Wat kun je doen als je geen vertrouwen meer in jezelf hebt?

Gaat er niets goed voor je? Ben je zo bang om weer te falen, teleurgesteld te worden, of het te verprutsen dat je gestopt bent jezelf te vertrouwen? Stop met het onderschatten van jezelf. Haal adem en begin al die verwrongen ideeën die je idee van eigenwaarde uitschakelen opnieuw te formuleren.
Wat kun je doen als je geen vertrouwen meer in jezelf hebt?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 10 december, 2022

Wanneer was de laatste keer dat je tegen jezelf zei dat je moest stoppen omdat je waarschijnlijk zou falen? Soms is dit niet al te schadelijk. Er is immers moed voor nodig om te weten wanneer je ergens afstand van moet nemen. Wees echter voorzichtig, want als je het blijft doen, kan het schadelijk zijn. In feite is een gebrek aan vertrouwen in jezelf als een doorn in je zij die, eenmaal vastgelopen, echt moeilijk te verwijderen is.

De manier waarop je je voelt over jezelf bepaalt alles om je heen, inclusief de doelen die je bereikt. Zonder dat, zonder de magie van het vertrouwen in jezelf, glipt elke droom uit je handen, en beeft de hele wereld onder je voeten. Je twijfelt aan je beslissingen, relaties, en zelfs aan je vermogen om moeilijkheden het hoofd te bieden.

Als je gestrest bent over het belang van het verzorgen en veiligstellen van je eigenwaarde, vergeet je misschien je zelfvertrouwen. Hoewel deze competentie niet je vermogen definieert om op alle gebieden van het leven te slagen, verwijst ze wel naar de zekerheid dat je, tegenover elke uitdaging of omstandigheid, in staat bent het beste van jezelf te geven.

Wat gebeurt er echter als deze buitengewone waarde ontbreekt of verzwakt? Laten we dat eens uitzoeken.

Man beklimt berg
Met vertrouwen in jezelf kun je elke moeilijkheid overwinnen.

Wees voorzichtig, als je ophoudt jezelf te vertrouwen, valt alles in duigen

In 1971 publiceerde Abraham Maslow het boek, The Farther Reaches of Human Nature. In dit boek (Engelse link)  legde hij uit dat in ieder van ons een aangeboren potentieel voor zelfverwerkelijking aanwezig is.

Maar we bereiken het niet allemaal vanwege wat hij definieerde als het Jona-complex. Met andere woorden, ondanks dat we weten dat we waarden en vaardigheden hebben, durven we ze niet in praktijk te brengen vanwege onzekerheid of angst om te falen.

Maslow noemde ook een andere factor die je ervan kan weerhouden op jezelf te vertrouwen. Hij zei dat de omgeving soms handelt door je vleugels af te knippen en je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te verzwaren. In feite kunnen je opvoeding, onderwijs en zelfs bepaalde relaties je aan jezelf doen twijfelen.

Daar komt nog een ander feit bij. Er zijn momenten waarop alles misgaat, je een reeks mislukkingen meemaakt, en uiteindelijk is je teleurstelling zo diep dat je zelfvertrouwen verdwijnt. Hoewel je waarschijnlijk met deze ervaring kunt omgaan, moet je voorzichtig zijn. Want als je voortdurend moeite hebt om jezelf te vertrouwen, zul je meer last hebben van angst en psychisch lijden.

De gevolgen van deze psychologische slijtage zijn immens.

Gevoelens die opkomen bij zelftwijfel

Het eerste gevoel dat opkomt als je ophoudt jezelf te vertrouwen is onwaardigheid. Je stopt met je geldig te voelen op bijna elk gebied van je bestaan: werk, emotioneel en zelfs sociaal. Bovendien, als je jezelf niet vertrouwt, vertrouw je anderen ook niet. Verder:

  • Je twijfelt aan jezelf bij alles wat je doet, probeert of denkt.
  • Je voelt je minderwaardig. In feite vergelijk je jezelf met iedereen om je heen en voel je je altijd in het nadeel.
  • Je ervaart apathie, en ontmoediging, en bent niet in staat om te genieten. Ook het verlangen om jezelf nieuwe doelen te stellen dooft uit.
  • Je verliest het positieve beeld dat je van jezelf hebt, het beeld dat je naar het bereiken van je doelen en doelstellingen duwt. Als dit mislukt, hou je op je heel en verbonden te voelen met wat je omringt.

Overdreven eisen en faalangst kunnen er ook voor zorgen dat je het vertrouwen in jezelf verliest. Je moet accepteren dat het in het leven nodig is om fouten te accepteren zonder je waarde en potentieel in twijfel te trekken.

Meisje zonder zelfvertrouwen
Je moet je zelfvertrouwen weer opbouwen om vooruit te komen en eventuele fouten te accepteren.

Wat te doen om het vertrouwen in jezelf terug te krijgen

Zelfvertrouwen terugkrijgen is net zo belangrijk als zuurstof krijgen om te ademen. Zonder dit element wordt alles wazig en loop je het risico aan een psychische stoornis te lijden. Bijvoorbeeld, depressie is gebouwd op een ondergrond waarin zelfvertrouwen ontbreekt. Het betekent dat je geen vertrouwen meer hebt in je eigen waarde, potentieel en krachten.

Laat jezelf niet falen. Vermijd het ten koste van alles. Probeer over het volgende na te denken.

1. Genees wat ervoor gezorgd heeft dat je niet meer op jezelf vertrouwt

Wat heeft ervoor gezorgd dat je het vertrouwen in jezelf hebt verloren? Dimensies als pesterijen op de werkplek, langdurige werkloosheid, zelfbevraging, schadelijke relaties, of een aaneenschakeling van mislukkingen liggen meestal ten grondslag aan deze realiteit.

Soms zal het ondernemen van een daad van introspectie en het opsporen van wat je waarde en vertrouwen heeft overschaduwd je in staat stellen om te handelen in het licht van die werkelijkheid.

Maak op je beurt duidelijk wat je nodig hebt om je beter te voelen over jezelf. Sociale steun hebben, een verandering in je leven aanbrengen, of eenvoudiger en realistischer doelen stellen kunnen helpen.

2. Daag je innerlijke criticus uit

Wat fluistert je innerlijke criticus je elke dag in? Maak er een verslag van. Wees je bewust van de innerlijke stem die je waarde in twijfel trekt en je voedt met wantrouwen. Valideer het niet. Rationaliseer wat je tegen jezelf zegt en trotseer alle devaluatie door het op zijn kop te zetten:

Zeg bijvoorbeeld niet tegen jezelf “Ik weet zeker dat als ik die baan krijg ik snel ontslagen zal worden” zeg “Welk bewijs heb ik daarvoor? Ik ben nog nooit in mijn leven ontslagen.”

3. Accepteer dat het leven inhoudt dat je weet hoe je moet falen

Zet je behoefte om perfect te zijn (Engelse link), alles goed te doen en de beste te zijn op elk gebied van je leven opzij. Het leven vraagt immers ook dat je je fouten en mislukkingen accepteert. Dit hoeft je zelfvertrouwen echter niet op de helling te zetten. Je kunt van je fouten leren en jezelf met elke ervaring verbeteren.

4. Laat spijt je niet tegenhouden om te leven

Als je ergens in gefaald hebt, laat je gevoelens van spijt dan niet je wil om te leven beperken. Als je het mis hebt gehad of je plannen zijn in duigen gevallen, verzand dan niet in ontmoediging. Ga vooruit en krijg weer vertrouwen in jezelf en ga door met het veroveren van je dromen.

Laat het schuldgevoel of de schaamte dat je een fout hebt gemaakt je hoop niet temperen. Je hebt veel te veroveren en je hebt een groot potentieel om veel van wat je wilt te bereiken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hajloo N. Relationships between self-efficacy, self-esteem and procrastination in undergraduate psychology students. Iran J Psychiatry Behav Sci. 2014;8(3):42-49.
  • Maslow, A. H. (1971). The farther reaches of human nature. Arkana/Penguin Books.
  • Uncertainty and stress: Why it causes diseases and how it is mastered by the brain. Progress in Neurobiology. 2017;156:164-188. doi:10.1016/j.pneurobio.2017.05.004
  • Wiczorek R, Meyer J. Effects of Trust, Self-Confidence, and Feedback on the Use of Decision Automation. Front Psychol. 2019 Mar 12;10:519. doi: 10.3389/fpsyg.2019.00519. PMID: 30915005; PMCID: PMC6423180.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.