The Painted Veil: de paradoxale aard van menselijke relaties

Liefde brengt allerlei wendingen en onverwachte kansen met zich mee. The Painted Veil is een prachtige weergave van hoe lang en kronkelig het pad naar ware liefde kan zijn.
The Painted Veil: de paradoxale aard van menselijke relaties
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 01 december, 2022

The Painted Veil , gebaseerd op de roman van William Somerset Maugham, was het onderwerp van twee eerdere bewerkingen vóór de release van de film uit 2006. In 1934 nam Greta Garbo de hoofdrol op zich, terwijl Eleanor Parker de hoofdrol speelde in de versie van 1957. Bij de derde verfilming nam Naomi Watts de rol op zich van Kitty Garstin, Maughams gebrekkige heldin.

Cultuurschok en onrealistische verwachtingen zijn slechts enkele van de vele thema’s die door deze film lopen. Het is een fascinerend tijdsdrama, waarin ontrouw en schuld de basis vormen van een krachtige emotionele reis. Edward Norton en Naomi Watts produceerden de film en speelden ook beiden in deze verfilming van Maughams roman.

Wanneer het pasgetrouwde stel Engeland verlaat om in Shanghai een nieuw leven te beginnen, gaat hun reis verder dan alleen de afstand. Verborgen passies komen aan het licht als hun levens een onverwachte wending nemen. Wat aanvankelijk een daad van wraak lijkt, begint al snel de groei en ontwikkeling van de twee hoofdpersonen vorm te geven.

Wat is de betekenis van de titel?

Maughams roman begint met het citaat dat de inspiratie vormde voor de titel. Het komt uit een sonnet van de Engelse dichter Percy Bysshe Shelley (1792-1822). Hij was de echtgenoot van de beroemde schrijfster Mary Shelley (de schrijfster van Frankenstein). Het gedicht begint met de volgende woorden: “Til de geschilderde sluier / The Painted Veil niet op die zij die leven. Leven noemen.”

In veel verschillende culturen staat een sluier symbool voor de scheiding tussen leven en dood. Shelley waarschuwt ons de sluier niet op te tillen, omdat er niets achter zit. Hij bedoelt ook dat ieder mens zijn eigen leven (de sluier) vormgeeft volgens zijn eigen overtuigingen (zijn eigen kleuren). Voor Shelley zijn mensen geverfde sluiers waaronder ze hun ware zelf verbergen.

En dat is waar The Painted Veil over gaat. Het is een spel van maskers, van proberen iemand te zijn die we niet zijn, van een bleke schaduw worden van wie we werkelijk zijn, en van verliefd worden op een ideaal. Pas als we de sluier oplichten beseffen we dat dit spel vaak eindigt in een pijnlijke teleurstelling.

Het is ongelooflijk om alle verschillende verbanden te zien tussen Shelley’s gedicht en Kitty’s reis van het frivole bestaan dat ze aan het begin van de roman leidt, naar het meer authentieke leven dat ze aan het eind ontdekt.

Het belang van verschijningen in The Painted Veil

Aan het begin van de film wijst Kitty Garstin verschillende vrijers af. Dit omdat ze gelooft dat er vast wel een beter iemand langs zal komen. Haar moeder (Maggie Steed) maakt zich echter steeds meer zorgen over haar vooruitzichten.

Kitty krijgt al snel een huwelijksaanzoek van een man die ze net heeft ontmoet. Walter Fane (Edward Norton) is een jonge arts die in Londen op verlof is van zijn werk als bacterioloog in een civiel laboratorium in Shanghai.

Walter heeft totaal geen ontzag voor Kitty (Naomi Watts). Voor haar is hij echter slechts een middel om een doel te bereiken, zodat ze snel kan trouwen. Als ze naar Shanghai verhuizen, wordt Kitty al snel verliefd op de Engelse vice-consul Charles Townsend (Lief Schreiber), en de twee beginnen een affaire.

Onwetend voor Kitty is Townsend niet van plan zijn relatie met haar te formaliseren. Wanneer Walter haar ontrouw ontdekt, besluit hij wraak te nemen. Hij neemt haar mee naar een afgelegen dorp in China dat door cholera is verwoest, en beweert dat ze daar medische hulp moeten verlenen.

Jezelf herontdekken

The Painted Veil is een verhaal over persoonlijke groei en vergeving. Zowel Walter als Kitty delen de schuld voor de rampzalige staat van hun huwelijk. Maar het zijn de problemen die hen uit elkaar dreven die er uiteindelijk toe leiden dat de twee zich weer met elkaar verbinden.

Kitty’s werk met weeskinderen in een plaatselijk klooster dwingt haar op te groeien. Walter komt intussen met de beste bedoelingen naar het dorp. Zijn methoden worden echter als onaanvaardbaar gezien wanneer hij het religieuze geloof van de inboorlingen niet respecteert. Hij kan alleen vooruit als hij leert samenwerken met de plaatselijke bevolking.

Kitty leert de moed van haar man waarderen en begint hem in een nieuw licht te zien. Voor het eerst begint ze oprechte belangstelling voor hem te krijgen.

Naomi Watts en Edward Norton

The Painted Veil: tegenslag en zelfontdekking

Bij aankomst in het afgelegen dorp Mei-tan-fu weet Kitty niet zeker of nationalisten, verveling of woede haar als eerste zullen doden. Er is geen snelle oplossing om haar gebroken relatie met Walter te herstellen.

Aanvankelijk zijn beiden overweldigd door de harde realiteit van hun nieuwe thuis. Het zijn echter de moeilijke omstandigheden van hun nieuwe situatie die hen tot een plotseling besef brengen, en een intiem begrip.

Liefde, en het opbloeien van een nieuwe romance, is nooit eenvoudig. Na verloop van tijd ontdekt Kitty de deugden van Walter: zijn toewijding aan zijn patiënten, zijn vriendelijkheid en zijn moraal. Uiteindelijk ziet ze haar fouten in en wordt ze verliefd op hem.

De fouten die ze onderweg maakt, maken Kitty’s reis naar zelfverbetering des te geloofwaardiger. Niemand kan ooit beweren dat ze perfect was. Toch wordt ze gedurende The Painted Veil volwassen en leert ze van al haar fouten om een sterker en wijzer mens te worden.

Voor haar aankomst in China had Kitty nooit aan iemand anders gedacht dan aan zichzelf. Nu wordt ze voor het eerst geconfronteerd met echt lijden, en alles wat haar man doet krijgt eindelijk echte betekenis. Het is ook een openbaring voor Walter. Die realiseert zich uiteindelijk dat zijn vrouw toch de moeite waard was om te ontmoeten.

Met deze nieuwe gevoelens van intimiteit komt een hernieuwd gevoel van passie, waardoor de twee de liefde bedrijven voor wat waarschijnlijk de eerste keer in hun huwelijk is.

Een atypisch liefdesverhaal

Kitty raakt zwanger en omdat ze niet weet wie de vader is, neemt ze Walter in vertrouwen. Diep bedroefd dat hij zijn vrouw zo hard heeft beoordeeld, verzekert hij haar dat het kind hoe dan ook van hen zal zijn. Zonder verdere vragen of opmerkingen.

Je zou kunnen zeggen dat The Painted Veil een atypisch liefdesverhaal is. Hoewel ze getrouwd zijn, zijn dit twee mensen die elkaar eigenlijk nooit eens hadden mogen ontmoeten. Maar ondanks al hun verschillen slagen ze erin een gemeenschappelijke basis te vinden.

Als Kitty buiten haar huwelijk op zoek gaat naar spanning en avontuur, vindt ze alleen vulgariteit en bedrog. Haar falen om haar man te waarderen heeft al snel een terugslag.

Met de tijd tegen haar, moet ze hard werken om tegenslagen te overwinnen. In de wanhopige omstandigheden rond hun strijd tegen cholera vinden zowel Kitty als Walter iets in elkaar waarvan ze nooit wisten dat het er was. Wellicht ook interessant voor jou

Vier familiefilms die wonden kunnen helen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vier familiefilms die wonden kunnen helen

Sommige familiefilms kunnen je zodanig inspireren dat ze je ontroeren en je laten nadenken over je waarden, gedachten en meningen over alles.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.