Cohousing: een nieuwe manier van leven

Cohousing is niet alleen een project voor ouderen. Ook jongere generaties zijn geïnteresseerd in deze levensstijl. Lees verder om er alles over te weten te komen!
Cohousing: een nieuwe manier van leven
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Cohousing is veel meer dan alleen maar een trend. Het is de toekomst, een nieuwe manier van leven, en niet alleen voor ouderen. Een gemeenschap van huizen met gedeelde ruimtes, om activiteiten te doen en samen te komen. Tussen de huizen is veel groen, een plek voor kinderen om te spelen, en voor ouderen om samen te zijn en van de buitenlucht te genieten.

Waarom probeer je het niet zelf? Waarom ontwerp je zo’n project niet samen met je vrienden? Fijne, comfortabele huizen waar je middelen deelt in een gemeenschap die voor jou is gebouwd. Het is een zeer verleidelijk idee, vooral nu eenzaamheid zo gewoon is in onze samenleving, zeker onder senioren.

Dit soort projecten zijn niet nieuw. Cohousing werd voor het eerst in Denemarken in 1970 geïntroduceerd. In Nederland was het vroeger vooral bekend onder de naam “centraal wonen.”

In 1977 ontstond het eerste centraal wonen-project in 1977 in Hilversum. Daarna volgden er al snel meer, waarvan de meesten nu nog bestaan. De eerste projecten werden vooral opgericht uit een maatschappij-kritisch oogpunt, maar nu gaat het vooral om het dicht bij elkaar wonen, en samen dingen doen.

Een goed georganiseerd cohousingproject kan gunstig zijn voor je gezondheid. De huidige gemeenschapsmodellen moedigen de menselijke interactie niet aan. In deze steeds veranderende en geavanceerde samenleving lijkt het erop dat onze ideeën over hoe we oud willen worden steeds traditioneler worden.

Ouderen genieten van de buitenlucht

Cohousing, vriendschap en kwaliteit van leven

In deze hyperverbonden wereld waarin we leven, staan mensen bijna altijd onder druk. In deze wereld is je werkleven niet altijd afgestemd op je persoonlijke leven. Je hebt te maken met schema’s, woon-werkverkeer en je leeft dicht op elkaar, vaak bovendien ook nog op vervuilde plekken.

Veel factoren maken cohousing een aantrekkelijker alternatief voor jongere generaties. Jongere generaties zijn geïnteresseerd in deze manier van leven. Een onderzoek van Dr. Jo William aan de Universiteit van Manchester toont aan dat mensen verlangen naar positieve sociale interacties.

Cohousing heeft een architectonisch en ecologisch doel: het opnieuw ontwikkelen van het model van bewust leven in een sociaal verbonden gemeenschap.

Samenwerking voor alle wensen en leeftijden

De levensstijl van cohousing was vanaf het begin een ontwerp vooral voor jonge gezinnen, maar is natuurlijk ook uitermate geschikt voor ouderen. Vandaag de dag vind je er jonge mensen die weten wat voor leven ze willen leiden, gezinnen die opnieuw beginnen en zelfs succesvolle professionals die zijn gescheiden of zelfs gepensioneerd.

Ook zijn er gemeenschappen die voorstander zijn van intimiteit, als dat is wat je wilt, terwijl andere gemeenschappen zich richten op een voortdurende sociale verbinding. Er zijn vele soorten gemeenschappen om uit te kiezen, maar vergeet niet dat cohousing zich richt op gezelschap, samenwerking en het delen van tijd en middelen.

Een cohousing gemeenschap met veel planten

Het is allemaal in balans

Het zijn vooral vriendengroepen die deze gemeenschappen voor cohousing ontworpen. Ze kochten percelen, deden een aanvraag voor het project bij de gemeente, en begonnen met het bouwen van huizen. Ook zijn er afgemaakte projecten te vinden, die klaar zijn om zo in te trekken.

Het mooiste aan cohousing is eigenlijk wel de perfecte balans tussen privacy en gemeenschap. In tegenstelling tot andere gemeenschappen, kan iedereen zijn eigen inkomsten behouden en hoef je geen ruilhandel met je buren te beginnen om de gemeenschap overeind te houden.

Deze gemeenschappen hebben een aantal architectonische richtlijnen:

  • Er moeten gemeenschappelijke huizen zijn. Dit is waar de ruimtes die gedeeld worden zich bevinden, zoals een eetzaal, een keuken en wasmachines, maar het is ook een ontmoetingsplaats. Afhankelijk van hoe groot de gemeenschap is, kunnen er ook meerdere gemeenschappelijke huizen zijn.
  • Iedereen is het eens over het onderhoud en de taken. Er worden vergaderingen gehouden voor het plannen van onder andere klusjes en het organiseren van evenementen en projecten.
Een luchtfoto van een straat

Gemeenschappelijke gebieden en ecologie

Een van de meest interessante kanten van cohousing is hoe milieuvriendelijk het is. Deze gemeenschappen zijn niet alleen ontworpen met veel groen, ze zijn daarnaast ontworpen om de gezelligheid en solidariteit te bevorderen en te proberen gebruik te maken van natuurlijke hulpbronnen (zoals elektriciteit met zonnepanelen).

Kortom, cohousing is een realiteit. Deze gemeenschappen bestaan over de hele wereld en verschillende generaties maken er graag deel van uit. Wellicht ook interessant voor jou

Gezonde vriendschappen: banden waardoor je groeit
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gezonde vriendschappen: banden waardoor je groeit

Je kunt je vast wel voorstellen hoe belangrijk gezonde vriendschappen voor je zijn. We leggen je in dit artikel uit waarom dit zo is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.