De 11 beste oefeningen om emotionele blokkades op te lossen

Een emotionele blokkade is als een muur die onze gevoelens belemmert en ons concentratievermogen verhindert. Het is een afweermechanisme dat we, bewust of onbewust, gebruiken om moeilijke of pijnlijke situaties te vermijden. Emotionele blokkades houden over het algemeen verband met trauma’s of negatieve ervaringen uit het verleden, maar ze kunnen met een paar simpele oefeningen worden weggenomen.
We hebben het over technieken die geen klinische interventie vereisen, hoewel soms specialistische begeleiding nodig is om met deze ervaringen om te gaan. Tekenen, dansen of een korte wandeling maken zijn simpele oefeningen die je geest leegmaken, zodat emotionele bagage je dagelijks leven niet beïnvloedt.
Houd er rekening mee dat als je deze stress negeert, zelfs als deze aanhoudt, je je interpersoonlijke relaties, je prestaties op het werk of op school, je geestelijke gezondheid en je algehele welzijn in gevaar brengt. Om je te helpen begrijpen hoe je met deze moeilijkheid kunt omgaan, raden we je aan de volgende aanbevelingen te volgen.
1. Herken emoties
Zoals uitgelegd in een publicatie van de Universiteit van Chili, kunnen we, als we onze emoties herkennen, ze beheersen met bewustzijn van wat er met ons gebeurt. Een van de eerste oefeningen die we moeten doen om emotionele blokkades te doorbreken, is daarom identificeren wat we voelen.
Wanneer je je gevoelens afwijst of onderdrukt, kom je niet tot de kern van wat je dwarszit. Het beste wat je kunt doen, is een paar minuten rustig en zonder oordeel nadenken, totdat je de oorzaak van je ongemak vindt. Dan begin je beetje bij beetje te ontrafelen wat je dwarszit en krijg je meer duidelijkheid over wat je eraan kunt doen.
2. Lichaamstaal
Emoties stromen ook door dans of wanneer we spontaan bewegen, al is het maar trillen. Zet de muziek hard en laat je lichaam zich uiten; concentreer je op de melodieën, voel de liedjes en dans tot de blokkade verdwijnt. Er zijn geen regels en je hoeft je niet aan het ritme te houden; het belangrijkste is dat je beweegt.
3. Mediteer
De Mayo Clinic wijst erop dat meditatie een ander perspectief biedt op de oorzaken van stress. Het maakt je ook zelfbewuster, vermindert negatieve gedachten en zorgt ervoor dat je je op het heden concentreert.
De basisprincipes van leren mediteren en er optimaal gebruik van maken tijdens een emotionele blokkade zijn: een ontspannen houding aannemen, je ademhaling beheersen, de staat van je lichaam voelen en contact maken met je innerlijke stem.
Deze oefening levert betere resultaten op als je consistent bent, dus je hoeft niet te wachten tot er een emotionele blokkade optreedt om ermee te beginnen.
Misschien vind je dit artikel ook interessant:: Ontspanningstechnieken om snel van stress af te komen
4. Sporten
Uit onderzoek in Experimental Brain Research blijkt dat aerobe oefeningen “de perceptie van negatieve emoties verminderen, mensen aanmoedigen om emotionele situaties op positieve of emotieloze manieren te herinterpreteren en de controle over emotionele expressie verbeteren.”
Ook helpt het beoefenen van yoga, wandelen, pilates of een andere sport waar je je prettig bij voelt, om gevoelens van emotionele blokkades te verlichten. Als je er al een beoefent, gebruik het dan als een ontsnappingsroute.
5. Herhaal positieve affirmaties
In de spiegel kijken en positieve affirmaties tegen jezelf herhalen is een waardevolle bron voor emotionele verwerking. Wat kun je tegen jezelf zeggen? Let op een paar ideeën:
- “Ik verdien het om goed te zijn.”
- “Ik erken mijn angsten en besluit eraan te werken.”
- “Ik geef mezelf de ruimte om te vergeven en de last van het verleden los te laten.”
- “Ik vertrouw op mijn beslissingen en dat ik uitdagingen kan overwinnen.”
6. Verander je omgeving
Op zulke momenten is het nuttig om je even terug te trekken uit de omgeving waarin je je bevindt, of het nu de drukte van een druk kantoor is of de spanning thuis door alle rommel die je moet opruimen. Nieuwe perspectieven bevorderen emotionele regulatie.
Natuurlijke omgevingen worden vaak in verband gebracht met emotioneel welzijn. Dit wordt ondersteund door de theorie van aandachtherstel en de theorie van psychofysiologische stressreductie. Beide verwijzen naar de voordelen van contact met de natuur (Engelse link), waaronder verminderde mentale vermoeidheid, verbeterde concentratie en stressvermindering.
7. Kunsttherapie
Onder de oefeningen om emotionele blokkades te overwinnen, wordt kunsttherapie aanbevolen, omdat je geen enkele techniek hoeft te beheersen. Deze methode maakt gebruik van beeldende kunst om contact te maken met je emoties; denk hierbij aan schilderen, mandala’s kleuren, gedichten schrijven of elke andere activiteit die je helpt om je ervaringen te uiten.
8. Transformeer negatieve gedachten in positieve gedachten
Hoewel het misschien moeilijk lijkt, probeer negatieve gedachten om te zetten in meer bemoedigende gedachten. Deze positiviteit moet echter realistisch zijn, anders houd je jezelf voor de gek om het moment door te komen, maar het kan later weer terugkomen.
In plaats van bijvoorbeeld te herhalen: “Ik weet zeker dat ik het rapport dat ik moet schrijven niet haal en ontslagen word”, zeg je: “Ik zal mijn best doen om een goed rapport te schrijven. En als er iets misgaat, zal ik van deze ervaring leren.”
9. Schrijf
De Open Universiteit van Catalonië benadrukt dat therapeutisch schrijven niet alleen nuttig is om oude wonden te helen, maar ons ook helpt onszelf beter te begrijpen, relaties met anderen te bevorderen en copingstrategieën te verbeteren. Wanneer je je geblokkeerd voelt, schrijf dan vrijuit over wat je voelt. Je hoeft geen structuur te volgen; uit gewoon wat er in je omgaat.
Pak je notitieboekje erbij en probeer je hart te luchten. Lees dan, rustiger, wat je hebt opgeschreven. Met deze techniek stimuleer je expressief denken, deconstrueer je negatieve denkpatronen en laat je opgebouwde spanning los.
10. Visualiseren
Visualisatietechnieken worden aanbevolen voor concentratie en ontspanning, omdat ze je verbeelding openen voor omgevingen die rust uitstralen en waarin je je zelfverzekerder voelt om jezelf te uiten.
Laat je emoties de vrije loop door een aantrekkelijk en rustgevend beeld of een omgeving in je gedachten te creëren – bijvoorbeeld een strand, een bos of een prettige herinnering die je rust herstelt. Combineer dit met meditatie en ademhalingstechnieken.
11. Adem bewust
Om je geest te ontspannen en vastzittende emoties los te laten, beoefen je mindful ademhaling. Een artikel in Frontiers in Human Neuroscience merkt op dat langzame ademhaling verband houdt met emotionele controle en psychologisch welzijn.
Zoek zonder al te veel formaliteiten een rustige plek, sluit je ogen, adem diep in door je neus, houd je adem twee seconden vast en adem uit door je mond.
Let hierbij op wat je voelt en op de emoties die opkomen. Deze strategie maakt gebruik van mindfulness, waardoor je in het nu kunt leven en de angst die emotionele lasten kunnen veroorzaken, kunt verminderen.
Oorzaken van emotionele blokkades
Volgens het Medisch Woordenboek van de Universitaire Kliniek van Navarra worden deze blokkades veroorzaakt door interne en externe factoren (Spaanse link) die verband houden met psychologische, sociale en biologische factoren. De meestvoorkomende zijn:
- Chronische stress.
- Familieconflicten.
- Psychische trauma’s.
- Te veel werk.
- Veranderde hersenchemie.
- Lichamelijk, emotioneel of seksueel misbruik.
- Aanhoudende financiële problemen.
- Traumatische ervaringen in de kindertijd of volwassenheid.
- Depressie of posttraumatische stressstoornis.
Hoewel niet iedereen die deze symptomen ervaart zijn emoties strikt zal blokkeren, is de kans groter dat dit gebeurt.
Hoe weet ik dat ik een emotionele blokkade heb?
Iemand die emotioneel geblokkeerd is, ervaart symptomen zoals frustratie, angst, eenzaamheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Ze ervaren ook constante verwarring over wat er met hen gebeurt. Ze hebben het gevoel dat ze geen belangrijke beslissingen kunnen nemen vanwege mentale stress. Andere tekenen zijn:
- Demotivatie.
- Problemen met ontspannen.
- Onverschilligheid voor emoties.
- Het gevoel hebben dat je vastzit in huishoudelijke taken, studie of werk.
- Bij emotionele blokkades is er sprake van vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn en spierspanningen.
Emotionele blokkades komen niet bij iedereen op dezelfde manier voor. Ze ontstaan meestal als reactie op een situatie of context waarin de behoefte aan dit afweermechanisme wordt gevoeld.
Als deze ervaringen je overweldigen, aarzel dan niet om hulp te vragen
De technieken die we tijdens deze reading met je delen, zijn nuttig om iemand met emotionele blokkades te helpen deze te verwerken en zich vrij te voelen van lasten. In bepaalde gevallen lijken emoties echter zo vast te zitten dat psychologische hulp essentieel is.
In deze complexere situaties biedt een specialist de tools om oude trauma’s te identificeren en te overwinnen. Dus als deze ervaringen je overweldigen, aarzel dan niet: zoek professionele hulp.
Het is ook raadzaam om jezelf te omringen met mensen bij wie je je hart kunt luchten; een ondersteunende kring maakt de weg vrij voor emotionele controle en maakt het makkelijker.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Clínica Mayo. (2023). Meditación: Una manera simple y rápida de reducir el estrés. Consultado el 28 de mayo de 2025. https://www.mayoclinic.org/es/tests-procedures/meditation/in-depth/meditation/art-20045858
- Clínica Universidad de Navarra. (2023). Bloqueo emocional o afectivo. Diccionario Médico. Consultado el 28 de mayo de 2025. https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/bloqueo-emocional-afectivo
- Garcés, C. (2021). Reconocer y gestionar las emociones para mejorar la salud mental. Universidad de Chile. https://uchile.cl/noticias/176402/reconocer-y-gestionar-las-emociones-para-mejorar-la-salud-mental
- Ríos Rodríguez, M. L., Rosales, C., Hernández, B., & Lorenzo, M. (2024). Benefits for emotional regulation of contact with nature: a systematic review. Frontiers in psychology, 15, 1402885. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11294936/
- Sánchez-Juárez Pradal, A. (2018). La escritura como terapia para superar experiencias traumáticas. Universidad Abierta de Cataluña. https://www.uoc.edu/es/news/2018/134-escritura-expresiva
- Wang, X., Liu, T., Jin, X., & Zhou, C. (2024). Aerobic exercise promotes emotion regulation: a narrative review. Experimental brain research, 242(4), 783–796. https://www.researchgate.net/publication/378462251_Aerobic_exercise_promotes_emotion_regulation_a_narrative_review
- Zaccaro, A., Piarulli, A., Laurino, M., Garbella, E., Menicucci, D., Neri, B., & Gemignani, A. (2018). How Breath-Control Can Change Your Life: A Systematic Review on Psycho-Physiological Correlates of Slow Breathing. Frontiers in human neuroscience, 12, 353. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30245619/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.