Emotionary: een mooi boek over emotionele opvoeding

Emotionary: een mooi boek over emotionele opvoeding
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door María Hoyos

Laatste update: 27 december, 2022

Je emotionele opvoeding bepaalt voor een groot deel wie je wordt in het leven. Goed omgaan met je emoties maakt je intelligenter. Maar eerst moet iemand je leren hoe. Een van de beste nieuwe tools daarvoor is het kinderboek Emotionary: Say What You Feel.

Het boek is bedoeld voor kinderen (en hun ouders) als een manier om ze te helpen hun gevoelens en hun redenen en invloeden te definiëren. Bovendien zullen ze zichzelf beter leren kennen en zullen ze zich sneller kunnen inleven in anderen. Het idee is dat als je weet hoe andere mensen zich voelen, je niet alleen medelevend wordt, maar ook intelligent.

“Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid.”

-Aristoteles-

Wat is emotionele intelligentie?

Emotionele intelligentie wordt gedefinieerd als het vermogen om je emoties te identificeren en te beheren. Het betekent ook dat je gebruikmaakt van dat vermogen om je energie in positieve banen te leiden. Het is een vaardigheid die een rol speelt in elk deel van je sociale leven.

Dit is echter niet het enige gebied waar emotionele intelligentie belangrijk is. Het heeft ook betrekking op zaken als je interne monoloog en de gedachten waar jij ruimte voor maakt.

Man met tandwielen en hart in zijn hoofd

Emotionele intelligentie is echter geen onderdeel van de traditionele psychologie, het is zelfs een heel nieuw concept. Het is ook geen onderdeel van conventionele intelligentietests. Veel mensen zien dit als de reden dat de IQ-test verouderd is.

IQ-tests hebben betrekking op een ander soort intelligentie, een die meer analytisch en logisch is. Maar het ontwikkelen van deze soort intelligentie maakt je niet beter in het omgaan met je emoties.

Daarom zijn de tools die bedoeld zijn om mensen geïnteresseerd te maken in emotionele intelligentie ook zo geweldig. Een van de beste van deze tools is Emotionary.

Wat is Emotionary?

Het is een boek in de vorm van een woordenboek met 42 trefwoorden, één voor iedere emotie:

Liefde-tabel

In het woordenboek wordt elk trefwoord geleverd met een visuele weergave van de emotie en een korte beschrijving van wat die emotie is. Ook toegevoegd bij elk trefwoord vinden we: de oorzaken, gevolgen of andere aspecten van die emotie, in termen van de emotie die erna komt.

Het boek maakt deel uit van het project Say What You Feel. Het gaat erom de emotionele wereld van kinderen of zelfs volwassenen te verkennen. Emotionary is slechts een deel van dit project.

Ze hebben ook een dankbaarheidsdagboek, activiteiten, een handleiding voor lezers, emotieworkshops en ideeën voor het gebruiken van de afbeeldingen in Emotionary.

De meeste bronnen van het project zijn beschikbaar in het Spaans, op de webpagina van Palabras Aladas.

Hoe gebruik je Emotionary?

Het boek is perfect voor kinderen van zes jaar en ouder. Dit is wanneer ze complexe emoties beginnen te voelen. Voor jongere kinderen is het boek minder behulpzaam, omdat de inhoud te complex is voor ze. Maar als je de tijd en middelen hebt, is de inhoud van het boek zeker passend te maken als je het eerder wilt gebruiken.

Emotionary is bedoeld als leermiddel voor ouders en opvoeders. Het is geweldig om het thuis te gebruiken omdat het de band tussen ouders en hun kinderen versterkt door middel van emotioneel begrip en communicatie.

Docenten kunnen het ook op scholen gebruiken omdat het extra materiaal vragen, discussies en ideeënuitwisseling in de klas kunnen oproepen.

Waarom is het zo’n belangrijk hulpmiddel?

Of je nu een ouder bent, een opvoeder of gewoon een volwassene die veel tijd met kinderen doorbrengt, Emotionary is een geweldige tool. Thuis zou het hun verhaaltje voor het slapengaan kunnen zijn. Je kunt het samen met ze doen (wat goed is voor jullie band). Of je kunt het ze het alleen laten doen (wat hun interpersoonlijke intelligentie zal stimuleren).

Twee kinderen leren over emoties

Het boek wordt geleverd met een eindeloze lijst aan toegevoegd materiaal dat je ook op school kunt gebruiken. Hun website heeft gratis bronnen die worden geordend op opleidingsniveau (kleuterschool, basis-, en middelbare school). Er zijn werkbladen met kleurplaten over alle verschillende emoties.

Er zijn ook eenvoudige vragen en allerlei oefeningen waarbij menselijke emoties op een leuke manier in beeld gebracht en geïdentificeerd worden door middel van tekeningen en scènes.

Hoewel deze nu nog alleen in het Spaans te volgen is, heeft de uitgever zelfs een workshop opgezet om kleine kinderen te helpen hun emoties te identificeren en ze uit te drukken met de juiste woorden.

Tot slot willen we benadrukken dat emotionele intelligentie een vermogen is dat we gebruiken om onszelf en onze relaties te ontwikkelen. Dat is waarom Emotionary zo’n grote hulp kan zijn. Het laat zien hoe waardevol emoties zijn en brengt die informatie over op kleine kinderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.