3 redenen waarom traditionele psychotherapie minder effectief is bij trauma

Er zijn alternatieven voor traditionele psychotherapie die effectiever zijn als het om trauma gaat. We zullen je vertellen wat ze zijn.
3 redenen waarom traditionele psychotherapie minder effectief is bij trauma
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 29 juli, 2023

Trauma is de reactie van het lichaam op een ongunstige, schokkende en onvoorspelbare gebeurtenis die iemands vermogen om ermee om te gaan te boven gaat. Geconfronteerd met zo’n ervaring voelen we terreur, weerloosheid en een reeks bijwerkingen. Professionele ondersteuning is essentieel, maar niet alle alternatieven zijn even effectief. Traditionele psychotherapie lijkt bijvoorbeeld minder effectief te zijn bij trauma.

Het is de moeite waard om te vermelden dat al het interne werk dat wordt gedaan om trauma’s te overwinnen in dit opzicht voordelen zal opleveren en dat elke persoon anders is. De voorkeuren en eigenschappen van elke persoon beïnvloeden of ze zich meer afgestemd voelen op de ene psychotherapeutische benadering dan op de andere.

De kenmerken van de nare ervaring in kwestie betekenen echter dat bepaalde interventies die meer gericht zijn op spreken niet het beste alternatief zijn. Laten we meer te weten komen.

Wat is traditionele psychotherapie?

Psychologie is geen homogene wetenschap. Sinds haar ontstaan is er vooruitgang geboekt en zijn er transformaties doorgevoerd op basis van nieuwe bevindingen. Daarnaast zijn er verschillende scholen en stromingen die hun eigen manieren hebben om in te grijpen in gedachten, emoties en gedrag.

Hoewel deze benaderingen op veel manieren kunnen worden gecategoriseerd, bewandelen de meesten verschillende paden om het probleem aan te pakken. De meest traditionele stromingen zijn gebaseerd op gesprekken tussen patiënt en therapeut en zijn “van boven naar beneden” gericht; dat wil zeggen dat denken, taal en reflectie centraal staan in het proces.

Binnen deze traditionele benaderingen vinden we stromingen als psychoanalyse, narratieve therapie, dynamische therapie of dialectische gedragstherapie. Het is zelfs mogelijk om cognitieve gedragstherapie in deze categorie te plaatsen.

Het is een feit dat deze benaderingen effectief zijn gebleken bij de behandeling en oplossing van stoornissen en ziekten. Dialectische gedragstherapie is bijvoorbeeld nuttig om in te grijpen bij borderline persoonlijkheidsstoornis.

Aan de andere kant helpt dynamische therapie bij emotioneel beheer en angstig-depressieve symptomen, zoals vermeld in een publicatie (Spaanse link) in het Journal of the Spanish Association of Neuropsychiatry.

Daarnaast is aangetoond dat cognitieve gedragstherapie effectief is bij een groot aantal psychologische problemen, zoals vermeld door Natuurgeneeskunde (Spaanse link). Deze technieken zijnechter mogelijk niet zo heilzaam als het gaat om trauma’s.

Waarom is traditionele psychotherapie minder effectief bij trauma?

Volgens een interessant artikel (Spaanse link) gepubliceerd in het Journal of Transactional Analysis and Humanistic Psychology zijn er verschillende redenen die verklaren waarom traditionele psychotherapie minder effectief is bij trauma. Tot de belangrijkste redenen behoren die welke we hieronder zullen toelichten.

1. Toegang tot trauma

Traditionele psychotherapie werkt met het rationele deel van de hersenen (neocortex), maar trauma wordt daar niet opgeslagen, maar eerder in de emotionele hersenen (het limbisch systeem) en in het lichaam.

In feite is het zo dat wanneer we een ervaring meemaken met een grote negatieve emotionele impact, het rationele gebied wordt losgekoppeld. Daarom treden dissociatieve ervaringen op en wordt het trauma soms niet opgenomen in het bewuste geheugen.

Daarom is proberen toegang te krijgen tot de gebeurtenis door reflectie in de meeste gevallen niet productief. De persoon weet misschien niet waarom hij handelt zoals hij doet en is toch niet in staat om het te vermijden. Bovendien kunnen ze uren praten over wat er gebeurd is zonder dat hun symptomen er ook maar iets door veranderen.

2. Vermogen om te verwoorden

Soms kan het trauma niet onder woorden worden gebracht. En dat komt omdat het niet goed is opgeslagen en in het lichaam blijft opgeslagen via lichamelijke sensaties, geuren, beelden of geluiden.

Traumatische herinneringen zijn gemakkelijker te proppen in het impliciete geheugen. Dat werkt automatisch en onbewust en blijft actief in tijden van stress.

Om een gebeurtenis te verbaliseren of te vertellen, zou het gebaseerd moeten zijn op het expliciete geheugen (dat concepten, feiten of ideeën bevat en het mogelijk maakt om de gebeurtenis met samenhang te vertellen). Maar dit wordt geremd door de werking van stresshormonen die de activiteit van de hippocampus onderdrukken.

3. Activering van het zenuwstelsel

Bij mensen met posttraumatische stress zijn de symptomen van angst, paniek, slaapstoornissen en concentratieproblemen gebaseerd op een overactivering van het autonome zenuwstelsel. Deze symptomen helpen op het moment van de gebeurtenis om de fysieke of psychische integriteit van de persoon te waarborgen.

Maar als de gebeurtenis eenmaal voorbij is, wordt deze activering chronisch en genereert het deactiverende gevoel van alertheid.

Daarom moet het primaire werk omgaan met lichamelijke sensaties, ze kunnen identificeren, voelen en loslaten. Dit om ze later te kunnen beschrijven en er betekenis aan te geven door middel van taal.

Welke alternatieven bestaan er om trauma te behandelen?

Al het bovenstaande maakt traditionele psychotherapie minder effectief in het aanpakken van trauma en herstel. Er zijn echter bruikbare alternatieven beschikbaar voor patiënten.

Deze bestaan uit ‘bottom-up’ benaderingen; dat wil zeggen dat ze uitgaan van emoties en gewaarwordingen, van dat wat automatisch en emotioneel is, om later over te gaan op rationaliteit en verbale expressie.

Kortom, het hoofddoel van herstel is om al die niet-verbonden elementen die werden opgeslagen te integreren en ze betekenis te geven als een complete ervaring die een begin en een einde heeft. Om dit te doen, heb je opties zoals de volgende:

  • Neurofeedback. Helpt de patiënt zijn hersenactiviteit zelf te reguleren. Daardoor veranderen de patronen die posttraumatische stress veroorzaken en ook het bijbehorende gedrag.
  • Sensorimotorische therapie. Vergemakkelijkt de somatische verwerking veroorzaakt door trauma, waarbij lichaamsgerichte interventies worden geïntegreerd. Het combineert de theorie en technieken van cognitieve therapie, zoals vermeld in een artikel van de Open Universiteit van Catalonië (Spaanse link).
  • Mindfulness-gebaseerde benaderingen. Op mindfulness gebaseerde oefeningen en technieken zijn een geweldige aanvulling op de gebruikelijke aanpak van trauma. Ze helpen de symptomen te verminderen. Dit staat in een meta-analyse (Engelse link) gepubliceerd indeTijdschrift voor Trauma & Dissociatie.
  • EMDR. Het doel is hier om de verwerking van traumatische herinneringen te bereiken door bilaterale stimulatie toe te passen. Deze techniek heet eye movement desensitization and reprocessing en helpt om posttraumatische symptomen te verminderen en te verbeteren.

Slotaanbevelingen

Kortom, er zijn verschillende psychologische stromingen die in staat zijn om trauma en de gevolgen ervan aan te pakken. Zoals we hebben gezien, zijn sommige beter aangepast aan de specifieke kenmerken van posttraumatische stoornissen dan andere.

Traditionele psychotherapie is minder effectief bij trauma, maar dat betekent niet dat het niet werkt. In dit geval kan de behandeling echter langer duren en minder productief zijn.

Desondanks is het cruciaal om jezelf in handen te geven van een professional die gespecialiseerd is in trauma. Iemand de meest effectieve en up-to-date interventies kent en beheert, en in staat is om in elk specifiek geval het beste therapeutische alternatief aan te bevelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.