Zeven van de beste uitspraken om met angst om te gaan
Angst is wereldwijd een van de belangrijkste geestelijke gezondheidsproblemen en brengt jaarlijks belangrijke economische en persoonlijke kosten met zich mee. Als je je bewust bent van de symptomen ervan, weet je hoe schrijnend ze kunnen zijn en in welke mate ze je kunnen verlammen.
Op die momenten dat je merkt dat je je angstig voelt, is het belangrijk om bepaalde hulpmiddelen te hebben om je vooruit te helpen. Daarom gaan we enkele zinnen met je delen voor het omgaan met angst die nuttig kunnen zijn in tijden van crisis.
Naar schatting (Engelse link) lijdt meer dan 33 procent van de bevolking gedurende zijn leven aan een dergelijke stoornis. Een nog hoger percentage ervaart echter symptomen zonder dat de diagnose wordt gesteld. Angst is inderdaad een ernstige aandoening, die professioneel ingrijpen vereist.
Om dit te laten slagen, moet rekening worden gehouden met de omstandigheden van elke persoonlijke lijder. De volgende zinnen moeten aanvullende en nuttige hulpmiddelen blijken als je te maken hebt met angst.
Handige uitspraken om met angst om te gaan
Onze lijst is niet zomaar een compilatie van motiverende zinnen, maar eerder een hulpmiddel dat je kunt gebruiken wanneer je het nodig hebt. Dat komt omdat de eenvoudige handeling van het herhalen van bepaalde affirmaties heilzame effecten kan hebben. Uit verschillende onderzoeken (Engelse link) is zelfs gebleken dat meditatie op basis van mantra’s effectief is om de geestelijke gezondheid te verbeteren.
Het is niet eens nodig dat deze praktijken traditionele spirituele of transcendente componenten bevatten. Eigenlijk is een mantra niet altijd het bekende om-gezang, maar het kan elke zin, uitdrukking of idee zijn die voortdurend en monotoon herhaald wordt.
Sommige onderzoeken (Engelse link) hebben ontdekt dat deze praktijk effecten heeft op de hersenen, en een algemene deactivering van de hersenschors teweegbrengt. Door herhaling toe te passen ben je in staat je mentale spraak te annuleren en de negatieve en opdringerige gedachten die zo verontrustend en typisch zijn voor angst om te buigen.
Bovendien kunnen de volgende zinnen je helpen je overtuigingen te veranderen. Bedenk dat angst voortkomt uit en zich voedt met een reeks disfunctionele en slecht aangepaste gedachten die je niet weet te beheersen en die je voor waar aanneemt. Door nieuwe manieren van denken te creëren en andere interpretaties van de werkelijkheid aan te nemen, zul je je dus beter voelen.
Zinnen om met angst om te gaan
Als je deze bron eens wilt proberen om je geest tot rust te brengen en je interne dialoog aan te passen, zijn hier zeven affirmaties om te gebruiken en over na te denken.
Geloof niet alles wat je verstand je vertelt
Je bent geneigd aan te nemen dat je verstand het rationele en logische deel van je is dat je helpt te anticiperen en te plannen en problemen op te lossen. Daarom ben je geneigd er blindelings op te vertrouwen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat je brein verre van onfeilbaar is.
Integendeel, je denkprocessen zitten vol vooroordelen en vervormingen die ertoe leiden dat je situaties op een specifieke en niet noodzakelijkerwijs reële manier waarneemt en interpreteert.
Als je bijvoorbeeld aan sociale angst lijdt , ben je er misschien van overtuigd dat je tekortschiet en sociaal onbekwaam bent en ga je ervan uit dat anderen het slechtste van je zullen denken. Dit is echter slechts een vermoeden. In werkelijkheid zou je er waarschijnlijk van opkijken hoe anderen je vaak hoogachten en waarderen.
90 procent van de dingen waarover je je zorgen maakt gebeurt nooit
Angst is vooral gebaseerd op het anticiperen op een toekomst die er nog niet is en misschien ook nooit zal komen. Je raakt verontrust en verontrust door hypothetische gebeurtenissen in een poging ze te beheersen voordat ze zich voordoen. Maar, je bent gerustgesteld als je weet dat die gebeurtenissen waar je zo bang voor bent hoogstwaarschijnlijk niet zullen plaatsvinden.
Piekeren is als bidden voor iets wat je niet wilt
Je hoeft niet religieus of bijzonder spiritueel te zijn om deze uitdrukking te begrijpen. Denk eens na over hoe je je voelt als je je iets voorstelt dat je echt wilt en het leven vraagt het je te gunnen.
Wat gebeurt er dan? Je richt al je aandacht op die gebeurtenis, waardoor het versterkt wordt en een gevoel van werkelijkheid krijgt. Je kunt bijna de bekleding voelen van die auto die je wilt kopen of de stille voldoening dat je een goede partner aan je zijde hebt.
Piekeren houdt in dat je hetzelfde proces uitvoert, maar dan over wat je niet wilt dat er gebeurt. Je wijdt al je aandacht, tijd en mentale energie aan een verontrustende situatie. Voor je lichaam is het alsof het al gebeurt. Waarom zou je jezelf kwellen door herhaaldelijk de sensaties te ervaren van wat je het meest beangstigt?
Je bent niet je gedachten
Praktijken als mindfulness nodigen je uit om je los te maken van je overtuigingen. Door deze stap te zetten wordt het gemakkelijker om later je gedachten te analyseren vanuit de positie van een waarnemer. Dus niet uit de positie van een deelnemer.
Dagelijks passeren duizenden ideeën door je geest, sommige waar en sommige onwaar, sommige gerelateerd aan je waarden en sommige niet. Ze zijn als liedjes die door een radiostation worden uitgezonden. Alleen ben jij de enige luisteraar. Je hoeft het echter niet eens te zijn met die ‘liedjes’ die je niet leuk vindt. Laat ze gewoon gaan zonder ze te beoordelen.
“Als je niet bereid bent het te hebben, zul je het hebben”
Dit citaat van Steven Hayes vat het idee om de ervaring van angst niet uit de weg te gaan. Het suggereert dat het vaak de angst is om angst te ervaren die, paradoxaal genoeg, je angst vergroot.
In staat zijn om angst te voelen, het te verdragen, en niet te proberen het koste wat kost af te wijzen of te vermijden kan de weg zijn naar verbetering of herstel. Het is zelfs een basisvereiste bij exposure-technieken.
“Piekeren is de last van morgen dragen met de kracht van vandaag”
Schrijfster en activiste Corrie ten Boom sprak deze inzichtelijke woorden die nuttig zijn om te onthouden in slechte tijden. Bezorgdheid wordt vaak in stand gehouden op basis van de positieve visie die je hebt op zorgen. Je gelooft dat zorgen je een goed, verantwoordelijk en attent persoon maakt. Bovendien denk je dat je daarmee kunt voorkomen dat er in de toekomst iets ergs gebeurt.
Maar in werkelijkheid kost piekeren je alleen maar kracht en energie. Bovendien veroorzaakt het je ongemak en helpt het je zeker niet om oplossingen te vinden. Dus, in plaats van je zorgen te maken, ga aan de slag.
“Langzaam ademen is als een anker midden in een emotionele storm: het anker zal de storm niet doen verdwijnen, maar het zal je vast houden tot hij voorbij is”
De laatste van onze zinnen om met angst om te gaan komt van Russ Harris. Het herinnert ons aan het belang van de ademhaling als een belangrijke oefening in angstbeheersing.
Langzaam, diep en bewust ademen helpt je om je fysiologische en mentale activering te verminderen. Als gevolg daarvan is het een heel nuttig hulpmiddel voor het beheersen van angstcrises. Dat geldt ook voor het vaststellen van een lager basaal niveau.
We hopen dat deze zinnen je hebben geholpen om na te denken en je een goede dosis kalmte hebben gebracht. Kies degenen die je het leukst vindt of waarmee je je verbindt en gebruik ze als mantra’s. Zorg ervoor dat je ze verschillende keren leest, zodat je de paradigmaverschuiving die ze voorstellen begrijpt. Je manier van denken is belangrijker dan je misschien denkt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Álvarez, P. Y., Rivero, S. A., Perestelo, P. L., Duarte, D. A., Ramos, G. V., Toledo, C. A., … & Serrano-Aguilar, P. (2022). Effectiveness of mantra-based meditation on mental health: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Environmental Research and Public Health, 19(6), 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8949812/
- Bandelow, B., & Michaelis, S. (2022). Epidemiology of anxiety disorders in the 21st century. Dialogues in Clinical Neuroscience, 17(3), 327–335. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4610617/
- Berkovich, O. A., Wilf, M., Kahana, R., Arieli, A., & Malach, R. (2015). Repetitive speech elicits widespread deactivation in the human cortex: the “M antra” effect?. Brain and Behavior, 5(7), 00346. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/brb3.346