Waarom stoppen studenten met school?

Wanneer een leerling de school verlaat, heeft dit negatieve gevolgen voor het individu, het onderwijssysteem en de samenleving. In dit artikel onderzoeken we enkele van de belangrijkste oorzaken die ervoor zorgen dat leerlingen de school voortijdig verlaten. Ook leggen wij uit hoe je dit kunt voorkomen.
Waarom stoppen studenten met school?
Isabel Monzonís Hinarejos

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Isabel Monzonís Hinarejos.

Laatste update: 01 december, 2023

Schooluitval is een zorgwekkend fenomeen. Als studenten stoppen met school heeft dat niet alleen gevolgen voor het individu, maar ook voor het onderwijssysteem en de samenleving in het algemeen. Een onderzoek op dit gebied stelt het volgende.

“De sociale kansen van mensen hangen in toenemende mate af van hun vaardigheden, hun menselijk kapitaal, hun vermogen om informatie te verkrijgen, te verwerken en te interpreteren en om kennis te gebruiken en te verwerven. Deze vaardigheden worden op hun beurt beïnvloed door meer gevestigde en misschien minder aantrekkelijke factoren, zoals eigendom, inkomen, geslacht, ras, fysieke gesteldheid en nationaliteit, enz.

-Fernández, Mena en Riviere, 2010-

Triest kind op een bankje

Schooluitval en hun overgang naar de arbeidswereld

Het stoppen van studenten met school wordt vaak gekoppeld aan twee andere realiteiten van het onderwijssysteem. Schooluitval en spijbelen. Schooluitval treedt op wanneer leerlingen de gestelde onderwijsdoelen niet halen. Het kan ook zijn dat ze gewoon niet geïnteresseerd zijn in het afmaken van hun middelbare schoolopleiding.

Aan de andere kant treedt spijbelen op wanneer leerlingen vrijwillig en herhaaldelijk afwezig zijn op school. Dit heeft een negatieve invloed op hun schoolprestaties.

Spijbelen en falen op school leiden onvermijdelijk tot het risico van schooluitval. Dit gebeurt altijd vrijwillig en voor het einde van de leerplicht.

Zoals de bovenstaande studie suggereert, zijn sociale kansen in toenemende mate afhankelijk van de kwalificaties van studenten. Dit betekent dat hun overgang van school naar werk wordt beïnvloed door het studieniveau dat ze bereiken.

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe beter en sneller de overgang van een student naar de arbeidswereld zal zijn. Het is duidelijk dat het tegenovergestelde gebeurt als hun opleidingsniveau te laag is. Dit is precies wat er gebeurt als ze stoppen met de leerplicht.

Waarom stoppen studenten met school?

Over het algemeen zijn er twee variabelen betrokken bij de beslissing van een student om met school te stoppen. Dit zijn moeilijkheden en gebrek aan motivatie. Elk van deze variabelen wordt beïnvloed door:

  • Het onderwijssysteem en de school. De breedte van het onderwijsaanbod en de flexibiliteit en eisen van het curriculum. Het niveau en de strategieën van ondersteuning die aan de leerlingen worden aangeboden.
  • De rol van leerkrachten. De houding, interesses, motivaties en verantwoordelijkheden van leerkrachten ten opzichte van hun leerlingen.
  • De rol van de familie. Modellering, samenwerking met de school en hun houding en overtuigingen over het nut van studeren. Ook hun mate van interesse in het onderwijs van hun kind (helpen met huiswerk, projecten, enz.).
  • Persoonlijke aspecten van de student. Persoonlijkheid, motivatie, niveau van eigenwaarde, overtuigingen over het nut van studeren, leerproblemen, slechte resultaten en de invloed van hun peer group.

Verder zijn er vier factoren die doorslaggevend blijken te zijn bij de beslissing van een student om met school te stoppen:

  • Geslacht.
  • Sociale afkomst (economisch en cultureel kapitaal).
  • Behoren tot een minderheidsgroep of een ongeorganiseerd gezin.
  • Immigrant zijn.

De gevolgen van voortijdig stoppen met school

Het voortijdig verlaten van de leerplicht heeft een reeks gevolgen die het individu zowel persoonlijk als professioneel beïnvloeden.

Door de toenemende eisen die aan sollicitanten worden gesteld, wordt het steeds moeilijker om werk te vinden zonder diploma. Bijgevolg neemt ook de minimale opleiding die bedrijven eisen toe. Daar komt nog bij dat er momenteel veel vraag is naar werk, maar niet veel banen beschikbaar zijn.

Door de huidige situatie op de arbeidsmarkt is het bijvoorbeeld goed mogelijk dat sollicitanten met een diploma van na de middelbare school solliciteren naar banen waarvoor helemaal geen diploma vereist is. Ervan uitgaande dat beide sollicitanten dezelfde praktische ervaring hebben, zal de werkgever waarschijnlijk de persoon met de kwalificaties aannemen.

trieste tiener

Hoe voorkom je dat leerlingen voortijdig stoppen met school?

Scholen stellen meestal programma’s, maatregelen en strategieën voor om falen en uitval van leerlingen tegen te gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld beroepsopleidingen of tweede kans trajecten voorstellen om de leerling aan te moedigen weer deel te nemen aan het onderwijssysteem.

Scholen implementeren ook programma’s om te voorkomen dat spijbelende of falende leerlingen voortijdig afhaken.

De meeste van deze programma’s richten zich op het verminderen van spijbelen en het verbeteren van de schoolprestaties. Ze leggen de nadruk op academische versterking en zelfstudie, evenals gezinsinterventie. Van de kant van de leerling wordt er gewerkt aan sociale vaardigheden en studietechnieken.

De statistieken over falen op school en vroegtijdig schoolverlaten zijn verontrustend. Daarom is er nog veel te doen. De veelbelovende resultaten van de programma’s die momenteel worden geïmplementeerd geven echter hoop voor de toekomst.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.