Leer geluk te meten met momenten

Iedereen voelt tot op zekere hoogte de druk van de toekomst en het gewicht van het verleden. De realiteit is echter dat het enige dat binnen handbereik ligt, het hier en nu is. Als je je alleen richt op wat was of wat zal zijn, zul je lijden. Leer in dit artikel geluk te meten met momenten en geniet van het heden.
Leer geluk te meten met momenten
Rocío García Garzón

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Rocío García Garzón.

Laatste update: 27 december, 2022

Je in het heden bevinden en te leven in het nu heeft ongelooflijke voordelen. Hoewel geluk meten met momenten een geweldige filosofie is, is het een uitdaging om het in werkelijkheid te doen. Ik zie de strijd bij mijn patiënten, wiens leven draait om hun angst of verdriet. Maar ik zie het ook in gebruikelijke gewoonten. Heb jij het ook opgemerkt?

Je voelt je nostalgisch over het verleden, die momenten waarop je zo hard lachte dat je buik pijn deed, of die momenten waarvan je wou dat ze altijd zouden blijven duren.

In een poging om die momenten opnieuw te creëren, maak je duizenden plannen voor morgen, in de hoop dat ze perfect en uniek zijn. Dit vereist veel werk en voorbereiding. Dat is dus hoe je je tijd besteed, met herinneringen en verbeeldingen, terwijl je je verliest in die momenten die al zijn gebeurd.

Vrouw denkt met weemoed aan verleden

Verlangen naar het verleden

Iedereen denkt aan hun verleden, dit is normaal. Je bent een mens en je herinneringen maken deel uit van wat jou definieert. Terwijl je je door het leven beweegt, is het verleidelijk om terug naar het verleden te gaan als je je niet goed voelt. Het is gemakkelijk om je vast te houden aan goede momenten (inmiddels herinneringen) alsof ze je grootste schat waren.

Het probleem ontstaat wanneer je verlangen om in het verleden te blijven je persoonlijke groei in de weg staat. Dat soort gedrag kan je geestelijke gezondheid namelijk beïnvloeden, vooral als het obsessief wordt.

In dit verband kunnen sommige herinneringen je een vreselijk gevoel geven. Deze voorbije momenten veroorzaken nu veel verdriet en zorgen ervoor dat je je schuldig voelt, vooral als je niet weet hoe je er op een gezonde manier mee om moet gaan.

De onzekerheid van een toekomst die je nog moet opbouwen

Iedereen maakt zich wel eens zorgen over de toekomst. We weten zeker dat je momenten hebt gehad waarop je gedachten maar doorraasden en je niet kon stoppen met denken aan de toekomst. Deze gewoonte is heel gebruikelijk in onze moderne samenleving en in de levensstijl van veel mensen. Het dwingt je geest om zeer alert te blijven en hem ten volste te gebruiken.

Hoewel de toekomst beangstigend kan zijn, komt die angst voort uit het verbeelden van alle vreselijke dingen die kunnen gebeuren. Dit is een strategie die de mensheid heeft gebruikt om te overleven.

Het faalt echter, daar je niet in staat bent een bepaalde tolerantie voor onzekerheid te ontwikkelen of om anticipatie te gebruiken om strategieën te ontwikkelen om angst te voorkomen.

Echte vrijgevigheid voor de toekomst ligt in het geven van alles aan het heden.

-Albert Camus-

Leer geluk te meten met momenten

De enige realiteit die je met je gedrag kunt veranderen, is de realiteit waarin je je nu bevindt. Dit is waar het leven gebeurt, wat er nu ook afspeelt als je deze regels leest. Het enige dat je kunt doen is genieten van elk moment zoals het komt. Aan het einde van de dag bestaat het leven uit deze kleine momenten.

Wanneer je je verleden opnieuw bezoekt, of wanneer je aan de toekomst denkt, is het belangrijk om objectief te kunnen herkennen waarom je dit doet.

Je moet leren je emoties van situaties te scheiden en in staat zijn om nieuwe paden te identificeren, zodat je vooruit kunt gaan. Een van de sleutels om dit te laten gebeuren, is jezelf stevig in het heden te plaatsen en op elk moment naar geluk te zoeken.

Natuurlijk is dit veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt deze gewoonte echter met wat oefening aannemen. De eerste stap is om het idee te omarmen dat er niets mis is met verandering. Accepteer dat het leven synoniem is met verandering en evolutie en dat het huidige moment is waar het leven gebeurt.

Geniet van het moment

De auteur en expert op het gebied van leiderschap en management, Francisco Alcaide, gaf enkele duidelijke tips over hoe je je emoties kunt beheersen en je leven onder controle kunt krijgen:

  • Kijk met dankbaarheid terug op het verleden.
  • Geniet met enthousiasme van het heden.
  • Bouw de toekomst met hoop.

Je geluk meten en van het moment genieten

Terwijl je door je dagelijkse leven gaat, moet je soms even stoppen en je focus verleggen. Probeer te stoppen met haasten en schakel je negatieve interne dialoog uit. Alleen dan kun je in het huidige moment leven en er echt van genieten.

Mindfulness beoefenen helpt ook, omdat het een techniek is die je helpt je volledig bewust te zijn van het huidige moment. Het geeft je de rust die je nodig hebt om in te gaan op de dingen die je overkomen en niet slechts te reageren.

Het enige wat je hoeft te doen is stoppen en nadenken over de momenten die deel uitmaken van je leven. Als je oplet, zijn je meest dierbare herinneringen vaak aan dingen die toevallig gebeurden. Hoewel je er niet naar op zoek was, gebeurde het toch, terwijl je in het heden leefde. Probeer dus je geluk te meten met de momenten zoals ze komen. Wellicht ook interessant voor jou

Het heden simplificeren met deze 3 vragen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het heden simplificeren met deze 3 vragen

"Geniet van het moment!" hoor je mensen wel eens zeggen. Weinig mensen doen dit echter. Hiervoor moeten we het heden simplificeren.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.