divino en ti. Un libro para encontrar la meditación y el dibujo y coloreado de los distintos mandalas. Barcelona, España: Robbin Book.
 • Farelo López, P. (2019). El dibujo como metodología educativa: el arte de los Mandalas. Universidad de Valladolid.
 • Jung, C. (1972). Concerning Mandala Symbolism. In Mandala Symbolism: (From Vol. 9i Collected Works) (pp. 71-100). Princeton: Princeton University Press. https://doi.org/10.1515/9781400886043-005
 • Martínez Cruz, M.C. (2008). Los mandalas: esos grandes desconocidos, 1(3), 1-7.
 • Molas, Silvia. (2021, March 2). Taller de Mandalas. Retrieved December 8, 2022, from website: https://silviamolas.com/es/taller-de-mandalas/
 • Vazquez, B. (2019). “EL EFECTO DE LA TÉCNICA DE LAS MÁNDALAS EN EL NIVEL DE ATENCIÓN DE LOS ESTUDIANTES DE LA I.E.P. 71001 ALMIRANTE MIGUEL GRAU DE PUNO, 2018” [Tesis, ]. http://renati.sunedu.gob.pe/handle/sunedu/744004

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.