Streef naar excellentie, niet naar perfectie

Ben jij het type persoon dat streeft naar perfectie in elk aspect van je leven? Als het antwoord “ja” is, staat je een leven vol lijden en frustratie te wachten. In plaats van perfectie, probeer te gaan voor excellentie. Probeer jezelf te overtreffen, zonder jezelf met iemand te vergelijken.
Streef naar excellentie, niet naar perfectie

Laatste update: 20 november, 2020

Als je ooit hebt nagedacht over de betekenis van excellentie, is er een cruciaal detail dat je altijd moet onthouden: excellentie betekent niet het bereiken van het toppunt van succes.

Het gaat er niet om dat je beter bent dan andere mensen of nooit fouten maakt. Een populaire gedachte op het gebied van persoonlijke groei is dat als je naar uitmuntendheid streeft, je nooit je motivatie verliest. Maar als je je zinnen op perfectie richt, veroordeel je jezelf tot lijden.

Hier is een voorbeeld dat je vast wel wat zegt. Het is je waarschijnlijk wel eens opgevallen dat onderwijscentra en trainingscursussen vaak aangeven dat het hun doel is om studenten te helpen zich te onderscheiden van de rest. Het idee dat je beter zou moeten zijn dan alle anderen (in bijna elke discipline) domineert onze samenleving.

Dus in deze poging om kinderen op te voeden tot de volgende Stephen Hawking of Marie Curie, breng je ze eigenlijk op een moeilijk pad van angst, teleurstelling en frustratie. Wanneer iemand perfect probeert te zijn, zijn mislukkingen en fouten namelijk verwoestend en pijnlijk. Het streven naar perfectie is uiteindelijk een recept voor een ramp.

Aan de andere kant, als je streeft naar excellentie, zul je gemotiveerd zijn en klaar om alles te overwinnen. Als je streeft naar uitmuntendheid, begrijp je dat je van je fouten kunt leren. Op dit pad is falen gewoon een nieuwe kans om te verbeteren. Laten we hier dieper op in gaan.

Streef naar excellentie en niet naar perfectie

Excellentie en waarom je ernaar zou moeten streven

Er is een opkomende stroming binnen de psychologie die de psychologie van excellentie wordt genoemd. Het streeft naar een diepgaand begrip van de processen waardoor mensen geluk en professionele voldoening bereiken.

Hier is een voorbeeld om het beter te begrijpen. Een veelvoorkomend verschijnsel is dat veel getalenteerde kinderen die hun vaardigheden tijdens hun jeugd ontwikkelen, hiermee stoppen als volwassenen.

Muzikanten, gymnasten, artiesten, dansers…. Waarom zouden mensen met zoveel potentieel, meesterschap en vaardigheden stoppen met de activiteit die hen uniek maakte?

Het antwoord is simpel: we focussen ons vaak op talent zonder excellentie te ontwikkelen. Met andere woorden, mensen denken meestal dat, als iemand ergens goed in is, dit komt omdat ze gezegend zijn. Je hebt talent of je hebt het niet.

Dit is echter ver bezijden de waarheid. Als je echt ergens goed in wilt zijn, heb je zoveel meer nodig dan alleen natuurlijk talent. Goede gewoonten aannemen, toegewijd zijn en bereid zijn om uitdagingen te overwinnen, hard werken en jezelf motiveren om een doel te bereiken, definiëren excellentie.

Wonderkinderen worden zelden succesvolle of gelukkige volwassenen. Dit komt doordat hun ouders of verzorgers belangrijke aspecten, zoals zelfrespect, emotioneel management of frustratietolerantie verwaarlozen.

Zo probeert de psychologie van excellentie mensen te helpen de nodige vaardigheden te verwerven om hun doelen te bereiken. Niet het doel van perfectie, maar van zelfactualisatie en geluk. Hieronder geven we de vaardigheden die je nodig hebt om naar excellentie te streven.

Toewijding

Je kunt niet streven naar excellentie als je je niet aan je doel en jezelf toewijdt. Dit vergt doorzettingsvermogen, de moed om je comfortzone te verlaten en het vermogen om in het proces verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen, met het besef dat er uitdagingen zullen komen. Met andere woorden, niemand anders kan het voor jou doen.

Veerkracht

We weten dat het concept van ‘veerkracht’ op dit moment erg populair is. Het is ook belangrijk bij het nastreven van excellentie. Veerkracht helpt je keer op keer op te staan, hoe vaak je ook vaalt of hoeveel fouten je ook maakt.

Houd deze vaardigheid in gedachten als je wilt weten wat excellentie is. Veerkracht is wat je op de been houdt nadat je het verprutst en klaar bent voor nieuwe uitdagingen.

Oefenen, oefenen, oefenen

Als je een discipline wilt beheersen, is oefenen absoluut essentieel. Je moet hard werken en je concentreren op beter worden. Je doel moet zijn om jezelf te overtreffen.

Concentreer je op jezelf en maak je geen zorgen over wat de rest doet. Aan het eind van de dag wordt niemand geboren met iets waar hij of zij het beste in is. Het is allemaal een kwestie van oefenen en focussen.

Wat is excellentie? Hier is nog een factor die het voedt en motiveert: het vermogen om na te denken over je eigen prestaties. Als je geen toezicht kunt houden op je voortgang, zul je nooit iets bereiken. Je moet je bewust zijn van je eigen fouten en dat je soms van tactiek moet veranderen.

Mensen die luisteren, reflecteren en een kritische blik hebben, zullen blijven groeien en zich ontwikkelen.

Zelfvertrouwen om naar excellentie te streven

Mensen met een natuurtalent hebben de neiging om te lijden aan het zogenaamde ‘’bedriegerssyndroom’. Met andere woorden, ze denken dat ze oplichters zijn en geloven niet langer in hun capaciteiten. Dus zonder zelfvertrouwen heb je geen kans om iets te bereiken of gelukkig te zijn.

Dit heeft te maken met het gevoel van eigenwaarde, wat een geweldige psychologische spier is waarmee je optimistisch, veerkrachtig en zeker van jezelf kunt zijn.

Hoe bereik je succes

Transcendentie

Martin Seligman voerde aan dat transcendentie essentieel is voor een mens om zijn geluk op te bouwen. Maar wat betekent die term precies?

Het verwijst naar het vermogen om betekenis te vinden in wat je doet en wie je bent, dat verder gaat dan het fysieke en het tastbare. Het is weten dat je nooit stopt met ontwikkelen. Er is altijd iets meer te bereiken, iets anders dat je kan motiveren en je dromen en verwachtingen kan inspireren.

Transcenderen betekent verder gaan dan het gewone om het buitengewone te bereiken. Als je transcendentie bereikt, zul je gelukkig zijn met jezelf en hoef je jezelf niet met anderen te vergelijken.

Tot slot, wat je doel, passies of verlangens ook zijn, stop met proberen perfect te zijn. Streef in plaats daarvan naar excellentie. Wellicht ook interessant voor jou

Frida Kahlo over de liefde en het leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Frida Kahlo over de liefde en het leven

Frida Kahlo leidde een intens emotioneel leven vol vroegtijdige leerprocessen en controversiële verleidingen. Een leven vol liefde, moeilijkheden e...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.