De kunst van het verdienen

Wat verdien je? Waarom verdien je het? Tegenwoordig weten we dat de kunst van het verdienen te maken heeft met die processen die werken tussen wat je wilt en wat je uiteindelijk krijgt.
De kunst van het verdienen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 19 november, 2021

Als we het hebben over de kunst van het verdienen, ligt het voor de hand om het te relateren aan de klassieke link tussen hard werken, doorzettingsvermogen en de vruchten die daaruit voortkomen.

Hoewel dit veel te maken heeft met verdienste, houdt het daar in werkelijkheid niet op. In feite zijn er veel andere factoren die de vergelijking van wat je verdient en krijgt, compleet maken.

Juist daarom is de kunst van het verdienen een onderwerp van discussie. Inderdaad, zoals vaak wordt bewezen, krijgen mensen niet altijd wat ze verdienen. Soms krijgen ze meer, soms minder en soms niets. In feite lijkt rechtvaardigheid niet een van die factoren te zijn die van nature werken, maar specifieke acties vereisen om te kunnen plaatsvinden.

De kunst van het verdienen vertelt ons over die acties die nodig zijn om het proces te vergemakkelijken waarin een individu verkrijgt wat, om een goede reden, ze verdienen. In feite heeft elke persoon een verwachting van wat ze verdienen, maar ze zijn zich daar niet altijd van bewust. Dat is het eerste obstakel. Laten we dit gedetailleerd bekijken.

Verdienste bestaat bij veel gelegenheden uit het materialiseren van verwachtingen, waardoor het hele proces van prestatie begint. De volgende stap is het bouwen van een droom, waarbij doelen worden geformuleerd en de verwachtingen bewust worden verhoogd.”

-Alberto Luis González-

Vrouw met haar rug naar het strand

De kunst van het verdienen

De kunst van het verdienen is gebaseerd op het uitgangspunt dat we eerder noemden. Het is het feit dat we allemaal verwachtingen hebben van wat we verdienen. Het probleem is dat hier een bewust en een onbewust deel bij betrokken is. Idealiter is er samenhang tussen de twee, maar dit is niet altijd het geval.

In feite zijn er altijd mensen die ernaar streven een doel te bereiken zonder het uiteindelijk te bereiken. Op andere momenten gebeurt het tegenovergestelde. Er lijken inderdaad mensen te zijn die alle positiviteit naar zich toe trekken, zonder dat ze er zelfs maar veel moeite voor hoeven te doen. Waarom gebeurt dit?

Een deel van het antwoord ligt misschien in de kunst van het verdienen. Dit heeft niets te maken met geluk of pech, of met “energie” of iets dergelijks. Wat er in plaats daarvan gebeurt, is dat je verwachtingen over wat je denkt te verdienen, worden vertaald in houdingen en acties. Dit zijn uiteindelijk een van de aspecten die je dichterbij of verder weg brengen van je doelen.

Verdien je het of niet?

In principe verdien je het beste voor jezelf, zeker als je eerlijk en fatsoenlijk handelt. In feite helpen doorzettingsvermogen en inspanning je om te bereiken wat je wilt.

We moeten echter vermelden dat sommige dingen gewoon niet mogelijk zijn, en dit niet erkennen leidt alleen maar tot frustratie. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om de jeugd voorbij biologische grenzen te brengen.

Je kunt ook nooit meer terug naar het verleden. Je moet ook het idee van totale perfectie, volledige onvoorwaardelijkheid, totale en permanente bevrediging en het idee van onsterfelijkheid volledig vergeten, zowel van jezelf als van alles wat bestaat.

Geconfronteerd met mogelijke doelen, is wat vaak tussen het willen en het bereiken ervan staat, je gevoel van waardigheid. Dit is vaak een onbewust gevoel. Het levert situaties op waarin er een inconsistentie is tussen de concrete acties die je inzet om iets te bereiken en je houding in het proces.

Met acties ga je richting prestatie. Met de verkeerde houding saboteer je het echter. Er wordt zelfs vaak gezegd dat sommige mensen al verslagen zijn voordat ze zelfs maar iets ondernemen. Hoe hard ze ook proberen, welke houding ze ook uitstralen en hoe ze ook vooruitgaan, ze komen obstakels tegen.

Vrouw wandelt

De kunst van het verdienen ontwikkelen

Vaak vormt een onverwerkte ervaring uit het verleden de basis voor het gevoel dat je iets niet verdient. Het is ook mogelijk dat je een onbewuste opdracht vervult.

Het kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van hoe een bepaalde autoriteit in het verleden naar je keek. Als alternatief, als je het gevoel had dat je toen onzichtbaar was voor anderen, zou je kunnen denken dat dit is wat je vandaag verdient.

Hoe kun je dit overwinnen? Welnu, de kunst van het verdienen begint met een herconfiguratie van je relatie met jezelf. Soms zijn er zoveel moeilijkheden dat je professionele hulp nodig hebt om dit te bereiken.

Op andere momenten is het voldoende om gewoon over de situatie na te denken en een goede vriend voor jezelf te worden. Aan de andere kant is het belangrijk om de zorg voor jezelf boven elk ander aspect van je leven te stellen.

Het eerste is om jezelf te verdedigen, je eigen integriteit te behouden en jezelf op de eerste plaats te zetten in alles wat je doet. Dit is geen egoïsme of arrogantie, maar een gezond gedragsprincipe.

Ten slotte helpt het om leuke hobby’s en activiteiten te cultiveren. Dit zal je helpen om op een meer luchtige manier door het leven te gaan en die compromisloze houdingen te elimineren. Sterker nog, maak jezelf gelukkig. Omdat de kunst van het verdienen van nature gebaseerd is op gevoelens van welzijn en zelfzorg.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Aramburu Otazu, M., & Sabaté Muriel, I. (2020). Merecimiento y lenguajes de la injusticia: introducción. Etnográfica. Revista do Centro em Rede de Investigação em Antropologia, 24(1)), 157-164.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.