De anti-werkbeweging: een groeiende trend

In de Verenigde Staten en enkele andere landen hebben veel mensen hun baan opgezegd omdat ze vinden dat ze hun leven verarmen, ook al verrijken ze daarmee hun portemonnee. Het wordt de anti-werkbeweging genoemd.
De anti-werkbeweging: een groeiende trend

Laatste update: 06 mei, 2022

De crisis die in 2020 uitbrak, heeft nog steeds verschillende gevolgen. Een van de meest opvallende is de opkomst van een trend die algemeen bekend staat als de anti-werkbeweging. Zoals de naam al aangeeft, zijn dit mensen die het arbeidssysteem vanuit een kritischer perspectief zijn gaan analyseren.

Met de pandemie werden van de ene op de andere dag veel arbeiders gedwongen te telewerken. Dit, verre van een simpele verandering van vorm, werd uiteindelijk een ontmoeting met een nieuwe kijk op het leven. Moeders en vaders kregen de kans om meer tijd met hun kinderen en partners door te brengen. Anderen ontdekten nieuwe manieren om met hun tijd om te gaan.

Daarom begonnen velen te denken dat zoveel tijd aan het werk besteden misschien niet de beste manier is om het meeste uit het leven te halen. Dit soort sentimenten kwamen uiteindelijk samen in de anti-werkbeweging.

Deze wordt gevormd door een belangrijke groep mensen die van plan zijn de kaarten opnieuw te schudden. Ze willen hun werkverplichtingen op een meer secundaire plaats te plaatsen.

Als we in contact komen met levensbedreigende gebeurtenissen, hebben we de neiging om na te denken over de dood en te overwegen of we gelukkig zijn met ons leven of dat we er iets aan willen veranderen.”

-Anthony Klotz-

De anti-werkbeweging

Vrouw kijkt uit het raam
Leden van de anti-werkbeweging zijn tegen werken onder beperkende voorwaarden.

De anti-werkbeweging is geen politieke groepering. In feite zijn ze niet eens een beweging als zodanig. Het is eerder een groep mensen met een bepaald doel gemeen: de afwijzing van het soort verplichtingen dat een typische baan met zich meebrengt en van arbeidshiërarchieën.

De anti-werkbeweging als zodanig heeft geen verklaring van principes heeft afgelegd. Op basis van hun verklaringen en acties, zou kunnen worden gezegd dat hun principes als volgt zijn:

  • Doe niet meer dan nodig is. Ze ontkrachten het idee dat je altijd meer van jezelf moet geven. Bijvoorbeeld als dit betekent dat je je werkdag moet verlengen of waardevolle vrije tijd moet opofferen.
  • Zeg nee tegen dagen van acht uur. Ze hebben er bezwaar tegen dat een persoon zich aan een strikt schema moet houden en aan het werk moet blijven. Zelfs als ze hun dagelijkse taken hebben voltooid.
  • Werken is belangrijk. De anti-werkbeweging is niet tegen werken, maar tegen werken onder beperkende voorwaarden en uitsluitend ten gunste van machtige groepen.
  • Balans. Ze vinden dat er een balans moet zijn tussen de tijd voor werk (Spaanse link) en privé. Ze geloven dat allesoverheersende banen geen weg naar succes zijn, maar bijdragen aan de verarming van het bestaan.

Het grote ontslag

Man haalt zijn spullen van kantoor
In het afgelopen jaar hebben veel mensen hun baan opgezegd omdat ze ze niet de moeite waard vinden.

De anti-werkbeweging is overgegaan van woorden naar daden. In feite staan veel leden achter het fenomeen dat in de Verenigde Staten en andere landen bekend staat als ‘the great resignation’. Kortom, de crisis heeft velen van hen ertoe gebracht de beslissing te nemen om hun baan op te zeggen.

Uit een onderzoek (Engelse link) van Flexjobs in september 2021 bleek dat slechts 2 procent van de mensen na de crisis van 2020 terug wilde naar hun normale baan. Verder overwoog 58 procent de mogelijkheid om op korte termijn te stoppen met werken, terwijl 65 procent wilde blijven werken in de toekomst op afstand.

De anti-werkbeweging heeft acties ondernomen zoals de boycot van de beroemde Black Friday. Ze weten immers dat overmatig werken en overmatig consumeren hand in hand gaan. Ze stuurden ook honderden valse cv’s naar Kellogg’s om te voorkomen dat het bedrijf een groep stakende arbeiders zou vervangen.

Een veranderende wereld

Het lijdt weinig twijfel dat de wereld na de gebeurtenissen van het jaar 2020 nooit meer hetzelfde zal zijn. De crisis bracht veranderingen teweeg in de gewoonten van de meerderheid, maar ook in onze manier van kijken naar de wereld. De anti-werkbeweging is een uitdrukking van deze nieuwe realiteit die stilaan vorm krijgt. Het stelt die het heersende systeem ter discussie.

In feite heeft de crisis geleid tot massale aftreden in de Verenigde Staten en in andere landen. Dit is in overeenstemming met de sentimenten van de anti-werkbeweging. Het zijn mensen die een manier van leven in twijfel trekken die gebaseerd is op een obsessieve toewijding aan het werk. Ze geloven in een grotere rol voor de andere dimensies van het bestaan.

Dit is een beweging die een aanzienlijke impact heeft gehad op de economische activiteit. Sommige van de huidige problemen zijn in feite het gevolg van de weigering van veel werknemers om op dezelfde manier door te gaan als voorheen.

Om deze reden is het zeer waarschijnlijk dat de beweging, die werd geboren als een eenvoudige trend, een enorme invloed zal blijven uitoefenen op de evolutie van de arbeidsmarkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Tcherneva, P. R. (2020). En favor del trabajo garantizado. Lola books.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.