Emotionele beheersing van angst tijdens de quarantaine

Naarmate de dagen verstrijken, nemen de zenuwen en angst toe. Je kunt niet kiezen hoe je je voelt, maar met de juiste emotionele beheersing van angst zul je meer gemoedsrust hebben om de huidige situatie onder ogen te zien.
Emotionele beheersing van angst tijdens de quarantaine

Laatste update: 21 mei, 2020

De emotionele beheersing van angst tijdens de quarantaine is in deze huidige situatie een onmisbare strategie. Slapeloosheid, concentratieproblemen, toegenomen angst, besmettingsangst, obsessieve en catastrofale gedachten…

De mentale gezondheid van veel mensen lijdt met de dag. Het is als een barst die steeds verder onder ons opengaat en het steeds moeilijke maakt om in evenwicht te blijven.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft hier enkele weken geleden al voor gewaarschuwd. Ze publiceerden een artikel (link in het Engels) met wat advies over dit probleem en het werd goed ontvangen door de mensen in het algemeen, maar ook door professionals in de gezondheidszorg.

Net als je zorgt voor je fysieke welzijn door jezelf te beschermen tegen de coronavirus-infectie, is het essentieel dat je enkele strategieën uitvoert om ook je psychologische welzijn te beschermen.

Afgezien van de aanbevelingen die je mogelijk al ontvangt, is er nog iets dat je moet onthouden. Het voelen van pijn, bezorgdheid, angst en zelfs hopeloosheid is volkomen normaal.

Je kunt de ernst van de huidige situatie niet verminderen, noch kun je proberen het probleem te vermijden of te verbergen. We worden geconfronteerd met een pandemie, een nieuwe situatie en we gaan allemaal, ja echt allemaal, door deze situatie met een of andere vorm van angst.

Sommigen kunnen het beter aan dan anderen. Elk persoon heeft zijn eigen middelen, dingen die ze uit hun eigen ervaringen hebben geleerd. We zijn echter allemaal, zonder uitzondering, gedwongen om gebruik te maken van nieuwe middelen, benaderingen en vaardigheden. Laten we hier dieper op ingaan.

Sleutels tot emotionele beheersing van angst tijdens de quarantaine

“Ik word met de dag angstiger en zenuwachtiger, ik weet niet meer wat ik moet doen.” “Ik voel me zo angstig dat ik niet eens meer kan slapen.” Dit zijn enkele van de opmerkingen die we tegenwoordig vaak horen van vrienden, familieleden, buren en collega’s.

Terwijl sommigen al nadenken over de mechanismen voor de strategie van de-escalatie (exit), worden mensen die het dichtst bij hen staan geconfronteerd met een escalatie van stress en bezorgdheid.

We zouden tegen mensen kunnen zeggen om gewoon hoopvol te blijven en dat alles goed komt. We zouden hen kunnen vertellen dat de dag dat dat de dingen terugkeren naar (relatieve) normaliteit steeds dichterbij komt. Maar in ons achterhoofd weten we dat het niet helpt als we dit zeggen.

Onze toevlucht zoeken in dit soort suikerzoete uitspraken helpt niet. Het verandert niets als mensen lijden aan angst en de ondraaglijke druk van onzekerheid.

Als aanmoediging niet helpt, moet je veranderingen en passende psychologische strategieën toepassen. Het kan dus nuttig zijn om enkele sleutels te leren voor emotionele beheersing van angst tijdens de quarantaine.

De emotionele beheersing van angst tijdens quarantaine

Accepteer wat je voelt, maar laat het je niet beheersen

Het maakt niet uit hoe graag je het wilt of hoeveel iemand het je aanraadt, je zult angst niet zomaar door vreugde of leed door geluk kunnen vervangen. Als je op dit moment nervositeit en angst voelt omdat je bijvoorbeeld niet weet wat er met je werk gaat gebeuren, heeft het geen zin om alleen maar aan blije dingen te denken.

Je mentale universum is geen kaartspel waarbij je kaarten kunt weggooien en betere te trekken. Wat je moet doen is een emotioneel contract met jezelf maken. Om dit te doen, moet je deze richtlijnen volgen:

  • Accepteer al je emoties. Geef angst een plek in je leven en accepteer het. Accepteer de angst, het leed en frustratie die het in je creëert. Laat verdriet zich ook in je leven uiten en laat het tot je spreken.
  • Luister naar en valideer elk gevoel en elke emotie. Kies ervoor om je meer negatieve emoties niet te laten heersen. Laat ze je gedrag niet bepalen. Laat ze je niet immobiliseren, laat ze je niet 24/7 domineren en laat ze je er niet van weerhouden jezelf te zijn.

Leer je mentale focus te beheersen

Zenuwachtigheid en angst trekken onheil aan. Ze zorgen dat je in de knoop komt te zitten, veroorzaken spanningen en maken alles veel gecompliceerder dan het zou moeten zijn. Zorgen stapelen zich op in je hoofd en je maakt je zorgen over wat morgen kan brengen.

De toekomst lijkt een soort abstracte visie te worden vol clair-obscur. Al snel verschijnt de angst opnieuw en laat het je naar adem happen. Al je motivatie, verlangens en gevoel van controle worden daardoor weggenomen.

Zoals Daniel Goleman ons eraan herinnert in zijn boek Focus: The Hidden Driver of Excellence, moet je je aandacht trainen om je welzijn terug te krijgen. Dit betekent in feite het trainen van je mentale focus en het kalibreren ervan.

Alleen het hier en nu doet ertoe. Kijk niet in de toekomst en probeer je niet dingen voor te stellen die nog niet gebeurd zijn. Vraag jezelf af wat je in het hier en nu nodig hebt om je goed en vredig te voelen.

Emotionele beheersing van angst: de helende kracht van verbinding

Een van de sleutels tot beheersing van angst tijdens de quarantaine is verbinding. Er zijn veel manieren om dit te doen, maar ze hebben allemaal één doel. Het doel is om je geest en je hart te verbinden met iets dat je vrede brengt, je welzijn geeft en de last van al je negatieve gedachten verlicht.

  • Maak contact met mensen die weten hoe ze naar je moeten luisteren en vrolijk je dag op met een eenvoudig gesprek.
  • Maak verbinding met een activiteit of een hobby waarmee je je geest kunt bevrijden en creatief en vrij kunt zijn, ondanks dat je je huis niet uit mag. Vind de manier waarop je jezelf echt kunt uiten en maak contact met jezelf.

Activeer je waarden, doelen en intenties: werk aan de persoon die je wilt zijn

Wanneer je hersenen in de zorgmodus staan, vervagen ze je prioriteiten. Wat de baas is over jou in deze mentale toestand is je amygdala. Dit is het hersengebied dat de emotie van angst reguleert en dat soms je visie op de wereld en je gedrag volledig kaapt.

In deze situaties, en om de barometer van de dragelijke angst onder controle te krijgen, moet je jezelf de tijd geven om stil te zijn en te reflecteren. Drink een kop koffie en neem enkele belangrijke beslissingen. Vraag jezelf af wat voor soort persoon je wilt zijn. Vraag jezelf af wat je wilt onthouden over hoe je reageerde op de huidige situatie.

Je hoeft geen held te zijn, verre van dat. Gewoon iemand die duidelijk wist wat hij moest doen en wat hij wilde. Iemand die verantwoordelijk was, iemand die wist hoe hij voor zichzelf en zijn dierbaren moest zorgen. Iemand die de hoop niet verloor, die geloofde in goedheid, in de mensheid, in empathie en in de hoop om hun dromen zo spoedig mogelijk te kunnen vervullen.

Tot slot, zoals psychotherapeut Aaron Beck opmerkte, als je denken eenvoudig en duidelijk is, dan zul je je doelen bereiken en aan je psychologische welzijn werken.

Je hoeft je alleen op het huidige moment te  concentreren en elke gevoelde emotie te accepteren. Maar laat je niet meeslepen door het meest extreme negativisme of door paniek.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.