Vijf lessen van De kleine prins om je te helpen een beter mens te worden

De geweldige lessen van "De kleine prins" nemen je mee naar een andere wereld vol essentie gekoppeld aan wijsheid. Hier zijn er vijf.
Vijf lessen van De kleine prins om je te helpen een beter mens te worden
Rafa Aragón

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Rafa Aragón.

Laatste update: 27 december, 2022

Het boek De kleine prins, geschreven door Antoine de Saint-Exupéry, is een van de meest gelezen boeken aller tijden. Hoewel het vanwege de eenvoud van het verhaal als een kinderboek wordt beschouwd, behandelt het diepgaande onderwerpen zoals de zin van het leven, liefde, vriendschap, eenzaamheid en verlies.

De geweldige lessen in The Little Prince nemen je mee naar een wereld vol essentie gekoppeld aan wijsheid. Je ziet beelden en situaties die een goed voorbeeld zijn van je moeilijkheden en de belachelijke manier waarop je je soms gedraagt. Omdat het leven in werkelijkheid niet zo ingewikkeld is als je het vaak maakt.

Het onschuldige verhaal van De Kleine Prins laat je een wereld zien die parallel loopt aan de werkelijkheid. Het betreft de ware essentie van ons allemaal en is een diepe reflectie op de toestand van de menselijke natuur. In feite zorgen de leringen ervoor dat je de manier waarop je leeft in twijfel trekt en je bewust maakt van hoe je kunt leren een beter mens te worden.

“Ze storten zich in de stroomversnellingen, maar ze weten niet meer waar ze naar zoeken. Dus raken ze opgewonden en draaien ze rondjes.”

-Antoine de Saint-Exupery-

Lessen uit De kleine prins

De kleine prins wordt beschouwd als een meesterwerk. Het is inderdaad in staat om iedereen te verrassen en de aandacht vast te houden, van kinderen tot volwassenen. De schoonheid ligt in zijn diepgaande leringen, die zijn vastgelegd in eenvoudige taal. Verder staat het vol met woorden die prachtige beelden oproepen en zit het boordevol gevoeligheid en tederheid.

De auteur schreef dit werk recht uit het hart. Daarom hebben zijn woorden zoveel mensen bereikt. In feite kunnen de vijf wijze overwegingen die we hieronder delen, je leven veranderen als je ze volgt.

1. Het essentiële is onzichtbaar

Dit is een van de bekendste reflecties uit De kleine prins. In feite is het bijzonder relevant in de wereld van vandaag. Dat komt omdat we oppervlakkig gehecht zijn aan materialisme, concurrentievermogen en schijn.

“Wat essentieel is, is onzichtbaar voor het oog,” herinnert je eraan dat er zoveel meer in de wereld is dan alleen schijn. Want de belangrijkste dingen zijn die dingen die je niet kunt zien. Het zijn degenen die worden gevoeld, zoals liefde, vriendelijkheid, vrijgevigheid en vriendschap.

De details zitten in de kleine dingen die vaak onopgemerkt blijven. Materiële dingen zijn kortstondig, en het waarderen van de omgeving vanwege zijn uiterlijk en materialiteit is een pad dat ongetwijfeld alleen maar tot lijden leidt.

Liefde en vriendelijkheid zijn echter twee aspecten die in principe onzichtbaar zijn, maar de kracht hebben om de wereld te veranderen.

Baobabboom te zien in De kleine prins

2. Ken jezelf en je zult anderen beter kunnen begrijpen

Jezelf leren kennen is altijd ingewikkelder dan oordelen over anderen. Het is inderdaad maar al te gemakkelijk om te klagen over hoe de wereld is en hoe je zou willen dat die is. Maar wat doe jij zelf om bij te dragen aan een betere wereld?

Op het moment dat je je bewust wordt van wie je bent en jezelf inzet om een beter mens te worden, ben je echt klaar om te helpen en je liefde te delen met andere mensen die deel uitmaken van wie je bent.

Er zijn geen goede of slechte mensen. Er zijn mensen die doen wat ze kunnen, op de beste manier die ze weten, met wat ze hebben. Iemand kan niet geven wat hij niet heeft, dus het is belangrijk om liefde te cultiveren.

“Het is veel moeilijker om over jezelf te oordelen dan over anderen. Als je erin slaagt jezelf goed te beoordelen, dan ben je inderdaad een man van ware wijsheid.”

Wanneer je jezelf begint te begrijpen, begin je anderen te begrijpen. Je realiseert je dat anderen net als jij op zoek zijn naar geluk. Niet iedereen zoekt het echter op de juiste manier. Toch is het zonder twijfel altijd nuttig om te proberen de fouten van anderen te begrijpen.

3. Liefde betekent samen naar de toekomst kijken

Bij liefde zijn twee mensen betrokken. Deze speciale unie verliest echter betekenis en kracht als er geen wederkerigheid is. Inderdaad, liefde wordt opgebouwd door samenwerking. Als de ene partner loslaat, moet de ander alle last dragen. Zo wordt het uiteindelijk vernietigd.

Om beide mensen in dezelfde richting te laten lopen, geleid door de kracht van liefde, moeten ze hun levensdoelen delen. Het feit van het delen van vreugden, ervaringen en gemeenschappelijke interesses geeft voeding en vitaliteit aan twee zielen die deze buitengewone reis delen die liefde wordt genoemd.

Kleine prins met roos

4. Behoud je dromen en je onschuld ondanks je slechte ervaringen

Naarmate je ervaringen opdoet, neemt ook je wantrouwen toe. Je verliest de frisheid die onschuld je geeft. Het observeren, verkennen en ervaren van het nieuwe dat elke dag je biedt. Je hebt geen waardering voor hoe buitengewoon alles is wat je overkomt.

Het is onvermijdelijk om pijn te voelen als je door de angst van moeilijke situaties gaat. Het is een onderdeel van je persoonlijke ontwikkeling. Verder moet je je hoop vasthouden om betekenis te kunnen blijven geven aan alles wat je overkomt. Je hoop is doordrenkt met je gevoelens.

“Grote mensen begrijpen nooit iets uit zichzelf, en het is vermoeiend voor kinderen om altijd en eeuwig dingen aan hen uit te leggen.”

Wanneer je dat pantser verwijdert dat je om jezelf hebt gebouwd, begin je de wereld weer met andere ogen te zien. Frisse ogen die observeren en waarderen hoe prachtig een zonsopgang is, of een knuffel, of een glimlach.

5. Durf mensen echt te leren kennen

Je hebt de neiging om veel te veel aandacht te besteden aan wat je hebt en veel te weinig aan wat je bent. Het wagen om iemand diepgaand te leren kennen is de manier om hun ware essentie, hun meest echte schoonheid te vinden.

Je hebt echter de neiging om vooroordelen van buitenaf te beoordelen en je geeft jezelf niet de kans om iets over de ander te weten te komen zonder deze kennis al te conditioneren. In feite kun je alleen liefde bereiken als je de mogelijkheid genereert om anderen te kennen en te begrijpen.

“Grote mensen houden van cijfers. Als je ze vertelt over een nieuwe vriend, stellen ze nooit vragen over wat er echt toe doet. Ze vragen nooit: ‘Hoe klinkt zijn stem?’ ‘Welke spelletjes vindt hij het leukst?’ ‘Verzamelt hij vlinders?’ Ze vragen: ‘Hoe oud is hij?’ ‘Hoeveel broers heeft hij?’ ‘Hoeveel weegt hij?’ ‘Hoeveel geld heeft hij?’ Alleen dan denken ze hem te kennen.”

Het is fascinerend dat dit verhaal over De kleine prins, dat in eerste instantie alleen voor kinderen lijkt te zijn, zoveel lessen bevat die alleen een volwassene kan begrijpen. Door het te lezen en opnieuw te lezen, word je eraan herinnerd dat het je zoveel kan leren. Welke van onze vijf lessen is jouw favoriet? Wellicht ook interessant voor jou

Drie fantastische korte verhalen om over na te denken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie fantastische korte verhalen om over na te denken

Er zijn heel wat korte verhalen die je echt kunnen doen nadenken over het leven. In dit artikel delen we drie van deze fantastische verhalen.  • de Saint-Exupéry, A. (1943). Le petit prince [The little prince]. Verenigde State van Amerika: Reynal & Hitchkock.
  • Abdurahimova, D. A. K. (2022). ANALYSIS OF “THE LITTLE PRINCE” BY ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY. Academic research in educational sciences3(3), 630-633.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.