Vijf van de beste zelfhulpboeken om je leven te veranderen

Zelfhulpboeken kunnen uiterst nuttig zijn. Hier zijn vijf van de beste.
Vijf van de beste zelfhulpboeken om je leven te veranderen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 17 januari, 2023

Het is altijd goed om te lezen, ongeacht het onderwerp dat je kiest. Dat komt omdat je zowel je fantasie de vrije loop kunt laten als kunt leren. Zelfhulpboeken zijn een goed voorbeeld. Ze kunnen je leren een beter mens te zijn. Ook kunnen ze je helpen een emotionele breuk te boven te komen, succesvoller te zijn in een bedrijf, leren hoe je kunt zeggen wat je voelt, of je leren hoe je moet vergeven.

Terwijl sommige titels op onze lijst hier ‘klassiekers’ op het gebied van zelfhulp zijn en stap-voor-stap instructies bevatten, je vragen stellen of je vertellen hoe je moet handelen, zijn andere verhalen met een moraal die je kunt gebruiken als inspiratiebron. Ze zijn helemaal niet ingewikkeld om te lezen en ook niet uitgebreid, maar ze bevatten uiterst krachtige en diepgaande boodschappen.

Boodschappen die niet verfraaid hoeven te worden omdat ze direct en eenvoudig zijn. In feite zal de leer van deze boeken je visie op het leven en de wereld veranderen, evenals de manier waarop je elke situatie tegemoet treedt, en hoe je aan moeilijkheden ontsnapt.

Als er boeken tussen zitten die je al gelezen hebt, kun je er altijd weer van genieten. In feite beweren deskundigen dat dezelfde titel gelezen op verschillende momenten in het leven je nieuwe ervaringen en perspectieven geeft. Dat komt omdat je vandaag niet dezelfde bent als twee jaar geleden of over vijf jaar.

Vrouw geniet van het uitzicht

Vijf van de beste zelfhulpboeken

Wie heeft mijn kaas verplaatst?

De eerste van de beste zelfhulpboeken heeft als ondertitel An Amazing Way to Deal with Change in Your Work and in Your Life. Het is geschreven door Spencer Johnson. Het is geschreven in de stijl van een parabel en vertelt het verhaal van twee muizen en hun zoektocht naar kaas. Het beschrijft de vier typische reacties van een mens wanneer hij met een probleem of situatie wordt geconfronteerd.

Deze zijn 1) weerstand bieden uit angst voor iets ergers 2) verandering vroegtijdig ontdekken 3) leren zich aan te passen 4) overhaast in actie komen. Het boek werd gelanceerd in 1998 en is een eenvoudige maar tegelijkertijd vernietigende analyse van veranderingen en problemen. En vooral van het leren omgaan met die problemen.

De ridder in roestig harnas

Dit is een zelfhulproman geschreven door Robert Fisher. Het bevat enkele humoristische elementen, maar ook motiverende. Het is een boek dat op elk moment gelezen kan worden, van jeugd tot ouderdom, en geeft het veranderingsproces weer van iemand die zijn gevoelens niet kan uiten.

De hoofdpersoon is een egocentrische ridder die niet begrijpt of waardeert wat hij heeft en de mensen en dingen om hem heen verwaarloost. Hij raakt steeds meer ingekapseld in zijn harnas totdat het roest en hij het niet meer kan verwijderen.

Hij moet dan een reis maken over het pad van de waarheid naar drie kastelen. Het boek legt uit hoe belangrijk het is je open te stellen voor de wereld ente zeggen wat je voelt.

De zoektocht van de mens naar betekenis

Dit is een psychologieboek geschreven door de Oostenrijkse psychiater Viktor Frankl. Het werd gepubliceerd in 1946. Het boek verhaalt over de persoonlijke ervaringen van een gevangene in het concentratiekamp Auschwitz tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het is verdeeld in twee delen, die proberen antwoord te geven op de vraag: hoe beïnvloedt het dagelijks leven in een concentratiekamp de geest en de psychologie van de gemiddelde gevangene? Het boek probeert de psychologische veranderingen van de gevangenen te begrijpen. Tegelijkertijd een ode aan de hoop en aan het waarderen van het leven.

De Kleine Prins

De Kleine Prins

Dit is de bekendste roman van de schrijver Antoine de Saint-Exupéry, gepubliceerd in 1943. Het is een verhaal met aquarelillustraties over een piloot die na een vliegtuigongeluk verdwaald is in de Sahara. Hij ontmoet een prinsje van een andere planeet.

Het boek bevat filosofische thema’s en sociale kritiek op hoe volwassenen de dingen zien. Hoewel men het beschouwt als een kinderboek, bevat het echt diepgaande observaties over het leven en de aard van de mens.

Er is bijvoorbeeld een ontmoeting tussen de kleine prins en een vos, waarin de bekendste zin van het boek staat: “Alleen met het hart kan men juist zien; wat wezenlijk is, is onzichtbaar voor het oog.”

Het is een van de beste zelfhulpboeken dat uitnodigt tot nadenken over liefde, menselijke relaties, en het verlies van dingen die echt belangrijk zijn in het leven.

De Duikbel en de Vlinder

Dit is een verhaal, geschreven door Jean Dominique Bauby, waarvan een film is gemaakt. Het valt niet onder de beste zelfhulpboeken als zodanig. Het is een onsentimentele autobiografie die het verhaal van de schrijver op een objectieve en nogal schokkende manier vertelt. Als Bauby op 43-jarige leeftijd een zware beroerte krijgt, brengt hij drie weken in coma door.

Als hij weer bij bewustzijn komt, ontdekt hij dat zijn lichaam totaal verlamd is. Hij niet kan bewegen, spreken, eten of ademen zonder hulp. Zijn geest werkt naar behoren, maar hij kan dit aan niemand meedelen. In feite kan hij alleen zijn linkerooglid nauwelijks bewegen.

In zijn nieuwe wereld kan hij slechts twee dingen beheersen: zijn geheugen en zijn verbeelding. Dit boek vertelt je dat je je leven meer moet waarderen en moet genieten van de kleine dingen in het dagelijks leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.