De Bushido Code, de deugden van de overwinnaar

De oude Japanners hebben de Bushido Code ontwikkeld om aan de gevechten van de samoerai een betekenis van menselijkheid en eer te geven. Lees verder en ontdek meer over deze code!
De Bushido Code, de deugden van de overwinnaar

Laatste update: 14 december, 2019

De Bushido Code is een oude lijst van Japanse principes. Oorspronkelijk werd deze reeks van richtlijnen voor het leven strikt gevolgd door de samoerai. Het woord “bushido” betekent “de manier van de krijger.”

Voor de Japanse samoerai was de Bushido Code echter niet zomaar een lijst met voorschriften die zij moesten volgen. De voorgaande vertaling doet het al vermoeden.

Eigenlijk was het meer een weg, een pad. Om het eenvoudiger te stellen, het was een proces. Zij zagen het als een gids die hen hielp om betere mensen te “worden.” Het was dus geen geheel van onbetwistbare wetten.

Het voornaamste doel van de Bushido Code was om krijgers te ontwikkelen die konden vechten voor datgene waarin ze geloofden zonder hun menselijkheid te verliezen.

De code hield ook in weten hoe ze andere mensen konden leiden. In sommige gevallen waren de waarden zelf belangrijker dan het strijden op zich. Lees dus verder en ontdek de zeven deugden van deze oude code.

“Stijg uit boven de massa’s mensen die bang zijn om te handelen.”

-De Bushido Code-

De zeven deugden van de Bushido Code

Rechtschapenheid en rechtvaardigheid

1. Rechtschapenheid en rechtvaardigheid

De Bushido Code verbindt het feit dat men eerlijke overeenkomsten maakt met mensen, met het vervullen van die overeenkomsten. Dat betekent dat je trouw bent aan je woord en je beloften waar maakt. In zekere zin zijn alle menselijke relaties zo: een voortdurend verbond.

De samoerai koppelden ook het begrip rechtvaardigheid aan hun eigen zelfbewustzijn. Er bestond geen wet die bepaalde wat rechtvaardig was of niet. Het idee was dat mensen zich moesten houden aan hun eigen betekenis van was rechtvaardig was. Dat betekende echter niet dat alles zich in een grijze zone bevond. Er was nog steeds sprake van zwart en wit.

2. Moed, één van de deugden in de Bushido Code

Moed betekent eigenlijk dat je bereid bent om risico’s te nemen om te krijgen wat je wil. De manier van de krijger zegt dat je je niet als een schildpad in je schelp mag verbergen.

De samoerai werden dus verondersteld risico’s te nemen en zichzelf in gevaar te brengen. Toch deden ze het niet blindelings, ze waren altijd voorzichtig en respectvol. Dat hielp hen om een vol en verbazingwekkend leven te leiden.

3. Mededogen

In tegenstelling tot de krijgers van de moderne tijd probeerden de samoerai goed en meedogend te zijn. Ze beschouwden het als een uitdrukking van hun innerlijke en uiterlijke kracht. Ze geloofden ook niet dat vechten hen liet ophouden met mededogen te voelen. Het hield hen ook niet tegen om in staat te zijn zich in de situatie van andere mensen te verplaatsen.

Mededogen maakte hun inspanningen en verwezenlijkingen alleen maar meer gerechtvaardigd. Genieten van de pijn van andere mensen was voor hen walgelijk en immoreel.

4. Hoffelijkheid

Hoffelijkheid is nauw verbonden met mededogen. Het betekent in principe dat je onnodig vertoon van kracht vermijdt en nooit wreed bent. Voor een ware krijger betekent niet hoffelijk en correct zijn in de strijd hetzelfde als een dier zijn.

De Bushido Code zegt dat hoffelijkheid niet alleen van moed in de strijd komt. Het is evengoed afkomstig van het respect om empathie te voelen voor de vijand, zelfs nadat je hem verslagen hebt.

5. Eer, een fundamenteel onderdeel van de Bushido Code

Bijna alles in deze filosofie heeft te maken met eer. Zowel de samoerai als de Japanners beschouwen eer als een fundamentele waarde. Eervol zijn betekent dat je op een juiste manier handelt waarbij je goede ethische principes volgt en je plichten vervult.

Opnieuw benadrukten de samoerai ook hier het zelfbewustzijn. Zij geloofden dat iedereen de verantwoordelijkheid moet nemen voor de eigen beslissingen en daden. Het maakt niet uit wat andere mensen denken of wat er elders geschreven staat. Uiteindelijk moeten we allemaal verantwoording aan onszelf afleggen.

6. Absolute oprechtheid

Deze deugd betreft de enorme waarde die de samoerai aan hun woord gaven. Ze hebben letterlijk een spreekwoord “Spreken en handelen zijn één en hetzelfde.”

Deze deugd betekent totaal consequent zijn. Jouw woord geven, spreken en beloftes maken zijn allemaal slechts ondergeschikte handelingen. Een ware krijger weet dat ook zijn woord een wapen is. Ze gebruiken het namelijk om respect over te brengen.

Absolute oprechtheid een onderdeel van de Bushido Code

7. Plicht en trouw

Plicht is niet iets dat iemand je oplegt. Het is iets waarvoor je kiest. Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is dat je je aan je woord houdt. Als je jouw beloftes niet vervult, dan onteer je jezelf. Je brengt schaamte toe aan iedereen die boven en onder je staat.

Volgens deze code moet een ware krijger volledig trouw zijn aan de mensen die hem volgen. Hun woorden en daden zijn de blauwdruk voor andere mensen om hen te volgen. Dat betekent dus dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben ten aanzien van andere mensen. Ze moeten die altijd opnemen en proberen op een eervolle manier te handelen.

Zoals je kan zien, kunnen we de Bushido Code gemakkelijk toepassen op de moderne wereld. In ons dagelijks leven ervaren we vele dingen die vereisen dat we onze innerlijke krijger naar buiten laten komen. Zoals de oude krijgers ons geleerd hebben, moet die krijger dapper, meedogend en eervol zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Aan alle dappere vrouwen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Aan alle dappere vrouwen

Vandaag draag ik op aan alle dappere vrouwen, die zelfs met de donkere wolk die kanker genoemd wordt boven hun hoofd, kracht vinden om door te gaan...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Yuzan, D. (1998). El Código del Samuray: El espíritu del Bushido japonés y la vía del guerreo. Edaf.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.