De zeven stadia van gaslighting in een relatie

Van de verschillende soorten manipulatief gedrag is gaslighting degene die de meeste schade toebrengt aan het slachtoffer. In feite maakt het hen afhankelijk, wantrouwend en buitengewoon kwetsbaar voor de wensen van hun manipulator.
De zeven stadia van gaslighting in een relatie
Cristian Muñoz Escobar

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristian Muñoz Escobar.

Laatste update: 13 augustus, 2023

In dit artikel bespreken we de stadia van gaslighting in een relatie. Emotionele manipulatie is een strategie waarbij een van de partijen altijd voordelen zoekt ten koste van de ander, zelfs als psychologisch misbruik nodig is om ze te bereiken.

Dit emotionele misbruik is in bepaalde situaties moeilijk op te sporen door de verschillen in hoe het zich manifesteert. Toch is het belangrijkste doel van iemand die gaslighting toepast in een relatie om de angst van het slachtoffer levend te houden om in de steek gelaten, afgewezen, gefrustreerd, etc. te worden.

Gaslighting is een term die afkomstig is uit het toneelstuk Gaslicht (1938). In deze film, die het verhaal vertelde van een huwelijk, liet de echtgenoot ‘s nachts de gaslampen zakken.

Zijn vrouw merkte deze verandering op, maar hij overtuigde haar ervan dat het alleen in haar hoofd gebeurde. Zijn doel met deze actie was om haar het vertrouwen te laten verliezen in wat ze zag, zodat ze hem nog meer zou gaan vertrouwen dan zichzelf.

Het gaslighting individu manipuleert zijn slachtoffer emotioneel om te twijfelen aan zijn eigen waarneming en zijn eigen geheugen te wantrouwen. Maar hoe treedt gaslighting op in een relatie? Waarom verdraagt het slachtoffer het zo lang?

De stadia van gaslighting

Gaslighting is een relationele houding met als doel het slachtoffer aan zichzelf te laten twijfelen en zijn gevoel van realiteit, identiteit en eigenwaarde te laten verliezen .

Dit fenomeen kan in allerlei relaties voorkomen. Over het algemeen zijn er zeven stadia van gaslighting. Deze variëren, afhankelijk van de manier waarop het wordt uitgevoerd.

Man manipuleert een vrouw
Gaslighters hebben als doel anderen te controleren.

1. Het put het slachtoffer uit

Altijd in de aanval zijn zorgt voor een constante slijtage van het slachtoffer. Het doel van de gaslighter is dat het slachtoffer wordt opgeslokt door een staat van pessimisme en angst, gevoed door twijfels over zijn eigen waarneming en zichzelf. Dit is de eerste van de zeven stadia van gaslighting.

2. De leugens

De dader weet dat hij liegt. Hun negatieve verhaal, gebaseerd op algemene aannames en beschuldigingen, laat concrete en controleerbare feiten buiten beschouwing. Ze liegen met een enorme zelfverzekerdheid, waardoor het slachtoffer in de verdediging schiet en gaat twijfelen aan zijn eigen gedachten.

3. Dezelfde leugens herhalen

Ze gebruiken dezelfde strategie als Paul Joseph Goebbels, vertelt de persoon die de gaslighting uitvoert herhaaldelijk dezelfde leugens zodat het slachtoffer uiteindelijk gelooft dat ze waar zijn. Hun uiteindelijke doel is om de relatie te controleren, waarbij ze altijd een subtiel agressieve en aanvallende houding aannemen.

“Als je een leugen groot genoeg vertelt en blijft herhalen, zullen mensen hem uiteindelijk gaan geloven.”

-Joseph Goebbels-

4. Vernedering

De vaardige neerbuigende houding van de manipulator slaagt erin om het slachtoffer in verwarring te brengen. Het projecteert bij hen de gedachte dat de dader niet egoïstisch is, maar juist voor hen zorgt. Daardoor krijgen ze het gevoel dat de manipulator hen echt probeert te helpen. “Maak je geen zorgen als je het niet kunt, ik doe het voor je.”

5. Codependency

Dit is de zone waarin de gaslichter zich het meest op zijn gemak voelt en er alles aan doet om zijn slachtoffer zich kwetsbaar te laten voelen. In feite weten ze dat hoe verder ze dit pad bewandelen, hoe meer macht ze over hen zullen hebben.

6. Het slachtoffer confronteren en uitdagen

Als het slachtoffer de leugens weerlegt, zullen ze de beschuldigingen ontkennen en doorgaan met hun leugens, volhoudend dat ze waar zijn. Daarnaast zullen ze het slachtoffer de schuld geven en hun aanvallen intensiveren zodat de waarheid van de feiten verdraaid blijft.

Bovendien zoeken ze een manier om het slachtoffer een schuldgevoel aan te praten door hem in verwarring te brengen en twijfel in zijn hoofd te zaaien.

7. Dominantie

Het uiteindelijke doel van de gaslighter is om absolute controle en dominantie te hebben in de relatie. Om dit te bereiken, intensiveren ze hun dwang over het slachtoffer en zetten ze hen onder druk om zich onzeker en angstig te voelen. Op deze manier kunnen ze het slachtoffer naar believen manipuleren.

Tekenen van gaslighting

Het gaslighting-effect in een relatie treedt meestal geleidelijk op. In het begin lijkt de dader onschuldig en betrouwbaar, totdat hij het volledige vertrouwen van zijn slachtoffer heeft gewonnen. Zodra ze deze band hebben opgebouwd, begint de manipulatie.

De volgende gedragingen komen op een algemeen niveau voor bij het slachtoffer.

  • Zich overmatig verontschuldigen.
  • Denken dat ze onbekwaam zijn.
  • Niet begrijpen waarom ze zich verdrietig voelen.
  • Geloven dat ze niet goed genoeg zijn voor andere mensen.
  • Een groot schuldgevoel hebben.
  • Aan zichzelf twijfelen en hun beslissingen in twijfel trekken.
  • De dader rechtvaardigen.
  • Het liefst bij iedereen weggaan om hun situatie niet uit te leggen.
  • Terugkijken naar vroeger, toen ze het gevoel hadden dat ze hun leven onder controle hadden en veel meer invloed hadden op wat er met hen gebeurde.
Trieste vrouw
Gaslighting veroorzaakt schuldgevoelens en een slechte stemming.

Wat te doen om niet langer last te hebben van gaslighting in een relatie

Het eerste wat je moet doen is alle banden met de gaslighter in de kiem smoren. Dit zal echter niet eenvoudig zijn voor het slachtoffer, omdat hij of zij een echte band met de dader kan hebben.

De tweede stap is dat het slachtoffer zich bewust wordt van zijn of haar daden en weer vertrouwen krijgt in zijn of haar eigen oordeel. Tot slot is psychotherapie een uitstekende optie om aan hun gemoedstoestand te werken, hun gevoel van eigenwaarde te versterken en, indien nodig, betere relationele patronen te ontwikkelen.

Je moet onthouden dat, als je gezonde relaties en veilige hechtingen wilt hebben, je eigen welzijn altijd voorop staat.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.