Vertrouwen creëren door je daden je woorden te laten weerspiegelen

Vertrouwen creëren door je daden je woorden te laten weerspiegelen
Alicia Garrido Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Alicia Garrido Martín.

Laatste update: 27 december, 2022

Je kunt vertrouwen creëren bij mensen als je daden de woorden die je zegt bevestigen. Zoals Mahatma Gandhi het zo eenvoudig en scherp verwoordde: “daden drukken prioriteiten uit“. Daden tonen waarheid en authenticiteit – zelfs de daad van niets doen.

Daden kunnen je woorden ondersteunen of tegenspreken. Je woorden zijn betrouwbaarder als ze worden begeleid door daden die in dezelfde richting wijzen en dezelfde intentie tonen. Als ze ondersteunen wat je zegt, laat je zien dat de verlangens, beloften, verontschuldigingen en bedoelingen die je uitdrukt waar zijn. Dit helpt vertrouwen creëren en stelt je in staat te ontspannen omdat je niet altijd alert hoeft te zijn.

Je zou je hier vooral mee kunnen identificeren als je makkelijk degenen vertrouwt die voor jou belangrijk zijn. Je vertrouwt ze op basis van de consistentie tussen wat ze zeggen en wat ze voor je doen. Je hoeft ze niet steeds te vragen om het waar te maken, want hun woorden zijn genoeg. Of misschien denk je aan die vrienden die niet erg emotioneel expressief zijn, maar die wel hebben laten zien dat ze er altijd voor jou zijn.

Vertrouwen creëren door woorden met daden te bevestigen

En dan zijn er nog die mensen die je blindelings vertrouwt omdat ze zulke mooie dingen zeggen. Mensen die graag beloften doen, maar later laten zien dat ze die niet kunnen waarmaken.

Vertrouwen creëren in de natuur

Als woorden niet samengaan met daden die ze bevestigen, worden ze fragiel. Ze maken het vertrouwen kapot en maken het moeilijk om het terug te krijgen. Je kunt niet vertrouwen op iemand die één ding zegt en dan iets heel anders doet. Maar tegelijkertijd laat je eigen onvermogen om te reageren ook zien wat je vooropstelt in je leven.

Denk aan de mensen die je hart vulden met mooie en zorgzame woorden. Hoe kun je jezelf nu niet willen laten troosten door zulke schoonheid en hoop? Mensen willen vertrouwen – we zoeken niet naar mensen die ons pijn kunnen doen. We beginnen muren op te bouwen naarmate de schade zich opstapelt, maar ons ware verlangen is vertrouwen.

Vertrouwen brengt veiligheid en vrede

Vertrouwen brengt veiligheid, die we nodig hebben om gezond te blijven. We hebben consistentie nodig. Onsamenhangendheid maakt ons verward, onzeker en houdt ons voortdurend alert. Dus als iemand herhaaldelijk ons vertrouwen schendt, voelen we de behoefte om afstand te namen.

Vertrouwen creëren in plaats van aan jezelf twijfelen

Als we geen waarde hechten aan vertrouwen, zijn we gedoemd om keer op keer teleurgesteld te worden door onze relaties. Als we onszelf niet respecteren, zal niemand anders ons respecteren. Daarom is het belangrijk om serieus te overwegen aan wie we het mooie maar fragiele geschenk van vertrouwen aanbieden. Soms is dit een daad die getuigt van ware moed.

Zoek mensen die vertrouwen creëren door met hun daden hun woorden te ondersteunen. Zeg de dingen niet zomaar als je niet helemaal zeker weet of ze je gevoelens weerspiegelen. Maak geen beloften als je denkt dat je ze misschien niet kunt waarmaken. Zorg ervoor dat je eigen woorden waarde hebben. Wanneer er consistentie is tussen wat je zegt en wat je doet, inspireer je vertrouwen en zekerheid in andere mensen. Bovendien vermijd je de irritante cognitieve dissonantie die daaruit voortkomt.

“Hij die leeft van hoop sterft vastend.”

Benjamin Franklin

Valse hoop vult je met lucht, niet met substantie

Vertrouwen en veiligheid zijn fundamentele pijlers van elke belangrijke emotionele relatie. Je kunt veel vrienden hebben, maar ware vrienden zijn niet zo makkelijk te vinden. Je weet dat het echte vrienden zijn omdat ze altijd aan jouw zijde staan. Omdat hun woorden en hun daden met elkaar verbonden zijn, wat betekent dat er geen onzekerheid is om je relatie te bedreigen. Je weet dat als je problemen hebt, je ze onder ogen moet zien voordat je je woord niet nakomt.

Vertrouwen creëren waardoor je kunt genieten van je vriendschappen

Wil je liever leven met valse hoop, wachtend op daden die nooit zullen komen, op woorden die in de lucht verdampen zodra ze gesproken worden? Of geef je de voorkeur aan de waarheid, hoe pijnlijk die ook is, want uiteindelijk is het hoe de ander zich voelt? Uiteindelijk zal de waarheid je altijd de weg wijzen, niet de valse hoop op een luchtspiegeling aan de horizon. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.