Goed voor jezelf zorgen: nu is het moment

Goed voor jezelf zorgen: nu is het moment

Laatste update: 18 juni, 2018

Soms raak je zo verstrikt in dingen dat je vergeet om te zorgen voor de enige persoon die voor altijd bij je zal zijn: jijzelf. En misschien denk je dat het egoïstisch is om jezelf bovenaan je ‘to-do’-lijst te plaatsen en na te denken over persoonlijk welzijn… maar dat is het niet. Eigenlijk is het een van de belangrijkste investeringen die je ooit kunt doen. Het is een investering in jezelf, je gezondheid, je behoeften en je welzijn. Goed voor jezelf zorgen is bovendien absoluut noodzakelijk om voor anderen te kunnen zorgen. Als je weet hoe je voor jezelf kunt zorgen, zul je in staat zijn om een ​​volledigere versie van jezelf aan anderen te geven.

Vrouw houdt van zichzelf: goed voor jezelf zorgen is belangrijk

Uren per dag besteden aan het verzorgen van andere mensen is iets dat getuigt van de puurste, meest oprechte vorm van zorg. Maar het zal je emoties zwaar belasten als het constant wordt. En als een persoon een groot deel van zijn leven besteedt aan het zorgen voor andere mensen, of dit nu op een praktisch niveau is (dingen voor hen doen), of een sentimenteel niveau (emotionele steun geven), zal hij stoppen met voor zichzelf te zorgen. Misschien vergeet hij zelfs hoe. En dat terwijl goed voor jezelf zorgen zoiets onmisbaars is. Echt, het is een fundamenteel vermogen als het gaat om het hebben van een goede psychologische en emotionele gezondheid.

“Niets schenkt zoveel voldoening als terugkijken op de jaren en ontdekken dat je bent gegroeid in zelfbeheersing, oordeel, vrijgevigheid en onzelfzuchtigheid.”
-Ella Wheeler Wilcox-

Vrouw houdt hartje in handen: goed voor jezelf zorgen is belangrijk

Goed voor jezelf zorgen: waarom is het zo moeilijk?

Vaak handelen we, bewegen we of nemen we beslissingen op basis van wat andere mensen nodig hebben of zeggen. Het gevolg hiervan is dat we niet langer aan onze eigen behoeften voldoen en deze zelfs vergeten. Het is net als wanneer je stopt met een bepaalde activiteit – je verliest je vaardigheden, en misschien vergeet je zelfs hoeveel je ervan hield. Dus als je stopt met naar jezelf te luisteren en voor jezelf te zorgen, dan zul je vergeten hoe dit moet. We kunnen deze situatie vooral zien bij mensen die jarenlang voor hun kinderen of familieleden hebben gezorgd. Op het moment dat ze stoppen met voor die mensen te zorgen, worden ze depressief, ervaren ze angst en begrijpen ze niet wat er met ze gebeurt, of waarom ze zich zo voelen.

Mensen die niet weten hoe ze voor zichzelf moeten zorgen hebben het gevoel dat ze verdwaald zijn. Ze hebben het gevoel dat ze geen richting hebben in hun leven. Dat ze vastzitten en niets kunnen doen om uit de situatie te komen waarin ze zich bevinden. Het moment is aangebroken om ‘voor zichzelf te zorgen’ en ze weten niet hoe. Ze confronteren een taak die bijna onmogelijk voor ze is: het is onbekend en ze weten niet eens waar ze moeten beginnen.

“Er is maar één hoek van het universum waarvan je zeker weet dat je hem kunt verbeteren, en dat is je eigen zelf.”
Aldous Huxley

Goed voor jezelf zorgen: hoe doe je het?

Je hebt vast gemerkt dat als de dingen goed gaan, alle ontberingen gemakkelijker te overwinnen zijn. En je moet accepteren dat deze taak volledig van jou afhangt. Dat wil zeggen, als je een partner, vrienden, familie of kinderen hebt, dan is het heus geweldig als ze zich zorgen maken over je welzijn (en dat zouden ze ook moeten doen), maar je kunt niet van de mensen om je heen verwachten dat ze voor je zorgen. Het is een taak die je op eigen initiatief moet doen. Daarom geven wij je zeven ideeën hoe je dit kunt aanpakken.

1. Organiseer je omgeving, want het laat jou van je beste kant zien

Het op de juiste manier bijhouden van je huis, kamer, werkruimte en fysieke omgeving is een goede eerste stap. De plaatsen waar je je bevindt moeten uitnodigend zijn. Is er sprake van onrust, weinig licht en kou, dan zul je je niet op je gemak kunnen voelen. En als het elke dag zo is, zal je algemene psychische ongemak steeds erger worden.

2. Las elke dag een moment van ontspanning in

We hebben allemaal een levensstijl waarin ‘we nooit genoeg tijd hebben.’ En ergens is dit ook gewoon zo. Tijd is echter een hulpbron die je van de ene plaats ‘wegneemt’ en in een andere plaats ‘investeert.’ Als het aankomt op goed voor jezelf zorgen, is het dan ook belangrijk om elke dag, al is het maar tien minuten, te ontspannen en los te koppelen. Om een ​​kopje koffie of thee te drinken, of even wat te lezen zonder je door iets of iemand te laten storen. Dit moment van ontspanning kan ‘s ochtends,’ s middags of ‘s nachts zijn. Het maakt dan ook niet wanneer je het doet, als je het maar doet…

Ontspannen vrouw: goed voor jezelf zorgen is belangrijk

3. Maak gelach onderdeel van je routine

Gun jezelf dingen die je aan het lachen maken. Tv-programma’s, films, een radioprogramma, het maakt niet uit wat. Het belangrijkste is dat het je verbindt met je gevoel voor humor. Het is ontzettend positief om elke dag te lachen. Je zult de effecten op je stemming ook zeker voelen. Wees dus proactief en doe dingen die je aan het lachen maken. En wacht niet tot ze naar jou toekomen, zoek ze op.

4. Neem afstand van negatieve mensen en emoties

Afstand nemen van de dingen die je pijn doen, is een noodzakelijke stap om goed voor jezelf te zorgen. Als je een giftige relatie hebt of als mensen in je directe omgeving negativiteit vertonen, neem dan afstand en stel grenzen. Goed voor jezelf zorgen gaat moeilijk als je wordt omringd door mensen die je inspanningen om welzijn te bereiken negeren.

5. Ontwikkel je persoonlijke relaties – geef ze de tijd en maak ze de moeite waard

Als je eenmaal grenzen hebt gesteld in je giftige relaties en afstand hebt genomen van negatieve emoties (waarbij je eerst eens naar ze hebt geluisterd in plaats van ze te negeren), kun je relaties aangaan die je een goed gevoel geven. Geef deze relaties tijd. Ontmoet vrienden, ga uit eten met je partner of ga op bezoek bij diegene die je al een tijd weer eens wilt zien. Door tijd te steken in deze relaties zul je je emotioneel ondersteund en verzorgd voelen.

6. Doe aan lichaamsbeweging, en als je geen tijd hebt… maak dan tijd!

Lichaamsbeweging is een van de beste hulpmiddelen om je psychische evenwicht terug te krijgen en je humeur te verbeteren. Naast het hebben van psychologische voordelen, zal lichaamsbeweging ook je zelfrespect verbeteren. Je zult je beter voelen en een beter zelfbeeld hebben. En dit alles zal je een goede dosis positieve emoties geven. Houd je aan een wekelijks trainingsschema en je zult meteen de veranderingen opmerken.

 

Vrouw aan het hardlopen: goed voor jezelf zorgen is belangrijk

7. Luister naar je behoeften als persoon

Zorg er vooral voor dat je verbinding maakt met je behoeften, luister naar wat je wilt zeggen of doen en wees trouw aan jezelf. Dit zijn enkele van de beste manieren om voor jezelf te zorgen. Je eigen behoeften opzij zetten en altijd het welzijn van anderen centraal stellen, is op dat moment misschien de makkelijkste optie. Op de lange termijn zal het echter zijn tol eisen. Je moet dan ook nadenken over hoe jij je voelt, wat jij wilt, wat belangrijk is voor jou en hoe je aan deze dingen kunt voldoen.

Houd er tot slot rekening mee dat goed voor jezelf zorgen een zware klus kan zijn. Als je het nog niet eerder hebt gedaan, weet je misschien niet eens waar je moet beginnen. Maar raak niet ontmoedigd. Alles wat we minstens 21 dagen doen, wordt een gewoonte. Stel jezelf het doel om er de komende 21 dagen een gewoonte van te maken om voor jezelf te zorgen. Je zult er geen spijt van krijgen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.